Kesihatan

Lihat Manfaat Memakan Escargot untuk Kesihatan

, Jakarta - Tahukah anda? Ternyata pengambilan escargot mempunyai banyak manfaat kesihatan. Escargot adalah hidangan yang dibuat dari daging siput yang berasal dari Perancis. Di Jepun, pemprosesan siput ini sangat mudah, hanya dengan halia, cuka, dan pemanis.

Tekstur kenyal dan berlendir ini menjadikan escargot lebih disukai. Di Perancis, escargot adalah makanan yang agak mahal. Biasanya escargot dimasak dengan mendidih atau mengukus terlebih dahulu, kemudian memanggangnya dengan pelbagai rempah. Escargot juga mempunyai banyak faedah, termasuk:

1. Penyembuhan Asma

Sebenarnya tidak ada penyelidikan saintifik yang mengatakan bahawa zat yang terkandung dalam escargot dapat menyembuhkan asma. Tetapi dalam beberapa kes, masyarakat luas mengatakan bahawa escargot dapat membantu proses penyembuhan asma.

Caranya adalah dengan memberi daging escargot secara berkala kepada penghidap asma. Lama kelamaan, simptom asma penghidap akan hilang dan akhirnya pesakit asma akan pulih dari asma ini.

2. Baik untuk Pembangunan Otot

Ini disebabkan oleh kandungan protein haiwan dan asid amino yang tinggi dalam escargot. Protein dan asid amino dapat membantu otot menjadi lebih maju. Sekiranya otot anda lebih maju, kekuatan fizikal anda akan menjadi lebih baik.

3. Mengubati Gatal

Escargot juga dapat menyembuhkan gatal dan penyakit kulit lain seperti kutu air, kudis, dan lain-lain. Kandungan lendir semula jadi di escargot mampu melegakan gatal dan mencegah keradangan. Dalam dunia perubatan, escargot bahkan banyak digunakan sebagai ubat herba dengan pelbagai varian seperti dijadikan sate atau sup.

4. Melegakan Panas Dalaman

Daging Escargot mempunyai nilai kandungan vitamin C yang sangat tinggi sehingga dapat melegakan pedih ulu hati. Escargot selalu dimasak dengan pelbagai rempah dan perasa supaya aroma lebih wangi dan lendir hilang. Kandungan rempah yang digunakan juga dapat membantu melegakan pedih ulu hati.

5. Kandungan Pemakanan Escargot

Selain rasanya yang sedap, escargot juga mengandungi nutrien yang sangat kaya dan bermanfaat untuk kesihatan apabila diproses dengan baik. Dari 1 kilogram, biasanya 150-180 gram daging diperoleh. Escargot tinggi protein, rendah lemak, rendah karbohidrat, kaya dengan zat besi, magnesium, kalium, fosforus, vitamin B kompleks, dan vitamin E yang penting sebagai antioksidan.

Dengan kandungan protein yang tinggi, komponen asid amino yang membentuk protein juga terdapat dalam jumlah yang banyak. Asid amino dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pelbagai jenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria dan virus.

Mineral kalsium, fosforus, dan magnesium terdapat dalam jumlah tinggi dalam escargot. Ia sangat baik untuk wanita kerana memberikan nutrien yang melambatkan penuaan. Kalsium dan magnesium dapat mencegah osteoporosis pada wanita yang lebih tua.

Nah, di atas adalah kelebihan escargot dan kandungan nutrien yang terdapat di dalamnya. Boleh dikatakan bahawa nilai pemakanan escargot, dari segi protein dan zat besi, bahkan melebihi hidangan daging lembu.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai pengambilan escargot dan ingin berunding terlebih dahulu. Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan penghantaran farmasi dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Suka Makanan Laut, Berhati-hati dengan Keracunan Kerang
  • Lihatlah Kandungan Nutrisi Kerang dan Manfaatnya
  • 3 Makanan Laut Yang Boleh Mengatasi Kolesterol Tinggi