Kesihatan

Ini adalah kaedah untuk merawat karsinoma nasofaring

, Jakarta - Gejala seperti benjolan di kerongkong boleh menjengkelkan. Walau bagaimanapun, anda harus sedar jika gejala ini terjadi bersamaan dengan jangkitan telinga, dering di telinga (tinnitus), ketidakselesaan atau kehilangan pendengaran, kerana ia dapat menunjukkan gejala karsinoma nasofaring. Bukan hanya itu, gejala lain yang muncul adalah kesukaran membuka mulut, sakit kepala, sakit muka atau mati rasa, mimisan, sakit tekak, hidung tersumbat, hingga penglihatan kabur atau hantu.

Kanser nasofaring atau karsinoma nasofaring adalah sejenis barah tekak yang berlaku di lapisan luar nasofaring, yang merupakan bahagian tekak atas yang terletak di belakang hidung dan di belakang bumbung mulut.

Baca juga: Hati-hati, Ini Menyebabkan Kanser Tekak

Apakah Rawatan untuk Karsinoma Nasofaring

Karsinoma nasofaring adalah sejenis barah, jadi rawatannya berbeza-beza. Ini disesuaikan untuk sejarah penyakit, tahap barah, lokasi barah, dan keadaan umum penghidapnya. Beberapa kaedah rawatan barah nasofaring yang biasa digunakan, iaitu:

 • Radioterapi. Langkah ini dilakukan untuk barah nasofaring yang masih ringan. Prosedur ini berfungsi dengan memancarkan sinar tenaga tinggi untuk menghentikan pertumbuhan sel barah.

 • Kemoterapi. Kaedah ini menggunakan ubat-ubatan yang berfungsi untuk membunuh sel barah. Kemoterapi disokong oleh prosedur radioterapi sehingga keberkesanan rawatan dapat dimaksimumkan.

 • Pembedahan. Sekiranya barah telah merebak ke kelenjar getah bening dan perlu dikeluarkan, pembedahan ini akan dilakukan. Namun, kerana lokasi barah terlalu dekat dengan saluran darah dan saraf, prosedur pembedahan untuk merawat barah nasofaring jarang digunakan.

 • Imunoterapi. Memberi ubat untuk menguatkan sistem imun adalah tujuan rawatan ini. Contoh ubat imunoterapi yang digunakan untuk barah nasofaring adalah pembrolizumab atau cetuximab. Doktor menetapkan jenis ubat biologi mengikut keadaan dan keperluan pesakit.

 • Doktor juga boleh melakukan perawatan paliatif untuk mencegah atau merawat gejala penyakit dan kesan sampingan dari rawatan yang diterima. Penjagaan paliatif diberikan bersama dengan kaedah lain yang digunakan untuk merawat barah nasofaring.

Sekiranya anda masih memerlukan maklumat lengkap mengenai rawatan karsinoma nasofaring, anda boleh meminta doktor melalui aplikasi . Doktor yang dipercayai memberikan maklumat kesihatan yang anda perlukan bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Harus Tahu, Baris Pemeriksaan Kesihatan untuk 13 Jenis Kanser

Jadi, Apa yang Menyebabkan Karsinoma Nasofaring?

Malangnya, sehingga kini penyebab sebenar barah nasofaring tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa keadaan ini berkaitan dengan virus Epstein-Barr (EBV). Virus ini biasanya dijumpai dalam air liur dan dapat menular melalui kontak langsung dengan orang atau benda yang tercemar.

Kanser nasofaring diduga timbul kerana pencemaran EBV pada sel nasofaring. Sel-sel yang tercemar ini menyebabkan pertumbuhan sel yang tidak normal. Walau bagaimanapun, kaitan EBV dengan barah nasofaring masih dikaji.

Bukan hanya itu, beberapa faktor dapat meningkatkan risiko barah nasofaring, termasuk:

 • 30-50 tahun;

 • Mempunyai sejarah keluarga kanser nasofaring;

 • Merokok dan minum alkohol;

 • Selalunya makan makanan yang diawet dengan garam.

Bagaimana Mencegah Karsinoma Nasofaring?

Malangnya tidak ada kaedah untuk mencegah barah nasofaring. Namun, ada usaha yang dapat diambil sebagai langkah pencegahan yang dapat diambil, termasuk:

 • Elakkan pengambilan makanan yang diawet dengan garam;

 • Elakkan asap rokok;

 • Jangan mengambil minuman beralkohol.

Baca juga: Remaja Juga Boleh Menghidap Kanser Mulut

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses 2019. Kanser Nasofaring.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit & Keadaan: Karsinoma Nasofaring.
WebMD. Diakses 2019. Kanser Nasofaring.