Kesihatan

20 Tahun Menggunakan Dadah, Ini Kesannya Pada Tubuh

, Jakarta - Pelawak Nunung "Srimulat" ditangkap oleh polis kerana memiliki methamphetamine. Nunung ditangkap bersama suaminya. Baru-baru ini, polis mengeluarkan kenyataan Nunung yang mengatakan bahawa dia telah mula menggunakan dadah selama lebih kurang 20 tahun. Penggunaan ubat-ubatan haram disebut sebagai peningkatan stamina dalam menjalankan kegiatannya.

Berbagai laporan di media menyatakan bahawa Nunung mengaku bebas dari dadah, tetapi sebenarnya dia tertangkap. Terdapat juga sebutan bahawa pelawak ini mengakui bahawa dia sukar berhenti kerana dia ketagih. Sebenarnya, ketagihan memang salah satu kesan penggunaan dadah.

Baca juga: Jenis Dadah Yang Perlu Anda Ketahui

Tanpa bergurau, ketagihan boleh membuat seseorang memerlukan ubat dalam dos yang semakin tinggi untuk mendapatkan kesan yang sama. Pada satu masa, penagih mungkin merasa semakin berkurang, dan akhirnya memakannya dalam jumlah banyak, kemudian mengakibatkan overdosis yang boleh menyebabkan kematian. Ketagihan dadah boleh menyebabkan seseorang merasa tidak selesa, terutama ketika kesannya mulai terasa berbeza, seperti ketika mereka menggunakannya.

Semakin lama, keadaan akan bertambah buruk dan menyebabkan kualiti hidup penagih mula terganggu. Ini boleh menyebabkan penagih mengalami masalah di persekitaran kerja, masalah kewangan, dan kesan buruk lain yang mungkin berlaku. Selain mencetuskan ketagihan, penggunaan ubat juga boleh mencetuskan pelbagai kesan berbahaya terhadap kesihatan tubuh.

Kesan Penggunaan Dadah Jangka Panjang

Penggunaan dadah tidak hanya dapat mengganggu kualiti hidup, tetapi juga menyebabkan risiko masalah kesihatan. Penyalahgunaan dadah dalam jangka panjang, misalnya 20 tahun, boleh memberi kesan dan mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, termasuk:

  • Perubahan Sel Saraf Otak

Penyalahgunaan dadah boleh mempengaruhi keadaan otak. Ini menyebabkan seseorang mungkin sukar membuat keputusan yang tepat. Kesan ini dapat bertahan lama. Di samping itu, penggunaan ubat berulang untuk jangka masa panjang boleh mencetuskan perubahan sel saraf di otak. Keadaan ini kemudian akan mengganggu komunikasi antara sel saraf.

Baca juga: Ketagihan Dadah Mempengaruhi Fungsi Otak, Benarkah?

  • Gangguan mental

Pada mulanya, penyalahgunaan dadah boleh menyebabkan halusinasi. Ia juga boleh menyebabkan seseorang mengalami peningkatan tekanan darah, muntah, nadi, dan gangguan kebimbangan dan kekeliruan. Dalam jangka masa panjang, penggunaan ubat boleh menyebabkan gangguan mental, seperti masalah kemurungan dan kegelisahan.

  • Kekeringan

Dehidrasi juga boleh menjadi kesan sampingan penggunaan dadah. Secara amnya, dehidrasi, atau kekurangan cecair di dalam badan, disebabkan oleh pengambilan ubat ekstasi. Selain dehidrasi, penggunaan ubat juga dapat menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit yang kemudian memicu kejang, serangan panik, halusinasi dan kerosakan otak.

  • Hilang ingatan

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan kesan penenang, iaitu kekeliruan, perubahan tingkah laku, hingga hilang ingatan. Pengguna dadah juga mungkin mengalami gangguan dalam koordinasi badan dan penurunan tahap kesedaran.

  • Kehilangan Kehidupan

Bahaya dadah juga boleh menyebabkan penghidap kehilangan nyawa. Salah satu jenis ubat yang berisiko tinggi mencetuskan kesan ini adalah metamfetamin, yang merupakan ubat yang dimakan oleh Nunung. Penyalahgunaan dadah menyebabkan tingkah laku psikotik, kejang, dan berakhir dengan overdosis yang menyebabkan kematian. Melihat kesan sampingan dan bahaya yang boleh berlaku, ada baiknya menjauhkan diri atau berhenti menggunakan ubat.

Baca juga: Cara Memperkenalkan Bahaya Dadah kepada Kanak-kanak

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!