Kesihatan

Kenali 5 Jenis Rawatan Disfungsi Seksual

, Jakarta - Disfungsi seksual boleh dialami oleh wanita dan lelaki. Keadaan ini boleh mengganggu aktiviti seksual malah berisiko mempengaruhi hubungan dengan pasangan. Tekanan sering menjadi penyebab utama disfungsi seksual. Sebab-sebab lain boleh disebabkan oleh masalah psikologi, trauma seksual, penggunaan dadah atau alkohol, dan menderita penyakit tertentu. Disfungsi seksual terbahagi kepada empat kategori, iaitu:

Baca juga: Inilah sebab mengapa lelaki gagal melakukan hubungan seks kerana zakar melengkung

 • Gangguan keinginan yang membuat penderita tidak mempunyai keinginan untuk melakukan aktiviti seksual

 • Gairah terjejas atau kesukaran untuk terangsang dalam aktiviti seksual

 • Gangguan Orgasme atau kesukaran mencapai orgasme (klimaks) semasa melakukan aktiviti seksual

 • Gangguan kesakitan yang menyebabkan kesakitan ketika menembusi.

Apakah Gejala Disfungsi Seksual?

Pada lelaki, gejala disfungsi seksual boleh merangkumi:

 • Sukar untuk mencapai atau mengekalkan ereksi semasa melakukan aktiviti seksual.

 • Mengalami ejakulasi walaupun tidak ada rangsangan seksual.

 • Tidak dapat mengawal waktu ejakulasi yang biasanya disebut sebagai ejakulasi dini.

 • Tidak mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks

Semasa pada wanita, gejala boleh merangkumi:

 • Sukar mencapai orgasme

 • Mengalami kesakitan semasa penembusan kerana Miss V tidak mendapat pelinciran yang mencukupi.

 • Miss V tidak dapat merehatkan otot, menyukarkan hubungan seks.

 • Tidak mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks

Bagaimana Mengubati Keadaan Ini?

Disfungsi seksual dapat diatasi dengan membetulkan masalah fizikal, psikologi atau merawat keadaan perubatan yang mencetuskannya. Terdapat beberapa jenis rawatan yang dapat dilakukan yang biasanya berupa suntikan hormon, pil, atau krim. Bagi lelaki, ada ubat yang boleh dimakan, seperti sildenafil, tadalafil, vardenafil dan avanafil. Ubat ini berfungsi untuk membantu meningkatkan fungsi seksual dengan meningkatkan aliran darah ke zakar.

Baca juga: Bentuk Mr. Q Pelik? Mungkin Punya Peyronie

1. Alat

Alat bantu seperti alat vakum dan implan Mr P dapat membantu lelaki yang mengalami disfungsi seksual untuk mencapai ereksi. Pada wanita, dilator boleh digunakan untuk membantu melebarkan Miss V dalam kes Miss V. yang menyempit.

2. Terapi Seks

Terapi seks dapat membantu pasangan yang mengalami masalah seksual yang tidak dapat ditangani oleh doktor utama mereka. Ahli terapi sering juga menjadi kaunselor perkahwinan yang baik. Bagi pasangan yang ingin mula menikmati hubungan intim mereka, sangat memerlukan masa dan usaha untuk bekerja dengan profesional yang terlatih.

3. Terapi Tingkah Laku

Terapi tingkah laku untuk merawat disfungsi seksual biasanya dikaitkan dengan memberikan gambaran mengenai tingkah laku dalam hubungan atau teknik rangsangan diri untuk merawat masalah yang berkaitan dengan gairah seksual atau orgasme.

4. Psikoterapi

Melalui psikoterapi, ahli terapi akan membantu orang yang mengalami disfungsi seksual untuk mengatasi trauma seksual yang mereka alami, perasaan cemas, untuk membantu meningkatkan keyakinan terhadap imej badan mereka.

5. Pendidikan Seks

Pendidikan seks bertujuan untuk membantu orang yang mengalami disfungsi seksual mengatasi kegelisahan mereka mengenai masalah fungsi seksual mereka. Melalui pendidikan seks, penderita akan diajak berdialog dengan pasangannya untuk membincangkan keperluan dan masalah yang berkaitan dengan seks. Ini untuk membantu mengatasi pelbagai masalah atau halangan yang ada pada pasangan mengenai seks untuk mencapai kehidupan seks yang sihat.

Baca juga: Bentuk Gangguan Seksual Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mengalami masalah yang berkaitan dengan aktiviti seksual dengan pasangan anda, jangan malu bertanya kepada ahli psikologi untuk mencari jalan keluar. Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!