Kesihatan

Ini Menyebabkan Kanser Sarkoma Tisu Lembut

Jakarta - Kanser sarkoma tisu lembut adalah salah satu tumor ganas (barah) yang jarang berlaku. Jumlahnya hanya 1 peratus kes pada orang dewasa, dan 7-10 peratus pada kanak-kanak dan dewasa muda. Sarkoma tisu lembut ini boleh menyerang mana-mana bahagian badan.

Sebilangan besar barah sarkoma menyerang perut, lengan, dan kaki. Tetapi perlu diingat, risiko menghidap barah sarkoma ini akan meningkat seiring bertambahnya usia. Maklumat lanjut ada di sini!

Punca Kanser Sarcoma

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh American Cancer Association, dinyatakan bahawa sarkoma tisu lembut terjadi kerana mutasi DNA pada sel, sehingga ia tumbuh di luar kawalan.

Sel-sel yang tidak normal ini kemudian akan membentuk tumor yang dapat menyerang tisu di sekitarnya. Sebenarnya, ia boleh merebak ke bahagian badan yang lain. Masalahnya, sehingga kini penyebab mutasi DNA tidak dapat diketahui dengan pasti.

Baca juga: Mesti Tahu Perbezaan antara Kanser dan Tumor

Dengan kata lain, penyebab sarkoma tisu lembut masih belum diketahui. Namun, selain dari jenis sel yang mengalami mutasi genetik, beberapa pakar mengesyaki bahawa barah sarkoma juga boleh terjadi disebabkan oleh virus, yaitu: Sarkoma Kaposi . Kanser yang jarang berlaku ini disebabkan oleh virus herpes manusia jenis 8. Virus ini menyerang orang dengan sistem imun yang lemah.

Baca juga: Secara senyap-senyap, 4 Kanser Ini Sukar Dikesan

Walaupun penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, tetapi sekurang-kurangnya ada beberapa perkara yang berkaitan dengan penampilan sarkoma.

  • Pendedahan kepada bahan kimia tertentu. Pakar mengatakan, pendedahan kepada bahan kimia dapat meningkatkan risiko sarkoma. Asbestos, arsenik, dan racun herba adalah jenis bahan kimia yang berkaitan dengan risiko mengembangkan sarkoma.

  • Sinaran. Radiasi yang diambil untuk merawat tumor lain boleh menyebabkan seseorang mengembangkan sarkoma.

  • Kejadian kecenderungan genetik seperti sindrom gardner, retinoblastoma keturunan, dan neurofibromatosis von recklinghausen jenis 1. Menurut para pakar, gen TP53 yang cacat juga boleh menyebabkan sindrom Li Fraumeni yang meningkatkan risiko sarkoma.

  • Faktor usia. Orang tua lebih berisiko terkena sarkoma tisu lembut.

  • Menghidap penyakit Paget, yang merupakan sejenis gangguan tulang.

Ketahui Simptomnya

Menyedari gejala sarkoma tidak mudah. Kerana pada peringkat awal, sarkoma tisu lembut tidak menyebabkan gejala dan sukar dicari. Sebabnya, tumor ini boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan. Nah, biasanya gejala hanya dapat dilihat ketika tumor semakin besar.

Gejala yang ditunjukkan boleh menjadi benjolan atau bengkak disertai dengan rasa sakit ketika tumor menekan saraf atau otot. Keadaan ini akan menyebabkan rasa tidak selesa, sukar bernafas.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

Pakar mengatakan, aduan yang timbul pada sarkoma tisu lembut bergantung pada lokasi tumor. Walaupun begitu, terdapat beberapa gejala biasa yang sering timbul pada orang yang menghidap barah sarkoma.

  • Sakit perut, pendarahan gastrousus, dan halangan aliran makanan ketika sarkoma berada di rongga perut.

  • Benjolan yang tidak menyakitkan.

  • Gangguan saraf sensori atau motorik apabila terdapat mampatan sarkoma pada saraf.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sarkoma tisu lembut? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sarkoma Tisu Lembut?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sarkoma Tisu Lembut.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found