Kesihatan

4 Khasiat Minum Susu Kedelai untuk Ibu Menyusu

, Jakarta - Ibu yang menyusui berperanan dalam memberi nutrisi kepada bayi yang meningkatkan pertumbuhan dan kesihatannya. Selain memberi khasiat untuk bayi, ibu yang menyusu mesti mendapat pengambilan makanan dan minuman terbaik yang boleh mempengaruhi pengeluaran dan kualiti susu ibu dan si kecil.

Susu kedelai adalah minuman yang dibuat dari tanaman kacang soya. Susu kedelai telah lama digunakan sebagai alternatif susu lembu untuk vegetarian atau seseorang yang alergi terhadap susu lembu. Selain sebagai pengganti, susu kedelai juga boleh menjadi minuman tambahan walaupun Busui sudah menggunakan susu lembu. Jadi, apa faedah susu soya?

Baca juga: Ini adalah cara untuk menyimpan susu ibu yang tidak dapat ditiru

Kelebihan Susu Kacang Minum Busui

Nutrien yang terdapat dalam susu kedelai termasuk air, protein, karbohidrat, gula, lemak, serat, dan asam folat. Kacang soya juga tinggi fitoestrogen, yang merupakan sebatian aktif pada tumbuhan yang serupa dengan hormon estrogen. Estrogen secara semula jadi terdapat di dalam badan wanita.

Berikut adalah kelebihan susu kedelai jika dimakan oleh ibu menyusu:

1. Sumber Tenaga

Selepas bersalin, ibu yang menyusu menjadi mudah letih dan lemah kerana badan melalui proses penyesuaian. Sebaliknya, ibu yang menyusu harus menjaga anak mereka sepanjang hari, akibatnya, ibu mendapat sedikit rehat. Semasa proses penyusuan, ibu akan kehilangan banyak tenaga, terutamanya jika susu tidak lancar.

Dengan minum susu kedelai, tenaga ibu yang telah terbuang dapat dikembalikan. Kandungan karbohidrat dan lemak dalam susu kedelai dapat diproses oleh tubuh sedemikian rupa sehingga menghasilkan tenaga untuk tubuh ibu yang menyusu.

2. Meningkatkan Pengeluaran Susu Payudara

Susu soya telah lama dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran susu. Ini mungkin disebabkan oleh kandungan vitamin B6 di dalamnya, yang bermanfaat untuk meningkatkan mood. Sekiranya mood ibu bertambah baik, maka penghasilan hormon oksitosin akan banyak ketika menyusu.

Perlu diingat, kehadiran hormon oksitosin berperanan dalam meningkatkan perasaan kasih sayang, kesenangan, dan kebahagiaan. Selain itu, hormon ini mampu mencetuskan susu keluar dengan banyak.

Selain vitamin B6, susu kedelai juga mengandung zat besi yang berperanan mencegah anemia atau kekurangan darah pada ibu menyusui. Anemia adalah penyebab biasa penurunan bekalan susu pada ibu baru.

Baca juga: Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu

3. Baik untuk Kesihatan Pencernaan

Kandungan serat dalam susu kedelai baik untuk sistem pencernaan, sehingga membantu pergerakan usus menjadi lebih lancar. Ini sangat penting, terutamanya jika ibu menyusu mempunyai jahitan selepas bersalin.

Namun, sebilangan orang boleh mengalami kembung dan cirit-birit setelah minum susu kedelai. Sekiranya ibu tidak mempunyai alahan atau kepekaan terhadap kacang soya, susu ini selamat dimakan.

4. Meningkatkan Daya Tahan

Beberapa mineral penting terkandung dalam susu kedelai, salah satunya adalah zink. Kandungan zink dipercayai dapat meningkatkan sistem imun ibu menyusu. Terutama ketika ibu menyusu sering bangun lewat dan kurang tidur kerana mereka harus menyusukan anak mereka.

Baca juga: Petua agar bayi tidak meludah setelah menyusui

Ibu yang menyusu harus memberi tumpuan kepada pilihan makanan dan minuman yang sihat untuk meningkatkan pengeluaran susu. Pilih makanan kaya protein, seperti daging tanpa lemak, telur, tenusu, kacang-kacangan, dan makanan laut rendah merkuri. Pilih juga pelbagai biji-bijian serta buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sekiranya ibu mengalami masalah dan masalah kesihatan semasa menyusu, cubalah membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan penyusuan susu ibu: Petua untuk ibu
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Semua Mengenai Susu Kedelai: Pemakanan, Faedah, Risiko, dan Bagaimana Ia Berbanding Dengan Susu Lain