Kesihatan

Gangguan Penyalahgunaan Bahan Boleh Mempengaruhi Kesihatan Fizikal

, Jakarta - Gangguan penyalahgunaan bahan atau juga dikenali sebagai ketagihan dadah adalah penyakit yang mempengaruhi otak dan tingkah laku seseorang, sehingga orang tersebut tidak dapat mengawal penggunaan dadah atau ubat-ubatan yang sah atau haram. Sekiranya dibiarkan terlalu lama, gangguan ini boleh menyebabkan banyak kesan buruk terhadap kesihatan fizikal.

Setiap jenis ubat boleh mempengaruhi tubuh seseorang dengan cara yang berbeza, dan kesan ubat pada setiap orang juga berbeza-beza. Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi kesan ubat terhadap seseorang, termasuk ukuran badan, kesihatan umum, jumlah dan kekuatan ubat yang diambil dan sama ada ubat lain diambil pada masa yang sama. Gangguan penyalahgunaan bahan bukan sahaja mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental anda, tetapi juga mempengaruhi kehidupan kerja dan sosial anda.

Baca juga: Makluman, Depresi Boleh Menyebabkan Gangguan Penyalahgunaan Za

Kesan Gangguan Penyalahgunaan Bahan pada Kesihatan Fizikal

Terdapat sebilangan masalah kesihatan fizikal yang dapat dialami oleh orang yang menyalahgunakan dadah dalam jangka waktu yang lama. mengikut Institut Nasional Penyalahgunaan Dadah (NIDA), gangguan penyalahgunaan bahan jangka panjang boleh menyebabkan:

  • Merosakkan kesihatan buah pinggang

Kebiasaan menggunakan ubat selama bertahun-tahun boleh merosakkan buah pinggang sama ada secara langsung atau tidak langsung. Penyalahgunaan bahan tertentu boleh menyebabkan dehidrasi, kerosakan otot, dan peningkatan suhu badan, semuanya menyumbang kepada kerosakan buah pinggang dari masa ke masa. Gangguan ginjal tidak jarang berlaku pada orang yang telah lama ketagihan terhadap zat, seperti heroin, MDMA, ketamin dan ubat berbahaya lain.

Baca juga: Jenis Dadah Yang Perlu Anda Ketahui

  • Menyebabkan Gagal Jantung

Kegagalan hati adalah komplikasi alkoholisme yang paling biasa, tetapi ia boleh berlaku pada orang yang telah menggunakan opioid, steroid, penyedut, atau DXM secara berkala selama bertahun-tahun. Hati adalah organ yang berfungsi membersihkan racun dari aliran darah. Walau bagaimanapun, gangguan penyalahgunaan bahan kronik berlebihan pada organ penting ini, menyebabkan kerosakan akibat keradangan kronik, parut, nekrosis tisu, dan bahkan dalam beberapa kes, barah. Risiko kerosakan hati yang teruk mungkin meningkat pada orang yang menggunakan gabungan banyak bahan.

  • Merosakkan Kesihatan Jantung

Banyak ubat atau bahan yang berpotensi menyebabkan masalah kardiovaskular, yang boleh berkisar dari peningkatan denyut jantung dan tekanan darah hingga gangguan irama jantung dan infark miokard (iaitu serangan jantung). Pengguna ubat suntikan juga berisiko untuk keruntuhan saluran darah dan jangkitan bakteria di aliran darah atau jantung.

  • Kesihatan Paru Paru

Tidak hanya merokok, kebiasaan menghirup ubat seperti ganja dan kokain juga memudaratkan sistem pernafasan. Sebagai tambahan kepada kerosakan langsung, ubat yang memperlahankan pernafasan seseorang, seperti heroin atau opioid yang diresepkan boleh menyebabkan komplikasi serius bagi pengguna.

Selain memberi kesan negatif pada beberapa organ penting di atas, gangguan penyalahgunaan bahan juga dapat meningkatkan risiko penderita dijangkiti penyakit berjangkit, terutama bagi orang yang menggunakan jarum suntik untuk menyuntik ubat ke dalam tubuh. Penggunaan picagari secara berkala juga dapat menyebabkan saluran darah robek.

Terdapat juga ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kulit menjadi gatal, jadi Anda tidak tahan menggaru atau mengikisnya, sehingga menyebabkan lesi kulit atau jerawat. Ketagihan dadah juga boleh menyebabkan kebotakan, serta masalah rahang dan gigi, seperti bau mulut, rongga dan penyakit gusi.

Bahaya lain yang sering berlaku bagi pengguna dadah jangka panjang adalah peningkatan toleransi. Keadaan ini berbahaya kerana menjadikan pengguna harus meningkatkan dos ubat atau meningkatkan jumlah ubat untuk mencapai keadaan euforia atau rangsangan yang diinginkan. Akibatnya, pengguna berisiko tinggi untuk berlebihan dan bahkan kematian.

Memandangkan gangguan penyalahgunaan bahan boleh mendatangkan banyak kesan buruk kepada kesihatan fizikal anda, disarankan agar anda segera mendapatkan bantuan profesional sekiranya anda ketagih dengan dadah. Doktor boleh memberikan rawatan berdasarkan ubat yang digunakan untuk merawat ketagihan. Sokongan dari orang terdekat, seperti keluarga dan rakan juga sangat diperlukan agar anda dapat pulih dari gangguan penyalahgunaan bahan.

Baca juga: 20 Tahun Menggunakan Dadah, Ini Kesannya Pada Tubuh

Anda juga boleh meminta nasihat kesihatan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengatasi ketagihan anda. Jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ketagihan dadah (gangguan penggunaan bahan).
Penyalahgunaan dadah. Diakses pada tahun 2020. Kesan Ketagihan Dadah Jangka Panjang.
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana ubat mempengaruhi badan anda.