Kesihatan

Apa yang Menyebabkan Kesakitan pada Kanak-kanak Semasa Kencing?

, Jakarta - Pernahkah anak kecil anda mengadu sakit ketika membuang air kecil? Hati-hati, keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan saluran kencing. Walaupun boleh dicetuskan oleh perkara lain, secara umum, kanak-kanak mengalami kesakitan ketika membuang air kecil kerana jangkitan saluran kencing (UTI).

UTI adalah keadaan apabila organ yang memasuki sistem kencing menjadi dijangkiti. Organ yang dimaksudkan bermula dari buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra. Jangkitan saluran kencing biasanya lebih kerap berlaku di dua kawasan, iaitu pundi kencing dan uretra.

Ingat, jangan memandang rendah ketika anak anda sakit ketika membuang air kecil. Keadaan ini boleh menjadi tanda UTI atau penyakit lain. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai UTI pada kanak-kanak? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Jangkitan Saluran Urin pada Kanak-kanak

Kenali Gejala UTI pada Kanak-kanak

Semasa menyerang kanak-kanak, UTI yang membuat kanak-kanak menyakitkan ketika membuang air kecil dapat dicirikan oleh beberapa gejala. Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), gejala klinikal UTI pada kanak-kanak berbeza-beza bergantung pada usia, tempat jangkitan, dan keparahan reaksi keradangan. Walau bagaimanapun, ada kalanya UTI tidak menunjukkan gejala klinikal, atau UTI tidak simptomatik.

Menurut IDAI, gejala UTI pada bayi baru lahir (neonatus) tidak spesifik, jadi mereka sering tidak dapat dikesan. Walaupun begitu, sebilangan daripada mereka mungkin mengalami kesukaran untuk minum, tidak peduli, kelihatan kuning, gagal berkembang, muntah, cirit-birit, penurunan atau peningkatan suhu badan.

Masih menurut IDAI, pada bayi berusia satu bulan hingga satu tahun, gejala klinikal UTI boleh menjadi:

 • Demam.
 • Pengurangan berat.
 • Gagal berkembang.
 • Selera makan berkurang.
 • Merengek.
 • Nampak kuning.
 • kolik.
 • Gag.
 • Cirit-birit.

Pada kanak-kanak yang lebih tua, gejala UTI biasanya lebih bersifat, dengan gejala saluran kencing tempatan, seperti:

 • Sakit ketika membuang air kecil.
 • Anyang-anyang.
 • selimut.
 • Air kencing mendung.
 • Sakit belakang yang rendah.

Dalam beberapa kes, UTI pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan mual, muntah, cirit-birit, demam tinggi disertai dengan menggigil, yang kadang-kadang menyebabkan kejang.

Baca juga: Adakah terdapat kesan berpuasa bagi orang yang mengalami jangkitan saluran kencing?

Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa atau minta doktor mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Serangan Gadis Lebih Kerap

UTI pada kanak-kanak paling kerap disebabkan oleh bakteria Escherichia coli ( E coli ) iaitu sekitar 60-80 peratus. Kuman atau bakteria ini berasal dari saluran gastrousus. Selain itu E coli UTI juga boleh disebabkan oleh bakteria lain, seperti Klebsiella, Proteus, Enterococcus, Enterobacter, dan pelbagai kuman lain.

Jangkitan saluran kencing yang membuat kanak-kanak menyakitkan ketika membuang air kecil sebenarnya lebih biasa pada kanak-kanak perempuan daripada kanak-kanak lelaki. Macam mana boleh jadi?

Sebabnya adalah bahawa lokasi uretra wanita dekat dengan dubur, sehingga bakteria dapat masuk dan menyebar dengan lebih mudah ke dalam vagina, termasuk uretra. Selain itu, uretra wanita lebih pendek daripada uretra wanita. Ini bermakna lebih mudah bakteria memasuki uretra.

Selain masalah lokasi uretra, terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan UTI dan mencetuskan rasa sakit ketika membuang air kecil. Contohnya, menderita kelainan pada buah pinggang dan saluran kencing, tidak disunat, tidak mencuci tangan setelah menggunakan tandas, hingga turun temurun.

Baca juga: Adakah Bahaya Kanak-kanak Buang air kecil dengan kerap?

Perkara yang perlu ditekankan ialah jangan sesekali memandang ringan ketika anak anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil. Sekiranya disebabkan oleh UTI, si kecil anda perlu mendapat perhatian ibu bapa dan doktor. Menurut IDAI, UTI adalah penyakit yang sering menyebabkan kegagalan buah pinggang pada kanak-kanak.

Lebih buruk lagi, UTI boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk jangkitan di seluruh badan (sepsis) yang boleh menyebabkan kematian. Lihat, adakah anda bergurau, bukan komplikasi UTI pada si kecil anda?

Jika anak anda mempunyai UTI dan ia tidak menjadi lebih baik, minta dia diperiksa di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Saluran Kencing pada Kanak-kanak
Eksekutif Perkhidmatan Kesihatan (HSE) - Perkhidmatan Kesihatan Awam Ireland. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan saluran kencing, kanak-kanak
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Saluran Kencing (UTI)