Kesihatan

Seberapa Pentingnya Susu untuk Pertumbuhan Kanak-kanak?

Jakarta - Susu adalah salah satu sumber nutrien penting yang dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Susu itu sendiri boleh dimakan setelah tempoh penyusuan eksklusif berakhir, iaitu ketika anak itu menggunakan makanan pelengkap. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang perlu diketahui oleh ibu sebelum memberikan susu formula kepada anak-anak mereka. Selain mempertimbangkan usia, ibu juga perlu mengetahui tentang intoleransi laktosa atau alergi susu lembu.

Tidak kurang pentingnya, ibu perlu memeriksa tarikh luput, komposisi, peraturan penggunaan, dan borang pembungkusan sebelum membeli. Ini dilakukan untuk memastikan anak selamat mengambil susu. Sebelum membuat keputusan untuk membeli susu formula, ibu perlu mengetahui kebaikan susu untuk anak itu sendiri. Inilah pelbagai khasiat susu untuk anak-anak!

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

Sejumlah faedah susu untuk kanak-kanak, apa itu?

Ibu yang mempunyai anak semasa pertumbuhan dan perkembangannya, susu adalah pengambilan wajib yang mesti diberikan kepada bayi. Jadi, apa faedah susu untuk kanak-kanak?

1. Membantu Anak Lebih Sihat

Biasanya, terdapat beberapa bahan penting yang dapat menyokong anak-anak untuk tumbuh dan berkembang dengan optimum. Sebilangan daripadanya adalah prebiotik yang bermanfaat untuk kesihatan pencernaan kanak-kanak. Ibu perlu tahu bahawa anak yang sedang tumbuh sihat bermula dengan organ pencernaan yang sihat.

2.Menyokong Pertumbuhan Fizikal Kanak-kanak

Susu formula mengandungi sejumlah kalsium, fosforus, magnesium dan protein yang dapat menyokong pertumbuhan fizikal anak-anak. Apabila ibu memberi mereka susu secara teratur sejak kecil, anak akan mengelakkan osteoporosis ketika mereka dewasa. Bahan-bahan ini juga baik untuk kesihatan gigi, kerana dapat mencegah rongga.

3. Menyokong Kepintaran Otak Little One

Susu formula mengandungi pelbagai asid lemak penting yang baik untuk tubuh, termasuk omega-3 dan omega-6, AA dan DHA, hingga sphingomyelin . Kandungan ini bagus untuk menyokong kecerdasan si Kecil dengan menyuburkan otaknya.

4. Sumber Tenaga untuk Tubuh

Susu formula adalah sumber karbohidrat dan lemak yang dapat membuat anak merasa kenyang. Di samping itu, susu formula mengandungi sumber tenaga yang baik untuk anak yang aktif. Sekiranya ibu memberikannya secara berkala, anak dapat melakukan aktiviti fizikal dan otak dengan lebih optimum.

Walaupun susu formula baik untuk pertumbuhan anak-anak, susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak-anak pada peringkat awal kehidupan. Oleh itu, sekiranya ibu mempunyai susu ibu yang banyak, ibu harus memberi susu ibu dan bukannya susu formula. Walau bagaimanapun, jika ibu mempunyai masalah dengan penyusuan, dia boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor mengenai permohonan tersebut , ya!

Baca juga: Keibubapaan yang Tepat untuk Umur 5-10 Tahun

Apa yang Perlu Dicari?

Susu memang merupakan nutrien pelengkap untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Walau bagaimanapun, ibu tidak boleh hanya memberikannya. Berikut adalah tanda aras untuk menyediakan susu formula untuk kanak-kanak:

  • Kanak-kanak berumur 2-3 tahun sebanyak 480 mililiter atau bersamaan dengan 2 gelas sehari.
  • Kanak-kanak berumur 4-8 tahun sebanyak 600 mililiter atau bersamaan 2-3 gelas sehari.
  • Kanak-kanak berumur 9 tahun ke atas sebanyak 720 mililiter atau setara dengan 3 gelas sehari.

Baca juga: Corak Keibubapaan yang Betul untuk Kanak-kanak

Selain memberi susu formula dengan bahagian yang disyorkan, ibu harus memilih susu dengan tarikh luput yang masih jauh. Sekiranya anda memilih tarikh luput yang hampir, maka risiko susu tercemar akan lebih tinggi. Jadi, selalu perhatikan meja pembungkusan sebelum membelinya, puan!

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Susu lembu dan anak-anak.
babycenter.com. Diakses pada tahun 2020. Susu lembu: Kapan dan bagaimana memperkenalkannya.
Healthline.com. Diakses pada tahun 2020. Susu 101: Fakta Pemakanan dan Kesan Kesihatan.