Kesihatan

Perhatikan, berikut adalah cara mengukur dan mengekalkan lilitan perut yang normal

Lingkaran perut normal bagi lelaki mestilah kurang dari 102 sentimeter, dan untuk wanita kurang dari 90 sentimeter. Untuk mengetahui keliling perut anda, anda harus melakukannya dengan cara yang betul. Gunakan ukuran pita yang fleksibel semasa berdiri. Mengekalkan keliling perut yang normal adalah penting untuk tubuh yang sihat. "

, Jakarta - Jumlah lemak badan yang tinggi dan perut buncit boleh menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan berat badan dan masalah kesihatan yang lain. Mengukur berat badan (Indeks Jisim badandan lilitan perut adalah salah satu cara untuk menganggarkan status berat badan yang berkaitan dengan potensi risiko penyakit.

Lingkaran perut adalah ukuran yang diambil di sekitar perut pada tahap pusar. Pakar kesihatan biasanya menggunakan ukuran perut untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan berat badan. Walaupun fleksibiliti kaedah ini, lilitan perut hanya satu petunjuk yang dapat menunjukkan keadaan kesihatan tertentu. Jadi, bagaimana anda mengukur lilitan perut yang normal?

Baca juga: 5 Jenis Pergerakan untuk Menguatkan Otot Kaki

Cara Mengukur Lingkaran Perut Normal

Untuk mengukur lilitan pinggang yang normal, anda harus menggunakan ukuran pita fleksibel yang tidak elastik (pita tidak boleh meregang ketika mengambil ukuran). Anda juga harus menanggalkan pakaian tebal yang dapat menambahkan bantal di sekitar perut.

Ikuti langkah-langkah ini untuk mengukur keliling perut anda:

 • Berdiri untuk pengukuran pinggang yang tepat.
 • Balut ukuran pita di bahagian paling luas perut anda, atau di atas butang perut anda. Tidak perlu mengetatkan tali pada perut.
 • Setelah pita pengukur diletakkan dengan betul, tarik nafas dengan perlahan, dan lakukan pengukuran pada nafas.
 • Lakukan pengukuran tiga kali untuk memastikan hasil yang konsisten. Memegang ukuran pita terlalu rapat ke perut, atau menahannya terlalu longgar akan menghasilkan hasil yang salah.

Lingkaran perut normal bagi lelaki mestilah kurang dari 102 sentimeter, dan bagi wanita kurang dari 90 sentimeter. Sekiranya lebih besar daripada itu, anda harus bertanya kepada doktor anda mengenai cara mendapatkan lilitan perut yang normal.

Menurut National Institutes of Health (NIH), jika anda mempunyai banyak lemak perut, anda berisiko tinggi mendapat penyakit jantung dan diabetes jenis 2. Doktor masih perlu melakukan pemeriksaan kesihatan lain untuk mendiagnosis penyakit ini.

Baca juga: Sakit Belakang Selepas Bersenam, Inilah Cara Mengatasinya

Cara Mengekalkan Lingkaran Perut Normal

Lemak di sekitar perut sangat mencabar untuk disingkirkan. Tetapi ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk mendapatkan lilitan perut yang normal, yaitu:

 1. Lakukan kardio. Ini adalah kaedah terbaik untuk membakar kalori dan meningkatkan kesihatan jantung. Latihan kardio, seperti senamrobik, dapat mengurangkan lemak dan mengekalkan lilitan perut yang normal.
 1. Makan lebih banyak serat, kerana serat dapat membuat anda kenyang lebih lama. Serat juga baik untuk sistem pencernaan yang sihat, sehingga akan mencegah kembung dan perut kelihatan langsing.
 1. Hadkan karbohidrat halus. Sekiranya anda ingin mengurangkan jumlah lemak di perut anda, anda harus mengehadkan pengambilan karbohidrat halus.
 1. Tingkatkan pengambilan protein. Menurut satu kajian, orang yang makan protein berkualiti tinggi akan mempunyai peratusan lemak perut yang lebih rendah.
 1. Lebih banyak pergerakan dan aktiviti tambahan sepanjang hari. Terutama bagi anda yang sering duduk di tempat kerja.
 1. Minum air secukupnya untuk membantu mengawal bahagian semasa makan.
 1. Kerjakan otot inti anda, yang merangkumi otot perut dan belakang anda. Membina otot-otot teras anda dapat membantu melihat dan merasa kencang perut anda ketika anda kehilangan lemak perut.

Baca juga: Super sibuk? Ini adalah 7 jenis senaman yang boleh dilakukan di pejabat

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengekalkan lilitan perut yang normal. Bermula dengan melakukan senaman secara teratur, meningkatkan pengambilan serat, dan berehat secukupnya dapat menjaga keliling perut yang normal.

Sebelum memulakan latihan baru, atau menjalani diet, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai kemungkinan masalah kesihatan. Ini untuk memastikan program yang anda jalankan selamat, dapat diukur, dan mencapai tujuan yang baik. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 18 cara untuk mendapatkan perut yang rata
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengukur Pinggang Anda
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengukur Lingkaran Pinggang untuk Kesihatan
CDC. Diakses pada tahun 2021. Menilai Berat Anda