Kesihatan

Kulit kemerahan dan gatal? Hati-hati dengan Gejala Psoriasis

Jakarta - Mempunyai ciri yang hampir sama menjadikan banyak orang menyalahi psoriasis dengan kurap atau kudis. Sebenarnya, kedua-dua penyakit itu berbeza walaupun gejalanya hampir sama. Psoriasis disebabkan oleh keradangan kronik pada kulit. Autoimuniti atau serangan badan oleh sistem imun dikatakan sebagai pencetus.

Tanda awal penyakit ini adalah perubahan warna kulit menjadi warna kemerahan disertai dengan tompok-tompok yang berwarna putih. Tangan, kaki, punggung, dan kepala adalah bahagian badan yang paling kerap terkena psoriasis.

Punca Psoriasis

Secara perubatan, psoriasis akan muncul apabila terdapat pembahagian sel kulit yang berlebihan di salah satu anggota badan dan kelihatan tidak normal. Sebabnya, pada kulit normal, kulit mati akan menjadi kering dan mengelupas dan digantikan oleh sel kulit baru. Walau bagaimanapun, seseorang yang mempunyai psoriasis akan mengalami pertumbuhan sel kulit yang tidak wajar, menyebabkan penumpukan kulit di beberapa bahagian badan.

Di samping itu, kemunculan psoriasis juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti pengambilan alkohol, tekanan berlebihan, dan kecederaan akibat kemalangan atau perkara lain yang menyebabkan kecederaan.

Baca juga: Ketahui Gangguan Kulit Psoriasis yang Tidak Selesa

Gejala Psoriasis yang Perlu Diperhatikan

Lalu, apakah gejala psoriasis yang perlu diperhatikan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Kulit Kemerahan dan Gatal

Kulit merah, gatal dan penampilan sisik sering disalah anggap sebagai kurap. Memang, pada pandangan pertama, gejala psoriasis ini kelihatan serupa dengan kurap. Namun, kulit yang terkena psoriasis tidak hanya berubah menjadi merah, bersisik, dan gatal, tetapi juga terasa lebih tebal daripada kulit badan yang lain.

Kulit Keretakan

Penebalan kulit yang terkena psoriasis dari masa ke masa menyebabkan kulit retak, kadang-kadang bahkan berdarah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, akan timbul sensasi terbakar pada kulit.

Kuku Menebal dan Bengkak Sendi

Bukan hanya tangan, punggung, atau kaki, psoriasis juga menyerang kuku. Tanda dan gejala psoriasis pada kuku tidak jauh berbeza dengan bahagian badan yang lain, seperti perubahan warna dan penebalan kuku. Sekiranya sudah memasuki tahap akut, kuku akan mudah hancur.

Baca juga: Inilah sebab-sebabnya dan bagaimana menangani pangkal paha yang gatal

Apabila psoriasis mula merebak pada kulit badan, penghidap akan merasa sakit akibat bengkak pada sendi. Otot mula terasa kaku dan menyukarkan pergerakan badan.

Gejala Psoriasis mengikut Jenis

Psoriasis terbahagi kepada beberapa jenis dengan tanda yang berbeza. Berikut adalah beberapa jenis psoriasis dan simptomnya yang perlu diperhatikan:

Psoriasis Guttate

Jenis psoriasis ini mempunyai simptom berupa penampilan tompokan dengan sisik kemerahan di hampir semua bahagian badan. Bintik akan kelihatan kecil, tetapi merata ke seluruh badan.

Psoriasis di Kepala

Gejala psoriasis di kepala lebih sering dianggap sebagai kelemumur dan sering diabaikan oleh kebanyakan orang. Sebenarnya, kelemumur dan psoriasis jelas berbeza. Psoriasis di kepala hampir sama dengan kulit, iaitu penampilan sisik di sekitar kulit kepala dan perubahan warna kulit kepala menjadi kemerahan seperti iritasi.

Psoriasis vulgaris

Jenis psoriasis ini dicirikan oleh kulit kemerahan dengan sisik dan kilauan perak di atasnya. Dalam keadaan akut, psoriasis vulgaris akan menyebabkan rasa gatal dan sakit yang berlebihan.

Psoriasis Terbalik

Psoriasis terbalik muncul pada bahagian badan yang tidak dapat dilihat secara langsung, seperti di bawah ketiak, organ seks, punggung, atau pada payudara untuk wanita. Secara umum, gejala psoriasis tidak jauh berbeza dengan yang lain.

Itulah beberapa tanda dan gejala psoriasis yang perlu anda perhatikan. Sekiranya terdapat sebarang kelainan pada kulit anda, segera dapatkan rawatan doktor. Untuk menjadikannya lebih pantas, anda boleh memanfaatkan aplikasi tersebut untuk berhubung secara langsung dengan doktor pakar di bidangnya. Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat, anda tahu. Ayuh muat turun sekarang!