Kesihatan

5 Perkara Yang Perlu Diperhatikan oleh Wanita Tentang Menopaus

, Jakarta - Mana-mana wanita pasti akan menghadapi dan melalui fasa menopaus dalam hidupnya. Walaupun begitu, setiap wanita akan mempunyai pengalaman yang berbeza dalam menjalani fasa menopaus. Fasa menopaus tidak berlaku pada usia yang sama atau dalam jangka masa tertentu. Ia juga boleh menyebabkan gejala yang berbeza, baik fizikal dan emosi. Menopaus boleh menjadikan kehidupan wanita tidak selesa, tetapi bagi sebilangan wanita mereka melaluinya tanpa masalah.

Menopaus adalah masa ketika kitaran haid bulanan wanita berhenti. Ini berlaku kerana usia dan perlahan-lahan telur akan habis. Beberapa saintis percaya ini berlaku untuk melindungi wanita dan anak-anak mereka dari bahaya hamil pada usia tua. Untuk lebih bersedia menghadapi menopaus, berikut adalah perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan.

Baca juga : 4 Cara Menangani Menopaus untuk Wanita berusia 40-an

  1. Gejala Umur Menopaus

Secara amnya, usia wanita yang mengalami menopaus adalah 52 tahun. Walau bagaimanapun, seorang wanita boleh mengalami gejala menopaus antara usia 45-55 tahun. Gejala boleh berlangsung antara dua hingga lima tahun. Keadaan perubatan boleh menyebabkan menopaus berlaku lebih awal. Kadang-kadang, menopaus boleh berlaku pada wanita berusia 20-an, atau dalam kes-kes yang melampau pada masa kanak-kanak. Kes ekstrem seperti ini dikenali sebagai kegagalan rahim awal ( kegagalan ovari pramatang / POF).

  1. Gejala Menopaus

Perubahan tahap hormon boleh menghasilkan gejala yang berbeza. Dianggarkan bahawa kira-kira dua pertiga wanita mengalami gejala biasa, seperti kilat panas dan berpeluh malam. Namun, ada juga beberapa wanita yang melaporkan gejala psikologi, termasuk kemurungan, keletihan, kekurangan tenaga, dan kekeringan vagina yang dapat mempengaruhi penurunan keinginan seksual. Kesan jangka panjang menopaus termasuk peningkatan risiko osteoporosis dan penyakit kardiovaskular.

Baca juga : Ternyata Hubungan intim Semasa Menopaus Masih Menyeronokkan

  1. Osteoporosis Berlaku Selepas Menopaus

Kekuatan tulang bergantung pada ketumpatan dan struktur tisu tulang. Penurunan jumlah mineral dalam tulang dan pengeluaran yang lambat atau pergantian sel tulang dapat melemahkan tulang. Ini berlaku kepada banyak orang ketika mereka semakin tua. Walau bagaimanapun, perubahan ini berlaku lebih cepat pada wanita selepas menopaus. Inilah sebabnya mengapa satu daripada tiga wanita berusia 50 tahun lebih cenderung kepada osteoporosis, berbanding 1 daripada 12 lelaki.

Osteoporosis meningkatkan risiko patah tulang, terutama di pergelangan tangan, pinggul, atau tulang belakang. Oleh kerana estrogen penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat, terapi penggantian hormon atau terapi penggantian hormon (HRT) dapat membantu melindungi tulang wanita dari osteoporosis.

  1. Penyakit Jantung Pasca Menopaus Muncul

Gangguan kardiovaskular adalah penyakit jantung atau saluran darah, termasuk serangan jantung dan strok. Biasanya, keadaan disebabkan oleh arteri yang tersumbat. Penyebab kematian yang paling biasa pada wanita berusia lebih dari 60 tahun adalah bahawa wanita lebih cenderung kepada arteri tersumbat setelah menopaus.

Baca juga : Cara Mengatasi Menopaus Tanpa Kegelisahan

  1. Gejala Menopaus Dapat Melegakan

Selain melindungi wanita dari osteoporosis, terapi hormon juga baik dalam mengawal gejala menopaus. Walau bagaimanapun, terapi ini sedikit sebanyak dapat meningkatkan risiko menghidap penyakit seperti barah payudara, trombosis urat dalam (DVT), strok, dan penyakit jantung. Mengubah diet dan kerap bersenam juga dapat melegakan gejala menopaus.

Itulah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan mengenai menopaus. Sebelum menghadapi menopaus, anda harus mula berbincang dengan doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!