Kesihatan

Emosi Ibu Semasa Mengandung Boleh Mempengaruhi Janin

, Jakarta - Pada wanita hamil, semua yang mereka makan boleh memberi kesan langsung kepada janin, baik atau buruk. Ternyata, bukan hanya sesuatu yang dimakan yang mempengaruhi kesihatan bayi dalam kandungan, tetapi juga emosi ibu.

Sekiranya wanita hamil sering kali marah atau sedih, janin boleh mengalami kesan buruk. Oleh itu, adalah lebih baik bagi setiap wanita hamil untuk mengetahui semua kesan buruk yang boleh berlaku disebabkan oleh pengaruh emosi pada janin untuk mengelakkannya. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Sebab-sebab Tekanan dan Emosi Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin

Kesan Emosi Terhadap Janin Wanita Hamil

Mesej demi pesanan terus dihantar dari ibu mengandung ke janin ketika ia tumbuh. Janin boleh menerima isyarat kimia melalui plasenta yang juga berkaitan dengan kesihatan mental ibu. Sekiranya ibu tertekan atau tidak stabil secara emosional, ia boleh memberi kesan kepada perkembangan bayi selepas kelahiran.

Emosi yang tidak stabil boleh berlaku disebabkan oleh tekanan perasaan akibat beberapa peristiwa dalam kehidupan. Wanita hamil yang tidak segera menangani perkara ini boleh menyebabkan kesan buruk pada janin. Berikut adalah beberapa kesan buruk yang boleh berlaku sekiranya gangguan emosi berterusan:

1. Menghambat Pertumbuhan Janin

Pengaruh emosi yang boleh memberi kesan negatif pada janin seperti pertumbuhan janin yang terbantut. Ini berlaku apabila wanita hamil sering menghasilkan hormon stres yang disebut kortisol. Sekiranya tahap hormon ini terus meningkat, saluran darah dapat menyempit dan mengurangkan aliran darah ke janin. Oleh itu, pengambilan makanan dan oksigen dalam janin dikurangkan yang akhirnya menjadi kurang daripada pertumbuhan yang optimum.

2. Berat Lahir Rendah

Salah satu gangguan yang boleh berlaku pada janin sekiranya ibu mengalami emosi yang tidak stabil adalah bayi dilahirkan dengan berat badan yang di bawah standard. Berat bayi normal adalah dalam lingkungan 2.5-3 kilogram, jika berada di bawah angka itu, itu bermakna ia berada dalam kategori LBW. Bayi dengan gangguan ini boleh mengalami masalah pernafasan, masalah neurologi, hingga mati mendadak.

3. Mudah dijangkiti Penyakit

Bayi yang berasal dari wanita hamil dengan gangguan emosi juga lebih mudah mengalami beberapa penyakit ketika mereka dewasa. Perasaan tertekan pada wanita hamil boleh menyebabkan bayi berisiko mengalami kegemukan, tekanan darah tinggi, dan diabetes ketika mereka dewasa.

Sekiranya ibu ingin mengetahui beberapa kesan buruk lain yang disebabkan oleh kesan emosi pada janin, doktor dari dapat menjawab semua kerisauan yang ada. Dengan menggunakan ciri Berbual atau Suara / Panggilan video , lebih senang berinteraksi dengan doktor. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan .

Baca juga: Hati-hati, tekanan boleh menular dari wanita hamil ke janin

Cara Mengawal Emosi Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, luaran emosi sukar dikawal. Oleh itu, ibu boleh mencuba senaman visual ini untuk merehatkan badan dan otak. Oleh itu, semua kesan buruk yang boleh berlaku pada janin dapat dicegah.

Pastikan memilih tempat yang bebas dari gangguan dan mempunyai suasana yang tenang. Selepas itu, tutup mata anda dan cuba berlatih melihat, merasakan, mendengar, berbau, dan merasakan badan yang santai. Kaedah ini dapat membuat ibu merasakan janin sedang berkembang. Kuncinya adalah dengan merasakan aliran positif dalam tubuh mengenai cara relaksasi ini.

Bayangkan sebanyak mungkin deria yang dapat anda rasakan dan fokuskan fikiran anda pada perasaan tersebut. Sekiranya fikiran negatif lain cuba merayap, cubalah dengan sabar untuk mengingati masa bahagia, mempunyai bayi yang sihat, atau sesuatu yang membuat ibu merasa selesa. Semakin kerap ini dilakukan, semakin banyak perasaan positif akan dirasakan. Cuba lakukan ini dengan kerap agar emosi menjadi lebih terkawal.

Baca juga: 4 Sebab Ibu Lebih Beremosi Semasa Mengandung dan Cara Mengatasinya

Itulah perbincangan mengenai kesan negatif emosi yang boleh berlaku pada janin. Oleh itu, pemprosesan emosi yang baik sangat penting untuk dilakukan. Sekiranya anda tidak mahu bayi anda mengalami kesan emosi buruk, ada baiknya anda mencari jalan untuk mengatasinya. Dengan cara itu, janin dapat dilahirkan dengan sihat dan tanpa kekurangan.

Rujukan:
Sesuai Untuk Lahir. Diakses pada tahun 2020. Emosi Ibu Mempengaruhi Anaknya yang Belum Lahir.
Sains Perkembangan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Pengalaman Wanita Hamil Mempengaruhi Perangai Bayinya?