Kesihatan

Ketahui 7 Usaha Pencegahan untuk Mengelakkan Konjungtivitis

, Jakarta - Apakah mata anda merah, sering berkaca-kaca dan sensitif terhadap cahaya? Anda mungkin mengalami konjungtivitis. Penyakit ini pada mulanya hanya dialami oleh satu mata, tetapi setelah beberapa jam biasanya akan dialami pada kedua mata sekaligus. Ayuh, ketahui beberapa langkah pencegahan sehingga anda mengelakkan konjungtivitis!

Baca juga: Gunakan kanta lekap dengan berhati-hati, Hati-hati dengan Konjungtivitis

Konjungtivitis, Keradangan Konjungtiva

Konjungtivitis atau mata merah jambu adalah keradangan konjunktiva. Konjungtiva adalah membran yang jelas yang melapisi bahagian depan mata. Apabila keradangan berlaku, bahagian mata yang semestinya putih akan kelihatan merah. Namun, anda tidak perlu risau, kerana walaupun tidak selesa dan tidak sedap dipandang, keadaan ini jarang mempengaruhi ketajaman penglihatan.

Mengalami Konjungtivitis? Inilah gejala yang akan dialami

Gejala biasanya disebabkan oleh debu, bulu binatang peliharaan, atau debunga. Selain putih mata yang menjadi merah, gejala lain yang akan dialami oleh penghidap penyakit ini termasuk:

 • Sensitif terhadap cahaya.
 • Mata merah kerana saluran darah kecil melebar setelah mengalami keradangan.
 • Mata sering mengeluarkan air mata dan lendir, kerana kelenjar yang menghasilkan keduanya menjadi terlalu aktif akibat keradangan.

Gejala ini biasanya hanya berlaku pada satu mata, tetapi setelah beberapa jam penyakit ini akan mempengaruhi kedua-dua mata. Oleh itu, jika anda mengalami simptom mata merah, ia mesti dirawat dengan segera. Kerana keadaan ini dapat menular kepada orang lain setelah 2 minggu gejala muncul.

Adakah Keradangan Konjungtiva? Inilah penyebabnya

Penyebab utama penyakit ini adalah benda asing yang memasuki mata, alergi, bakteria, atau jangkitan virus. Perkara lain yang boleh membuat anda menderita dari keadaan ini adalah tidak menjaga kebersihan mata anda. Beberapa faktor pencetus yang dapat meningkatkan peluang seseorang untuk mengembangkan keadaan ini termasuk:

 • Menghidap diabetes. Penyakit ini menjadikan sistem ketahanan badan lemah.
 • Umur. Kanak-kanak terdedah kepada keadaan ini kerana sering berinteraksi dengan rakan di sekolah.
 • Mengalami blepharitis, iaitu keradangan pada kelopak mata yang disebabkan oleh bakteria.
 • Penggunaan kanta lekap.
 • Mempunyai sejarah jangkitan saluran pernafasan.

Orang dengan konjungtivitis boleh menyebarkan jangkitan mata ini kepada orang yang dekat dengan mereka. Penyebaran boleh berlaku melalui sentuhan langsung atau tidak langsung dari rembesan mata yang dijangkiti.

Baca juga: 3 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Konjungtivitis

Pencegahan Konjungtivitis

Anda boleh melakukan pencegahan dengan mengubah gaya hidup dengan menjaga kebersihan dan kebiasaan. Usaha pencegahan ini merangkumi:

 1. Basuh tangan anda dengan sabun untuk mengelakkan virus dan bakteria.
 2. Gunakan sapu tangan atau tisu untuk membersihkan pelepasan mata.
 3. Gunakan tuala dan bantal yang berasingan dari orang lain.
 4. Elakkan alergen, seperti debu dan bulu binatang peliharaan.
 5. Buang kosmetik yang sudah habis dan jangan berkongsi kosmetik mata dengan yang lain.
 6. Jangan gunakan kanta lekap sehingga kesakitan anda sembuh.
 7. Jangan menyentuh kawasan yang dijangkiti dengan mata anda.

Baca juga: Ketahui Rawatan Konjungtivitis Menyebabkan Mata Merah

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami pembengkakan kornea yang menyebabkan luka terbuka dan pembengkakan lapisan tengah mata yang menyebabkan sakit kepala, mata berair, dan sakit. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kesihatan, anda tidak boleh meneka, okey! Anda lebih baik membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!