Kesihatan

Punca Urin Berbau Buruk

, Jakarta - Air kencing atau air kencing yang normal mempunyai aroma yang khas, iaitu bau amonia. Walau bagaimanapun, air kencing dengan bau yang lebih kuat daripada biasa mungkin merupakan tanda bahawa anda menderita penyakit tertentu. Oleh itu, jangan ambil ringan jika anda mengalami bau busuk yang berbeza dari biasa.

Air kencing kebanyakannya terdiri daripada air dan sejumlah kecil sisa dari buah pinggang. Apabila bahan baki lebih tinggi dan kandungan airnya lebih rendah, ia boleh mencetuskan kencing berbau.

Punca Bau Berbau

Air kencing berbau boleh disebabkan oleh makanan tertentu. Contohnya, petai atau jengkol yang mempunyai sebatian sulfur semula jadi yang membuat bau air kencing menjadi tajam. Namun, bau air kencing akibat makanan akan segera hilang apabila bahan penyebab bau telah dikeluarkan dari badan. Selain itu, beberapa ubat dan vitamin juga diketahui mempengaruhi bau air kencing.

Anda harus waspada ketika mengalami air kencing berbau tanpa memakan makanan atau ubat, kerana itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa penyakit yang menyebabkan air kencing berbau busuk:

 1. Kekeringan

Dehidrasi adalah keadaan apabila badan kekurangan cecair. Tanda lain bahawa anda mengalami dehidrasi adalah urin kuning gelap hingga oren .

 1. Jangkitan saluran kencing

Bakteria yang terdapat dalam air kencing boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing. Ia dicirikan oleh bau kencing yang menyakitkan disertai dengan keinginan berterusan untuk membuang air kecil dan sakit (anyang-anyangan).

 1. Penyakit hati

Segera berjumpa doktor, terutamanya jika air kencing berbau busuk dengan gejala seperti kelemahan, kembung, sakit perut, penurunan berat badan, dan kulit kuning.

 1. Diabetes

Diabetes sering disebut sebagai diabetes. Tahap gula yang tinggi dalam tubuh orang yang menghidap diabetes menyebabkan air kencing juga mengandungi gula. Air kencing orang cenderung berbau manis seperti cecair yang mengandungi gula.

 1. Pheniketonuria

Ia disebut phenyketonuria kerana dalam keadaan ini tubuh tidak dapat memecah fenilalanin asam amino. Kesannya, air kencing akan berkumpul dan mengeluarkan bau khas. tikus " seperti bau tikus. Penyakit ini biasanya timbul sejak lahir kerana ia adalah penyakit genetik dan tidak dapat disembuhkan.

Petua untuk Menjaga Kesihatan Urin

 1. Minum banyak air, sekurang-kurangnya 2-3 liter atau 8 hingga 10 gelas sehari.
 2. Tidak menahan kencing.
 3. Semasa membuang air kecil, tidak perlu tergesa-gesa dengan berusaha keras untuk mengeluarkan air kencing dengan lebih cepat.
 4. Tidak perlu memaksa buang air kecil jika tidak diperlukan.
 5. Duduk adalah posisi yang baik untuk membuang air kecil.
 6. Bersihkan bahagian luar alat kelamin dengan air yang bersih (basuh dari depan ke belakang, untuk mengelakkan bakteria bergerak dari permukaan dubur ke saluran kencing).

Air kencing yang berbau busuk yang berlangsung lebih dari 12 jam, jika tidak disebabkan oleh makanan atau ubat, harus dipertimbangkan lebih lanjut. Terutama jika disertai dengan rasa sakit, loya, dan muntah.

Jangan mengabaikannya jika anda mengalami kencing yang berbau. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Semakin cepat penyakit ini dikesan, semakin baik peluang untuk sembuh. Namun, jika anda tidak mempunyai masa kerana kesibukan harian anda, anda masih boleh berbual terus dengan doktor di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda hanya perlukan muat turun permohonan pada telefon pintar anda.

Baca juga:

 • Memegang Pee Semasa Pulang, Ketahui Kesan untuk Kesihatan
 • Warna Urin Biasa pada Bayi
 • Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah