Kesihatan

Bilakah Masa yang tepat untuk mengajar kanak-kanak bermain basikal

, Jakarta - Melihat anak-anak yang lebih tua bermain basikal, anak kecil anda berminat dan mahu bermain? Basikal memang merupakan salah satu mainan yang bukan sahaja menarik, tetapi juga dapat memberikan banyak faedah untuk anak-anak, anda tahu. Tetapi sebelum membelikannya basikal, ketahui terlebih dahulu kapan waktu yang tepat untuk mengajar anak-anak bermain basikal.

Selain menyenangkan, mengayuh basikal juga bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, seperti berlari, berenang, atau bermain bola. Terdapat pelbagai kebolehan kanak-kanak yang dapat ditingkatkan melalui berbasikal, bermula dari latihan keseimbangan, kemahiran menumpukan perhatian, kemahiran motor dan sensor motor akan dirangsang.

Walau bagaimanapun, mengajar anak anda untuk menunggang basikal perlu dilakukan secara beransur-ansur. Ibu boleh mula memperkenalkan basikal roda empat ketika anak berusia satu tahun. Apabila si kecil berumur 2-3 tahun, maka si ibu boleh berusaha mengajarnya mengayuh basikal dengan perlahan. Pada usia 4-5 tahun, si kecil anda sudah mempunyai koordinasi anggota badan, keseimbangan badan, dan kekuatan kaki yang baik, jadi ibu dapat mengurangkan roda bantuan pada basikal dan melatihnya secara berkala sehingga si kecil menjadi lebih mahir ketika berbasikal. Berikut adalah petua untuk mengajar anak-anak berbasikal:

1. Buat Anak-anak Berminat Bermain Basikal

Sekiranya anak kecil anda belum berminat bermain basikal, ibu dapat meningkatkan minat mereka dengan mengajak mereka menaiki basikal bersama-sama menggunakan tempat duduk khas yang boleh dipasang di hadapan. Anda juga boleh membawa anak kecil anda untuk melihat saudara mereka dan rakan-rakan lain yang berbasikal di taman. Sekiranya anak anda berminat untuk berbasikal, maka ibu akan lebih mudah mengajarkannya kerana dia tentu ingin belajar menunggang basikal.

2. Pilih Jenis Basikal yang Betul

Kini, ibu dapat mencari pelbagai jenis basikal untuk anak-anak di pasar. Malah pengeluar basikal bersaing untuk merancang basikal yang "mesra" kepada kanak-kanak, jadi mereka selamat untuk ditunggang. Oleh itu, pilihlah basikal yang berkualiti, agar para ibu dapat dengan mudah mengajar anak-anak mereka untuk berbasikal tanpa perlu risau anak-anak mereka cedera. Jenis basikal berikut mengikut umur kanak-kanak:

  • Basikal Empat Roda

Biasanya basikal jenis ini merupakan kali pertama diperkenalkan kepada kanak-kanak. Ibu boleh memberikan basikal roda empat ketika si kecil berumur dua tahun. Dia boleh mula belajar menunggang basikal dan merasakan keseronokan berbasikal.

  • Basikal roda tiga

Seiring bertambahnya usia, kemampuan fizikal mereka akan semakin stabil. Oleh itu, ibu boleh mula mengurangkan roda bantuan pada basikal, hanya menjadi tiga roda ketika si kecil berumur 3 tahun. Oleh itu, anak kecil anda juga dapat mula belajar mengimbangkan basikal ketika dia menunggang lurus ke depan, ke kanan, dan ke kiri.

  • Basikal Dua Roda

Tanda-tanda bahawa seorang kanak-kanak sudah bersedia mengayuh basikal roda dua termasuk dapat memutar basikal dengan baik, dapat mengemis tepat pada masanya, dan dapat mengarahkan basikal ke arah depan dengan stabil. Kami mengesyorkan agar anak-anak baru dibenarkan menunggang basikal roda dua ketika mereka berumur 5-6 tahun. Tetapi anda perlu tahu, tidak semua kanak-kanak mempunyai kemampuan fizikal yang sama dan bersedia menunggang basikal roda dua. Jadi, sesuaikan dengan keadaan anak.

3. Tonton dari Belakang

Walaupun basikal roda empat dan tiga selamat ditunggang dan tidak akan menyebabkan anak jatuh, ibu masih perlu mengawasi anak-anak mereka semasa mereka bermain basikal. Terutama ketika mengajar anak-anak menunggang basikal roda dua. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Pertama sekali, letakkan badan anak dalam kedudukan yang stabil dan di tengah tempat duduk basikal.
  • Semasa anda ingin mengayuh basikal, ajar anak kecil anda untuk menginjak pedal dengan satu kaki, sementara kaki yang lain masih di tanah.
  • Kemudian, ajar juga cara menggunakan brek.
  • Sambil masih berpegangan di bangku basikal, biarkan si kecil mula menunggang basikal hingga 3-5 pusingan.
  • Selepas itu, ibu mungkin mula melepaskan tempat duduk basikal dan membiarkan anak itu berbasikal sahaja.

4. Beri Pujian dan Motivasi kepada Anak-anak

Sama seperti mengajar anak-anak perkara lain, memberi kata-kata motivasi dan pujian juga diperlukan ketika ibu melatih anak-anak bermain basikal. Ketika anak jatuh, misalnya, beri kata-kata semangat agar dia tidak menyerah dan ingin mencuba lagi. Dengan memberi kata-kata positif, anak tidak akan mudah berputus asa dan tidak sabar untuk terus berusaha sehingga dia fasih berbasikal.

Mengajar anak-anak untuk berbasikal juga boleh menjadi aktiviti untuk mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak, anda tahu (Baca juga: Trik Mengambil Masa Bermanfaat pada Hujung Minggu untuk Saya dengan Anak Kecil Anda). Sekiranya anak anda terluka semasa belajar menunggang basikal, tidak perlu panik. Anda boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan melalui aplikasi . Tidak perlu repot, cukup pesan melalui fitur Apotek Deliver dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found