Kesihatan

Penjelasan mengenai Penjagaan Haiwan Peliharaan

"Grooming adalah salah satu cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kebersihan dan kecantikan haiwan kesayangan anda. Namun, apa sebenarnya maksud dandanan? Lalu, apakah faedah yang boleh diperolehi oleh haiwan peliharaan? Penting untuk mengetahui semua ini. "

, Jakarta - Setiap pemilik haiwan peliharaan ingin salah satu "ahli keluarganya" memiliki bulu yang bersih dan halus. Untuk mendapatkannya, terdapat beberapa rawatan yang perlu dilakukan secara berkala, salah satunya adalah dandanan. Walaupun begitu, masih banyak orang yang tidak mengetahui maksudnya dandanan dan faedah untuk haiwan kesayangan mereka. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Apa Makna Merawat Haiwan?

Dandanan haiwan secara berkala membolehkan pemiliknya mencegah penyakit atau keadaan yang boleh berkembang menjadi penyakit lebih awal. Dengan begitu, penyakit yang boleh menyerang dapat diobati dengan lebih cepat dan lebih berkesan, sehingga tidak memberi kesan jangka panjang pada haiwan peliharaan. Rawatan ini boleh dilakukan sendiri atau melalui profesional.

Baca juga: Petua Memelihara Anjing di Rumah

Ramai orang merasa lebih senang menghantar haiwan kesayangan pengantin lelaki profesional secara berkala. Walaupun begitu, prosesnya dandanan melakukan perkara sendiri boleh menjadi bahagian penting dalam pembelajaran dan dapat memberi manfaat kepada mereka ketika mereka dewasa. Ini baik untuk penjagaan haiwan kesayangan, seperti pemotongan kuku dan pembersihan telinga sehingga ia belajar untuk duduk diam semasa proses.

Lalu, apa faedahnya dandanan untuk haiwan kesayangan? Jadi inilah penjelasannya:

1. Menyikat

Sesungguhnya menyikat adalah salah satu bahagian terbesar dalam proses ini dandanan. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya kaedah yang digunakan. Menyikat secara kerap dapat menghilangkan kotoran, kelemumur, dan rambut mati dari haiwan peliharaan. Pada kucing, ini dapat mengurangkan bilangan bola rambut yang tertelan.

Ia juga dapat mencegah kusut dan kusut, yang dapat menyebabkan rasa sakit dan jangkitan. Menyikat juga dapat merangsang minyak semula jadi pada lapisan haiwan, yang menjadikan bahagian tubuh itu berkilau dan sihat.

Dengan cara ini, anda dapat mengenal pasti masalah dengan tubuh haiwan dan masalah lain, seperti bengkak atau kelainan lain.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang betul untuk memandikan anak kucing

2. Mandi

Mandi haiwan peliharaan anda secara berkala dapat memastikan haiwan itu tetap bersih dan bebas kuman. Namun, jangan terlalu kerap melakukannya kerana boleh memberi kesan buruk kepada kesihatannya.

Ini kerana dapat menghilangkan semua minyak semula jadi dari kulit dan meninggalkan tompok kering yang gatal. Sekiranya tercalar, jangkitan boleh berlaku dan membahayakan kesihatan.

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai faedah dari dandanan pada haiwan peliharaan, doktor haiwan dari sedia menjawab. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi secara langsung dari pakar perubatan tanpa perlu bertemu muka. Nikmati kemudahan ini sekarang!

3. Potong Kuku

Haiwan peliharaan boleh mempunyai kuku yang sangat tajam. Oleh itu, pastikan memotong dengan kerap untuk mengelakkan kecederaan serius. Pemangkasan secara teratur dapat mengurangi risiko cedera, mencegah penyumbatan di karpet, dan mencegah kuku kaki masuk ke dalam. Untuk haiwan peliharaan yang lebih tua, pemangkasan kuku dapat melegakan sakit sendi dan sakit sendi.

Baca juga: Berapa kerapkah kucing mesti dimandikan?

Nah, itulah penjelasan makna dandanan pada haiwan kesayangan dan faedahnya. Melakukan rutin dandanan diri anda di haiwan kesayangan anda, anda dapat meningkatkan kedekatan antara satu sama lain. Sebagai tambahan, haiwan kesayangan anda mungkin lebih patuh pada perintah yang anda katakan.

Rujukan:
Hospital Veterinar Warisan. Diakses pada tahun 2021. Kepentingan Penjagaan Haiwan Peliharaan.
Kawan baik. Diakses pada tahun 2021. Petua Penjagaan Haiwan Peliharaan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found