Kesihatan

Hati-hati, memotong kuku dengan sewenang-wenangnya boleh menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam

Jakarta - Pada pandangan pertama, anda akan menganggap bahawa memotong kuku adalah pekerjaan yang mudah dilakukan. Hanya ambil gunting kuku, kemudian potong kuku panjang.

Sebenarnya, memotong kuku tidak semudah itu. Tahukah anda bahawa memotong kuku secara sembarangan boleh mencetuskan kuku kaki yang tumbuh ke dalam dan pertumbuhan kulat pada kuku anda? Kuku kaki yang tumbuh tumbuh apabila tepi kuku tumbuh ke dalam.

Baca juga: Cara menggunakan ketoconazole untuk merawat jangkitan yis

Pertumbuhan kuku yang tidak wajar ini boleh menyebabkan kemerahan, bengkak, dan sakit di kaki, terutama ketika anda berjalan. Sekiranya kuku kaki yang tumbuh ke dalam menyebabkan kerosakan pada kulit sehingga bakteria masuk dan menjangkiti, keadaan ini dapat menjadikan kulit kaki menjadi lebih serius dan menyebabkan bau busuk. Bagaimana anda memotong kuku dengan betul sehingga tidak masuk ke dalam?

Memotong Kuku Dengan Betul Sehingga Tidak Bersalah

Memotong kuku secara berkala dapat mengurangkan pertumbuhan dan jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, biasa tidak mencukupi, anda perlu tahu cara memotong kuku dengan betul untuk mengelakkan risiko kuku kaki tumbuh ke dalam. Bagaimana untuk?

1. Mulakan dengan Memilih Gunting Kuku yang Betul

Mulakan dengan membezakan antara gunting kuku untuk jari dan jari kaki. Kuku kaki cenderung lebih tebal dan lebih besar, jadi gunting kuku lebih besar. Sementara itu, kuku cenderung lebih kecil, dan menggunakan gunting kuku yang besar menjadikan jari lebih mudah sakit, dan sebaliknya.

Baca juga: Menggunakan Kasut Sempit Menyebabkan Kaki Tumbuh

2. Elakkan Memotong Kuku Terlalu Pendek

Memotong kuku terlalu pendek, sehingga melebihi batas antara kuku dan kuku, berisiko menyebabkan kuku tumbuh ke dalam. Kuku yang dipotong terlalu pendek menekan daging jari dan tumbuh ke dalam. Sebaiknya tinggalkan sekurang-kurangnya 1 hingga 2 milimeter kuku semasa memotongnya.

3. Potong mengikut arah lurus

Anda pasti cenderung memotong kuku dengan mengikut arah lekuk kuku, supaya kuku anda lebih cantik dan kemas. Sebenarnya, petua memotong kuku yang betul adalah lurus, menghasilkan potongan berbentuk persegi. Jaga tepi dengan cara itu, kerana ini sebenarnya dapat melindungi Anda dari kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

4. Failkan Kuku Selepas Memotong

Setelah kuku dipotong, anda pasti akan merasa tidak selesa, kerana kuku cenderung kasar dan tajam. Gunakan fail untuk menghaluskan hujung kuku. Ini menghalang hujung kuku dari mencederakan tepi jari kerana tumbuh memanjang kemudian. Ada juga cara untuk memaku kuku, yaitu dari pangkal ke ujung dalam satu arah, jangan bolak-balik.

Baca juga: Bukan hanya sakit pada kuku, ini adalah 9 gejala kuku kaki yang tumbuh ke dalam

5. Lebih baik melakukannya sebelum mandi

Kuku akan menjadi lebih lembut dan lebih senang dipotong setelah mandi dan ini menjadikannya lebih mudah patah dan terkoyak. Sebelum mandi, kuku akan lebih kuat, walaupun agak keras ketika dipangkas. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya mengurangkan luka pada kuku setelah dipotong.

Itulah penjelasan mengapa memotong kuku secara sembarangan meningkatkan risiko kuku kaki masuk ke dalam, serta petua untuk memotong kuku dengan betul. Jadi, jangan cuai jika anda memotong kuku, kerana ini sangat mudah menyebabkan masalah pada kuku anda. Bukan hanya kuku yang tumbuh ke dalam, tetapi juga pertumbuhan kulat dan bakteria penyebab bakteria.

Sekiranya ternyata anda mempunyai kuku kaki yang sudah tumbuh dan ingin membeli ubat tetapi tidak mempunyai masa untuk pergi ke farmasi, jangan risau kerana anda boleh menggunakan aplikasi . Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai kesihatan dan penyakit, anda juga boleh meminta doktor melalui . Jangan lupa muat turun sekarang!

Rujukan:

Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Memotong Kuku Anda.

Irish Times.com. Diakses pada tahun 2021. Cara Memotong dan Menjaga Kuku Anda Dengan Betul.