Kesihatan

Sakit Belakang Boleh Diubati Dengan Fisioterapi, Ketahuilah

Jakarta - Sakit belakang adalah sakit yang muncul di punggung bawah. Orang dengan keadaan ini biasanya mengalami kesakitan yang datang dan pergi, di satu sisi atau kedua-dua bahagian pinggang sekaligus. Sakit belakang adalah keadaan yang disebabkan oleh kecederaan pada otot atau sendi di kawasan sekitar pinggang. Adakah keadaan ini dapat diatasi dengan melakukan fisioterapi? Lihat penjelasan di bawah, ayuh!

Baca juga: Apa Komplikasi Yang Boleh Menyebabkan Sakit Belakang?

Fisioterapi untuk Mengatasi Sakit Punggung

Sakit belakang adalah keadaan biasa yang disebabkan oleh kedudukan badan yang salah, sering mengangkat benda berat, atau melakukan pergerakan berulang. Bukan hanya itu, sakit belakang juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu, seperti gangguan buah pinggang, jangkitan, atau masalah pada tulang belakang. Langkah mengatasi penyakit ini boleh dilakukan dengan fisioterapi.

Fisioterapi adalah proses pemulihan bagi penderita sakit belakang sehingga mereka menghindari kecacatan fizikal akibat kecederaan atau penyakit tertentu. Langkah ini adalah salah satu langkah pencegahan, diagnosis, dan rawatan untuk mengatasi gangguan fizikal. Berikut adalah beberapa kaedah fisioterapi yang digunakan untuk orang yang mengalami sakit belakang akibat kecederaan atau kemalangan:

  • Menetapkan Program Latihan

Beberapa prosedur termasuk dalam program latihan, termasuk menguatkan otot, memperbaiki postur, meregangkan otot, serta gimnastik dan sukan.

  • Melakukan Teknik Elektroterapi

Teknik elektroterapi, atau terapi elektrik, dilakukan dengan menggunakan alat berkuasa elektrik. Berikut adalah beberapa jenis terapi dengan teknik elektroterapi:

  1. Neurotherapy dengan rangsangan elektrik (SEPULUH).
  2. Terapi rangsangan elektrik melalui tisu lemak (PENS).
  3. Kaedah PENS menggabungkan teknik terapi akupunktur dan elektrikal.
  • Melakukan Fisioterapi Manual

Fisioterapi manual dilakukan dengan urutan, peregangan, dan manipulasi. Teknik ini dilakukan untuk membantu meregangkan otot yang kaku, mengurangkan sakit sendi, dan meningkatkan kelenturan pergerakan anggota badan yang cedera.

  • Melakukan Terapi Pekerjaan

Terapi pekerjaan bertujuan untuk membantu orang yang mempunyai masalah kesihatan untuk hidup secara bebas dengan keadaan kesihatan mereka. Tujuan terapi ini adalah untuk membantu meningkatkan kualiti hidup penghidap dalam memaksimumkan kebebasan.

Baca juga: Ini adalah 4 Cara Mengatasi Sakit Belakang di Rumah

Langkah Mengatasi Sakit Belakang Secara Berdikari

Cara merawat sakit belakang akan bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya intensiti ringan, sakit belakang dapat diatasi secara bebas di rumah. Berikut adalah beberapa langkah untuk mengatasi sakit belakang secara bebas:

  • Terus melakukan aktiviti . Rehat yang terlalu banyak boleh menyebabkan otot punggung bawah menjadi lemah. Aktiviti ringan disyorkan agar otot tetap lentur.
  • Kompres sejuk . Sapukan kompres sejuk dengan meletakkan ketulan ais yang ditutup di tuala di kawasan yang menyakitkan untuk mengurangkan bengkak. Untuk hasil maksimum, lakukan selama 2-3 hari.
  • kompres suam . Setelah menggunakan kompres sejuk selama 2-3 hari, ganti dengan kompres hangat untuk mengurangkan keradangan, meningkatkan aliran darah, dan mengendurkan otot. Untuk hasil maksimum, lakukan setiap 2-3 jam selama 20-30 minit.

Baca juga: Adakah benar bahawa kurang bersenam boleh menyebabkan sakit belakang?

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat sakit belakang. Untuk penjelasan lengkap mengenai prosedur psikoterapi yang dijalankan, anda boleh meminta doktor secara langsung dalam permohonannya , ya.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Fisioterapi.
kesihatan kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sakit Punggung Rendah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit Punggung Rendah?