Kesihatan

Ini adalah kecederaan yang berlaku semasa bersenam

“Kecederaan paling kerap berlaku semasa bersenam. Sesiapa sahaja boleh mengalami kecederaan sukan, tetapi kanak-kanak lebih berisiko. Terdapat pelbagai jenis kecederaan yang boleh berlaku semasa bersukan. Dengan mengetahuinya, anda boleh mendapatkan rawatan dan rawatan yang tepat. "

, Jakarta - Semasa bersenam, kecederaan kadang-kadang boleh berlaku. Biasanya, kanak-kanak lebih kerap mengalami kecederaan sukan, tetapi orang dewasa juga boleh mengalaminya.

Anda juga berisiko tinggi mengalami kecederaan sukan jika anda sudah lama tidak bersenam, atau tidak memanaskan badan dengan betul sebelum bersenam, atau terlibat dalam sukan bersentuhan. Jadi, kecederaan apa yang boleh berlaku semasa bersenam? Lihat ulasan di sini.

Baca juga: Pergerakan dan Peralatan Sukan yang Mencetuskan Kecederaan

Jenis Kecederaan Sukan

Kecederaan sukan yang berbeza boleh menyebabkan berlainan gejala dan komplikasi. Berikut adalah jenis yang paling biasa:

  • Terseliuh. Peregangan atau pemecahan ligamen yang berlebihan boleh menyebabkan keseleo. Ligamen adalah kepingan tisu yang menghubungkan dua tulang antara satu sama lain dalam sendi.
  • Terikan. Kecederaan ini berlaku kerana meregangkan atau merobek otot atau tendon. Tendon adalah jalur tisu berserat tebal yang menghubungkan tulang ke otot. Selat sering dikelirukan dengan keseleo, tetapi mereka adalah dua keadaan yang berbeza.
  • Kecederaan lutut. Jenis kecederaan sukan ini merangkumi kecederaan yang mengganggu pergerakan sendi lutut, yang merangkumi dari peregangan yang berlebihan hingga robek pada otot atau tisu lutut.

Baca juga: Inilah Prosedur Menangani Kecederaan Ligamen Sendi Lutut

  • Ruptur Tendon Achilles. Tendon Achilles adalah tendon nipis dan kuat yang berada di bahagian belakang pergelangan kaki. Semasa bersenam, tendon ini boleh rosak atau terkoyak. Apabila itu berlaku, anda mungkin mengalami kesakitan teruk dan sukar berjalan.
  • patah tulang. Fraktur tulang juga dikenali sebagai patah tulang.
  • Kehelan. Kecederaan sukan boleh menyebabkan keseleo pada tulang anda. Apabila itu berlaku, tulang dipaksa keluar dari soketnya. Ia boleh menyakitkan dan menyebabkan bengkak dan kelemahan.

Baca juga: 7 Cara Melindungi Kanak-kanak dari Kecederaan Sukan

Itulah jenis kecederaan yang boleh berlaku semasa bersenam. Sekiranya anda mengalami kecederaan sukan yang teruk dan menyakitkan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Sekiranya anda hanya mengalami keseleo ringan, anda boleh menghubungi doktor menggunakan aplikasi tersebut untuk nasihat kesihatan. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kecederaan Sukan dan Rehab