Kesihatan

Minyak Kelapa Dapat Mengatasi Kurap, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Minyak kelapa adalah salah satu bahan semula jadi yang diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Minyak asli ini boleh menjadi pilihan rawatan alternatif untuk pelbagai penyakit, dari jangkitan hingga kecederaan.

Salah satu penyakit yang dipercayai dapat diatasi dengan penggunaan minyak kelapa adalah kurap, yang merupakan jangkitan fungus berjangkit yang menyerang kulit. Keadaan ini dikenali secara perubatan sebagai tinea, dan mempengaruhi lapisan atas kulit. Jangkitan kurap mungkin gatal dan sering bermula di kawasan kulit yang rata dan bersisik. Setelah ruam melingkar, bahagian dalamnya mungkin terdapat kulit yang jelas atau lebam merah.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara kurap dan kudis pada kulit

Minyak Kelapa untuk Kurap

Secara amnya, rawatan kurap adalah pemberian ubat antijamur yang dijual bebas. Ubat topikal ini akan menyingkirkan kebanyakan kes kurap ringan dengan cepat. Sekiranya rawatan ubat bebas tidak berfungsi, doktor anda mungkin memberi ubat antikulat yang diresepkan. Ini termasuk krim dan losyen dengan peratusan bahan antikulat yang lebih tinggi. Sekiranya masih tidak ada perubahan dalam gejala, doktor akan menetapkan pil antikulat oral.

Sekiranya anda ingin mencuba minyak kelapa sebagai tambahan kepada rawatan yang diberikan oleh doktor anda, ini benar-benar baik. Namun, anda juga perlu berbincang dengan doktor di mengenai keselamatannya. Walau bagaimanapun, minyak kelapa secara keseluruhan telah lama digunakan sebagai rawatan kurap kerana beberapa sebab.

Pertama, minyak kelapa adalah agen antijamur yang kuat yang dapat membasmi jangkitan kulat kecil atau dangkal jika disapu secara topikal. Manfaat ini berasal dari asid laurik dan lipid antimikrob yang terdapat dalam asid lemak rantai sederhana dalam minyak kelapa.

Kedua, minyak kelapa juga digunakan untuk membantu luka sembuh lebih cepat. Manfaat anti-radang, antioksidan, dan pelembabnya dapat menghilangkan kerengsaan dan mengelupas kulit dengan melincirkan kulit dan mempercepat masa penyembuhan. Ia juga dapat membantu mengurangkan kemerahan dan gejala jangkitan lain yang dapat dilihat.

Baca juga: Hati-hati, 6 keadaan menyebabkan kurap di pangkal paha

Cara Menggunakan Minyak Kelapa untuk Merawat Kurap

Menggunakan minyak kelapa untuk merawat kurap sangat mudah. Pastikan kawasan itu bersih dan kering sebelum menggunakan minyak kelapa cair ke kawasan yang terkena dengan bola kapas atau kapas.

Sebelum melakukannya, pastikan anda mencuci tangan anda walaupun anda menganggapnya bersih. Ingat, kulat ini sangat menular sehingga anda harus menjaga kebersihan tangan anda.

Sapukan minyak kelapa ke kawasan yang terjejas antara empat hingga enam kali sehari. Menggabungkan minyak kelapa dengan bahan antikulat dan antimikrob lain dapat membantu meningkatkan keberkesanannya. Contohnya, minyak pokok teh atau minyak pokok teh. Campurkan dua tetes minyak pokok teh dengan satu sudu minyak kelapa cair dan sapukan ke kawasan yang terkena.

Walaupun simptomnya hilang, lebih baik terus menggunakan minyak kelapa di kawasan yang terjejas sekurang-kurangnya seminggu. Ini akan memastikan jangkitan hilang dan mengurangkan risiko berulang.

Baca juga: Mandi Jarang Dapat Membuat Kulit Mendapat Kurap dan Kurap

Perkara yang perlu diberi perhatian

Penyelidikan menunjukkan bahawa sifat antijamur dan pelembap minyak kelapa berkesan dalam merawat kes kurap yang ringan. Lebih baik lagi, minyak kelapa secara amnya mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih rendah seperti kerengsaan daripada rawatan kulat topikal. Walau bagaimanapun, lebih baik membincangkannya dengan doktor anda untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini semasa anda ingin menggunakan minyak kelapa.

Ingatlah untuk menggunakan rawatan sekurang-kurangnya seminggu setelah gejala hilang untuk memastikan jangkitan juga hilang. Ia juga mengurangkan risiko berulang, sama ada di tempat awal kurap atau di kawasan badan yang lain,

Sekiranya gejala kurap anda tidak hilang setelah seminggu setengah menggunakan minyak kelapa atau ubat lain, segera berjumpa doktor. . Kerana. anda mungkin memerlukan ubat preskripsi untuk berjaya merawat jangkitan.

Rujukan:
Minyak Kelapa. Diakses pada tahun 2020. Cara Menggunakan Minyak Kelapa untuk Kurap.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Minyak Kelapa adalah Rawatan Berkesan untuk Kurap?
Orang Kelapa. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Minyak Kelapa Dara Merawat Jangkitan Kulat seperti Kurap.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found