Kesihatan

Ketahui Prosedur Pembedahan Semasa Pembedahan

, Jakarta - Pembedahan adalah kaedah rawatan yang paling biasa digunakan untuk merawat keadaan perubatan atau penyakit. Tetapi tentu saja tidak semua penyakit atau gangguan fungsi tubuh dapat disembuhkan dengan pembedahan. Setiap jenis prosedur pembedahan mempunyai tujuan, prosedur, dan tujuan yang berbeza. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai pelbagai jenis operasi pembedahan, sebagai penyediaan maklumat sekiranya suatu hari nanti doktor mengesyorkan menjalani pembedahan.

Jenis Pembedahan yang berbeza, Matlamat yang berbeza

Prosedur pembedahan pada dasarnya dibahagikan kepada tiga kumpulan utama, yang masih akan dibahagikan lagi mengikut kategori mereka, iaitu:

1. Kumpulan Operasi Mengikut Tujuan

Kumpulan pertama ini mengklasifikasikan prosedur pembedahan berdasarkan tujuan tindakan perubatan ini dilakukan. Pada dasarnya pembedahan dianggap sebagai kaedah rawatan, tetapi prosedur perubatan ini juga dapat digunakan untuk:

  1. Mendiagnosis . Pembedahan yang digunakan untuk mendiagnosis penyakit tertentu, seperti operasi biopsi yang sering dilakukan untuk mengesahkan adanya barah atau tumor pepejal yang disyaki terdapat di bahagian tubuh tertentu.
  2. Cegah . Bukan hanya merawat, pembedahan juga dilakukan untuk mencegah keadaan yang lebih teruk lagi. Sebagai contoh, pembedahan membuang polip usus yang jika tidak dirawat boleh menjadi barah.
  3. Keluarkan . Operasi ini dilakukan dengan tujuan membuang sejumlah tisu di dalam badan. Biasanya, pembedahan jenis ini berakhir pada -ektomi. Contohnya, maschetomy (pembuangan payudara) atau histerektomi (pembuangan rahim).
  4. Kembali. Pembedahan juga dilakukan untuk dapat mengembalikan fungsi badan kembali normal. Contohnya, pada payudara yang dilakukan oleh orang yang telah menjalani mastektomi.
  5. melegakan . Jenis pembedahan ini bertujuan untuk mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh orang yang biasanya mengalami penyakit kronik peringkat akhir.

2. Kumpulan Operasi Mengikut Tahap Risiko

Setiap operasi mempunyai risiko, tetapi tahap risiko pasti berbeza. Berikut ini adalah pengelompokan operasi berdasarkan tahap risiko:

 • pembedahan utama, adalah operasi yang dilakukan pada bahagian badan seperti kepala, dada, dan perut. Salah satu contoh pembedahan ini adalah pembedahan pemindahan organ, pembedahan tumor otak, atau pembedahan jantung. Pesakit yang menjalani pembedahan ini biasanya memerlukan masa yang lama untuk pulih.
 • Pembedahan kecil , kebalikan dari pembedahan besar, operasi ini tidak membuat pesakit harus menunggu lama untuk pulih. Walaupun dalam beberapa jenis pembedahan, pesakit dibenarkan pulang pada hari yang sama. Contoh operasi seperti biopsi tisu payudara.

3. Operasi Kumpulan Mengikut Teknik

Pembedahan itu sendiri boleh dilakukan dengan pelbagai teknik yang berbeza, bergantung pada bahagian tubuh yang harus dikendalikan dan penyakit apa yang anda alami. Oleh itu, teknik pembedahan apa yang ada?

 • Operasi pembedahan terbuka. Kaedah ini biasanya disebut pembedahan konvensional, yang merupakan prosedur perubatan yang membuat sayatan di dalam badan menggunakan pisau khas. Contohnya ialah pembedahan jantung, di mana doktor memotong dada pesakit dan membukanya sehingga jantung dapat dilihat dengan jelas.
 • Laparoskopi . Sekiranya sebelum ini operasi dilakukan dengan memotong bahagian badan, dalam laparoskopi, pakar bedah hanya akan memotong sedikit dan membiarkan alat seperti tiub ke dalam lubang yang telah dibuat, untuk mengetahui masalah yang berlaku di dalam badan.

Oleh itu perbincangan mengenai prosedur pembedahan, prosedur pelaksanaan dan tujuan pelbagai operasi. Atau untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbual secara langsung, anda tahu, dengan doktor yang berpengalaman dalam aplikasi tersebut , dapat diakses di mana saja dan kapan saja. Cara melakukannya dengan muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • 5 Negara yang Sering Ditakdirkan untuk Pembedahan Plastik
 • Makanan yang Harus Dielakkan untuk Kanser Prostat
 • Bolehkah Apendisitis Dirawat Tanpa Pembedahan?