Kesihatan

Hati-hati, Komplikasi Akibat Kanser Kelenjar Air liur

"Anda harus berhenti merokok dan minum alkohol. Bukan sahaja merosakkan paru-paru dan jantung, keadaan ini juga boleh menyebabkan anda menghidap barah kelenjar air liur. Kanser kelenjar air liur yang tidak dirawat dengan baik juga boleh menyebabkan komplikasi kesihatan. Keadaan ini menyebabkan kelenjar membesar, sukar menelan, dan sukar membuka mulut. "

, Jakarta - Kanser boleh berlaku di badan dan bahagian yang tidak pernah anda fikirkan mungkin, seperti barah kelenjar air liur. Kelenjar air liur berfungsi untuk membuat air liur, yang menjaga mulut dan tekak lembap. Cecair ini mengandungi enzim yang membantu memecah makanan di dalam mulut. Selain itu, cecair ini juga berperanan membantu mencegah jangkitan pada mulut dan tekak.

Kanser kelenjar air liur boleh berlaku apabila sel yang tidak normal di kelenjar ini tumbuh di luar kawalan. Kelenjar air liur normal terbuat dari pelbagai jenis sel. Tumor boleh tumbuh di mana-mana. Terdapat dua jenis kelenjar air liur utama, iaitu utama dan kecil. Anda boleh melihat yang utama dengan mata kasar. Sementara kanak-kanak di bawah umur (dan ada ratusan) hanya dapat dilihat dengan mikroskop.

Baca juga: Ini adalah Faktor Risiko untuk Kanser Kelenjar Air liur

Komplikasi Kelenjar Air liur

Komplikasi barah kelenjar air liur sebenarnya jarang berlaku. Sekiranya jangkitan kelenjar air liur tidak dirawat, nanah dapat mengumpul dan membentuk abses di kelenjar air liur. Jangkitan kelenjar air liur yang disebabkan oleh tumor jinak boleh menyebabkan pembesaran kelenjar.

Tumor ganas (barah) dapat tumbuh dengan cepat dan menyebabkan kehilangan pergerakan pada bahagian muka yang terkena. Ini boleh merosakkan sebahagian atau seluruh kawasan. Bukan hanya itu, barah kelenjar air liur yang tidak dirawat dengan baik juga boleh mencetuskan komplikasi, seperti kesukaran menelan dan bercakap.

Sekiranya terdapat parotitis, pembengkakan leher yang teruk boleh merosakkan kelenjar barah. Seseorang juga boleh mengalami komplikasi jika jangkitan bakteria awal merebak dari kelenjar air liur ke bahagian tubuh yang lain. Ini termasuk jangkitan kulit bakteria yang disebut selulitis atau angina Ludwig, yang merupakan bentuk selulitis yang terjadi di bahagian bawah mulut.

Baca juga: Kanser kelenjar air liur yang diabaikan sukar dikesan

Selain itu, perhatikan faktor lain yang meningkatkan risiko barah kelenjar air liur, seperti:

  1. Lebih tua usia. Walaupun barah kelenjar air liur boleh berlaku pada usia berapa pun, ia lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua.
  2. Pendedahan sinaran. Radiasi, seperti radiasi yang digunakan untuk merawat barah kepala dan leher, dapat meningkatkan risiko tumor kelenjar air liur.
  3. Pendedahan di tempat kerja terhadap bahan tertentu. Orang yang bekerja dengan bahan tertentu mungkin berisiko terkena tumor kelenjar air liur. Pekerjaan yang berkaitan dengan tumor kelenjar air liur termasuk yang terlibat dalam pembuatan getah, perlombongan asbestos dan paip.
  4. Tabiat merokok dan alkohol. Selain dapat meningkatkan risiko gangguan paru-paru dan jantung, tabiat merokok dan minum alkohol juga meningkatkan risiko seseorang menghidap barah kelenjar air liur.

Baca juga: Kenali 3 Jenis Kanser Kelenjar Air liur

Orang yang menghidap barah kelenjar air liur akan mengalami beberapa gejala yang dapat dikenali, seperti kesukaran membuka mulut secara optimum, otot muka yang lemah, bengkak di sekitar rahang, mulut, dan leher, kebas pada satu bahagian wajah, dan rasa sakit yang berulang di kelenjar air liur.

Sebaliknya, segeralah meminta doktor secara langsung melalui permohonan tersebut jika anda mengalami beberapa aduan kesihatan yang berkaitan dengan gejala barah kelenjar air liur.

Penyakit ini masih sukar dicegah, tetapi menghindari merokok dan minum alkohol adalah tindakan yang dianggap cukup berkesan untuk mencegah barah kelenjar air liur.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah Kanser Kelenjar Air liur?
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. Kanser Kelenjar Air liur.