Kesihatan

Apa yang Menyebabkan Bayi Mendapatkan Kaki Kaki?

Jakarta - Pertumbuhan dan perkembangan bayi harus menjadi perhatian utama ayah dan ibu. Kerana komplikasi kehamilan atau kecacatan kelahiran cenderung terjadi, dan biasanya tidak ada gejala yang menunjukkan petunjuk. Seperti kaki kaki, jenis kecacatan kelahiran yang biasa mempengaruhi otot dan tulang kaki bayi. Daripada lurus, kaki kanak-kanak akan dipukul dan menunjuk ke bawah dan terbalik.

Pusingkan kaki ini menyebabkan jari kaki menunjuk ke arah kaki yang bertentangan dan boleh berlaku pada salah satu atau kedua-dua kaki bayi yang baru lahir. Sebenarnya, kaki kaki tidak menyakitkan dan tidak menimbulkan masalah kesihatan sehingga anak mula berdiri dan berjalan. Namun, tanpa rawatan, kaki kaki boleh menyebabkan komplikasi serius yang menghalang anak berjalan.

Apa yang Menyebabkan Bayi Mendapatkan Kaki Kaki?

Penyebab kaki kaki bayi adalah idiopatik, yang bermaksud bahawa ia tidak diketahui dengan pasti. Faktor genetik dipercayai memainkan peranan utama, dan perubahan gen tertentu dikaitkan dengan keadaan ini. Walau bagaimanapun, nampaknya, banyak yang percaya bahawa kaki kaki berjalan dalam keluarga. Namun, ibu-ibu perlu tahu bahawa kaki kuku tidak berlaku kerana kedudukan janin di dalam rahim.

Baca juga: Inilah Yang Masih Lahir

Dalam beberapa keadaan, penyebab kaki kaki bayi juga sering dikaitkan dengan kelainan tulang, seperti spina bifida cystica atau keadaan perkembangan yang dikenali sebagai displasia pinggul atau displasia perkembangan pinggul. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh gangguan pada saluran neuromuskular, mungkin di otak, saraf tunjang, saraf, atau otot.

Faktor persekitaran juga berperanan. Pakar menganggap bahawa usia ibu sering dikaitkan dengan kaki kelabu pada anak-anak. Juga, tabiat hidup ibu yang tidak sihat seperti merokok atau menderita penyakit tertentu. Walau bagaimanapun, apa yang menyebabkan clubfoot tidak diketahui dengan tepat.

Baca juga: Perlu Tahu, Inilah Cara Mengatasi Spina Bifida

Bagaimana Mengenali Gejala Clubfoot?

Pada bayi kaki kuku, tendon di bahagian dalam kaki menjadi lebih pendek, sehingga tulang tidak berbentuk. Gejala yang muncul pada bayi baru lahir termasuk:

  • Bahagian atas kaki berpusing ke bawah dan ke dalam;

  • Lengkungan lebih jelas dan tumit berpusing ke dalam;

  • Dalam kes yang teruk, kaki mungkin kelihatan terbalik;

  • Otot betis cenderung kurang berkembang;

  • Sekiranya hanya memukul satu kaki, kaki akan sedikit lebih pendek daripada yang lain terutama pada tumit;

  • Tidak ada rasa sakit atau ketidakselesaan ketika kaki kaki digunakan untuk berjalan kaki.

Dalam sebilangan besar kes, kanak-kanak itu hanya mempunyai kaki kaki tanpa penyakit bersamaan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes kaki yang disertai dengan masalah spina bifida atau tulang. Oleh itu, pemeriksaan kehamilan mesti dilakukan secara berkala dan tepat pada waktunya, sehingga dapat menunjukkan tanda-tanda kaki kaki. Memeriksa kehamilan sekarang lebih mudah kerana ibu boleh membuat temu janji dengan doktor secara langsung di hospital yang berdekatan dengan tempat mereka tinggal.

Clubfoot lebih berisiko untuk kanak-kanak lelaki daripada kanak-kanak perempuan. Anak-anak yang mempunyai ibu bapa dengan sejarah kaki kaki mempunyai risiko yang sama tinggi untuk mengalami gangguan yang sama. Jadi, sentiasa pastikan kesihatan bayi dijaga, ya!

Baca juga: Inilah 4 Kecacatan Kelahiran yang Boleh Berlaku pada Anak Kecil Anda

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak dari Nemours. (Diakses pada tahun 2019). Kaki kelab.
Berita Perubatan Hari Ini. (Diakses pada tahun 2019). Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Clubfoot.
Klinik Mayo. (Diakses pada tahun 2019). Kaki kelab.