Kesihatan

Inilah Punca Ginekomastia aka Payudara yang Dibesar pada Lelaki

Jakarta - Biasanya, wanita dilahirkan dengan payudara yang bertambah besar seiring bertambahnya usia. Dalam beberapa kes, lelaki juga mengalami pertumbuhan dan pembesaran payudara, yang dikenali sebagai ginekomastia. Keadaan ini berlaku kerana ketidakstabilan hormon estrogen dan progesteron yang mengakibatkan pembentukan tisu payudara tambahan di dalam badan.

Sebilangan besar pembesaran payudara pada lelaki hilang dengan sendirinya, jadi ini bukan masalah serius. Namun, anda masih perlu berwaspada, kerana pertumbuhan payudara lelaki juga boleh disebabkan oleh perkara lain. Ada apa-apa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Kesan penggunaan steroid yang berlebihan

Keadaan ini biasanya berlaku pada atlet atau ahli bina badan. Untuk mengekalkan stamina dan prestasi ketika bersenam dan berlatih, atlet sering mengambil makanan doping steroid anabolik. Sebenarnya, penggunaan doping Ini sebenarnya akan menyebabkan kesan sampingan yang cukup serius, salah satunya adalah berlakunya pembesaran payudara pada lelaki. Ini berlaku kerana peranan enzim aromatase yang akan mengubah testosteron berlebihan menjadi estrogen.

2. Menjalani terapi hormon

Penyebab utama ginekomastia adalah kerana hormon estrogen pada tubuh lelaki lebih tinggi daripada hormon testosteron. Terapi testosteron dianggap menghasilkan kesan yang sama. Semasa menjalani terapi hormon, enzim aromatase mengubah lebihan testosteron menjadi estrogen. Inilah sebabnya mengapa ketika anda menjalani terapi testosteron, kadar estrogen dalam badan meningkat.

Keadaan ini hanya sementara dan payudara kembali menyusut dalam beberapa minggu. Sekiranya ukuran payudara tidak terus menurun, doktor akan menghentikan terapi selama satu atau dua bulan kemudian sehingga tahap hormon dalam badan kembali normal sebelum meneruskan rawatan.

3. Tumor yang tidak dikesan

Beberapa jenis tumor dianggap mempengaruhi pengeluaran hormon di dalam badan, seperti tumor hipofisis dan tumor testis. Kedua-dua jenis tumor ini menghasilkan hormon HCG yang mencetuskan pembentukan testosteron yang sekaligus mengubahnya menjadi estrogen. Oleh itu, jika badan tidak mempunyai tahap testosteron yang cukup dan estrogen yang terlalu banyak, kemungkinan payudara akan membesar pada lelaki.

4. Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan boleh mencetuskan pembentukan payudara pada lelaki. Keadaan ini berlaku kerana pengumpulan lemak di kawasan dada, menyebabkan dada kelihatan membesar. Kelebihan berat badan juga menyebabkan peningkatan estrogen dan menekan pengeluaran testosteron, memberi payudara tambahan kepada seorang lelaki.

Pada dasarnya, payudara yang berlaku akibat ginekomastia terasa pejal. Tidak seperti penampilan payudara yang berlaku kerana kegemukan, payudara yang terasa lembut ketika disentuh. Ketika bergerak, seperti berjalan, payudara yang terbentuk akibat kegemukan akan naik dan turun seperti pada wanita.

5. Faktor Umur

Pembesaran payudara pada lelaki boleh dialami oleh lelaki dari semua peringkat umur. Majoriti orang dengan gangguan ini masih pada usia baligh, bayi lelaki yang baru lahir akibat pendedahan estrogen dari ibu, dan juga lelaki berusia lebih dari 50 tahun akibat ketidakstabilan hormon dalam badan.

Itulah beberapa penyebab ginekomastia pada lelaki yang perlu diketahui. Sekiranya masih belum jelas, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Tanya Perkhidmatan Doktor dengan doktor profesional akan membantu mencari penyelesaian terbaik untuk semua aduan kesihatan yang anda alami. Ayuh, muat turun sekarang!

Baca juga:

  • Adakah Tindakan Perubatan Diperlukan untuk Payudara Besar pada Lelaki?
  • Bukan hanya wanita, lelaki dengan ginekomastia mempunyai payudara besar
  • 10 Kesan Negatif Obesiti Yang Anda Perlu Tahu