Kesihatan

Pengenalan Lebih mendalam dengan Anemia Hemolitik Autoimun

, Jakarta - Tentunya anda tidak asing dengan anemia. Namun, pernahkah anda mendengar mengenai anemia hemolitik autoimun? Penyakit ini adalah sekumpulan gangguan di mana sistem imun merosakkan sel darah merah yang sihat. Penyakit ini adalah salah satu jenis penyakit yang jarang berlaku, tetapi berbahaya bagi kesihatan.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Anemia Hemolitik

Sel darah merah secara amnya boleh bertahan hingga 120 hari. Namun, apabila antibodi melekat pada sel darah merah, keadaan ini menjadikan sel darah merah sebagai sasaran sistem imun. Pada masa itu, sistem imun akan menganggap sel darah merah berbahaya dan musnah. Dengan cara itu, sel darah merah mengalami kematian pramatang. Keadaan yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan pengeluaran sel darah merah menurun.

Kenali Punca Anemia Hemolitik Autoimun

Kebanyakan anemia hemolitik autoimun tidak diketahui sebabnya. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh penyakit lain di dalam badan. Mulai dari leukemia, lupus eritematosus sistemik, hingga mononukleosis.

Di samping itu, penggunaan jenis ubat tertentu yang mengandungi penisilin, kina, metidopa, dan sulfonamida dianggap mencetuskan keadaan ini. Atas sebab ini, anda harus mengambil ubat tersebut mengikut nasihat dan nasihat doktor. Sebenarnya, terdapat beberapa virus yang boleh mencetuskan anemia hemolitik autoimun, seperti cacar, campak, varicella, HIV, dan sebagainya. Pneumonia Mycoplasma .

Oleh itu, siapa yang berisiko untuk menghidapi keadaan ini? Seseorang yang mempunyai riwayat keluarga anemia hemolitik, menderita leukemia, jangkitan virus, penyakit autoimun, dan mengambil ubat-ubatan yang berisiko menyebabkan keadaan ini.

Sebagai tambahan kepada yang telah disebutkan, anemia hemolitik autoimun juga lebih berisiko bagi wanita dan orang yang telah memasuki orang tua. Atas sebab ini, sangat penting untuk menjaga kesihatan dan sentiasa berhati-hati semasa mengambil ubat.

Baca juga: Ini adalah gejala biasa yang berlaku ketika anda mengalami anemia

Berikut adalah Gejala yang perlu diperhatikan

Keadaan ini jarang menunjukkan gejala pada awal perkembangan penyakit ini. Biasanya, simptom akan dialami apabila penyakit ini semakin serius. Terdapat beberapa gejala yang sering dialami oleh orang dengan anemia hemolitik autoimun, seperti:

  1. Keletihan berterusan.
  2. Kulit yang bertukar menjadi pucat.
  3. Peningkatan degupan jantung yang menjadi lebih cepat.
  4. Nafas yang menjadi lebih pendek.
  5. Beberapa bahagian badan berubah menjadi kekuningan.
  6. Warna air kencing yang berubah menjadi gelap.
  7. Rasa tidak selesa dan kembung di perut.
  8. Sakit otot.
  9. Sakit kepala.
  10. Cirit-birit, loya dan muntah.

Itulah beberapa gejala yang perlu anda perhatikan berkaitan dengan anemia hemolitik autoimun. Segera kunjungi hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan mengenai keluhan kesihatan yang anda alami. Pemeriksaan yang tepat dapat mengesan punca gejala yang anda alami. Dengan cara itu, anda dapat menjalankan rawatan dengan betul.

Ujian untuk Mendiagnosis Anemia Hemolitik Autoimun

Pengiraan darah yang lengkap perlu dilakukan untuk mengesan kehadiran gangguan kesihatan ini. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat pelbagai bahagian yang membentuk darah. Termasuk hemoglobin dan hematokrit. Sekiranya kedua-dua bahan ini rendah, maka keadaan ini boleh menjadi tanda anemia.

Uji coombs Ini dilakukan untuk mencari peningkatan kadar antibodi yang melekat pada sel darah merah. Dengan melakukan ujian ini, anemia hemolitik autoimun dapat dikesan dengan baik.

Selain itu, ujian retikulosit juga perlu dilakukan untuk mengukur tahap sel darah merah yang belum matang. Pemeriksaan ini dapat menentukan sama ada sumsum tulang dapat menghasilkan sel darah merah dengan betul atau tidak.

Baca juga : Buah Meningkatkan Darah untuk Mencegah Anemia

Ujian aglutinin sejuk juga dilakukan untuk mencari tahap antibodi yang tinggi yang berkaitan dengan jangkitan virus yang menyebabkan anemia hemolitik autoimun. Selain dapat menyebabkan sel darah merah berkurang, virus ini juga berisiko menyebabkan gangguan paru-paru.

Gejala ringan sebenarnya dapat diatasi dengan melakukan rawatan diri di rumah. Perbanyakkan berehat, minum air, dan makan makanan dengan khasiat yang baik untuk pengeluaran darah. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami anemia teruk, perjalanan darah adalah rawatan pertama untuk keadaan ini.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Anemia Hemolitik Autoimun.
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses pada tahun 2020. Anemia, Hemolitik, Memperolehi Autoimun.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Anemia Hemolitik Autoimun.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found