Kesihatan

Inilah Cara Mencegah dan Merawat Pruritus

, Jakarta - Kulit anda terasa gatal dan merah? Mungkin bukan kerana gatal biasa, tetapi anda mengalami pruritus. Gatal akibat pruritus akan terasa, seperti gatal yang tidak selesa dan menjengkelkan. Ada kemungkinan bahawa pruritus disebabkan oleh penyakit lain, seperti psoriasis atau dermatitis.

Selain itu, gatal ini juga boleh disebabkan oleh penyakit kronik, seperti penyakit hati atau kegagalan buah pinggang. Pruritus adalah kejadian biasa pada seseorang. Penyakit ini boleh menyerang semua peringkat umur dan dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko yang menyebabkannya. Pruritus juga boleh mempengaruhi beberapa bahagian badan seseorang.

Baca juga: Berikut adalah 6 Punca Pruritus di Anus

Bagaimana Mencegah Pruritus?

Sekiranya anda ingin mengelakkan pruritus, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan gatal ini. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah pruritus:

  1. Elakkan Punca Pruritus

Salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah pruritus adalah dengan mengelakkan sumber pruritus, seperti jangkitan bakteria atau kulat, serta gigitan serangga dan sengatan.

Baca juga: Berikut adalah 6 Faktor yang Mencetuskan Pruritus

  1. Elakkan Matahari

Perkara lain yang dapat dilakukan untuk mencegah pruritus adalah dengan mengelakkan terkena cahaya matahari langsung. Kerana cahaya matahari langsung boleh menyebabkan kulit kering. Sekiranya kulit kering, pruritus akan menyerang dengan lebih mudah.

Gunakannya pelindung matahari kerap setiap kali anda pergi ke luar rumah. Ini berguna untuk mencegah selaran matahari dan kerosakan kulit.

  1. Gunakan Skin Lotion

Menggunakan losyen untuk kulit juga merupakan salah satu cara untuk mencegah pruritus. Penggunaan losyen berfungsi untuk menjaga kelembapan kulit dan mengelakkan gatal.

  1. Elakkan Alahan

Mencegah pruritus dapat dilakukan dengan mengelakkan sumber alergi (alergen). Reaksi alergi terhadap kulit boleh timbul dari pelbagai sumber, seperti bahan kimia, debunga bunga, dan lain-lain.

  1. Gunakan Krim Anti Gatal

Sekiranya anda sudah lama merasa gatal, tidak ada salahnya menggunakan krim anti-gatal. Dengan cara itu, anda juga tidak akan tercedera daripada menggaru.

Apakah Langkah Rawatan Yang Harus Dilakukan?

Pruritus dapat diatasi dengan mencari penyebab gatal-gatal. Selain itu, rawatan juga akan dilakukan untuk menghilangkan rasa gatal yang berlaku. Setelah doktor melakukan ujian dan diagnosis, maka tindakan akan diambil untuk merawat pruritus.

Sekiranya gatal yang dialami disebabkan oleh penyakit lain, perkara yang harus dilakukan adalah merawat penyakit yang menyebabkannya terjadi terlebih dahulu. Selain itu, jika disebabkan oleh reaksi terhadap ubat, mungkin doktor akan menukar ubat yang diberikan agar gatal tidak muncul lagi.

Berikut adalah rawatan yang boleh dilakukan untuk mengurangkan gejala pruritus, sama ada disebabkan oleh penyakit atau tidak, termasuk:

  1. Rawatan menggunakan krim atau ubat yang dapat menghilangkan rasa gatal, seperti krim kortikosteroid, ubat penghalang calcineurin, dan antihistamin oral. Rawatan ini dilakukan agar gatal-gatal dikurangkan sehingga hilang sepenuhnya.

  2. Menggunakan fototerapi yang dapat mengurangkan gatal-gatal dengan menggunakan paparan cahaya ultraviolet dan gelombang bunyi.

  3. Antidepresan. Ubat ini dapat menghalang serotonin dalam kandungannya, seperti: fluoxetine (Prozac) dan sertraline (Zoloft), yang dapat membantu mengurangkan gatal-gatal pada kulit.

Baca juga: Kulit gatal, rawat dengan 5 bahan semula jadi ini

Itulah cara-cara yang dapat mencegah pruritus dan merawat pruritus. Untuk membeli ubat yang anda perlukan untuk merawat pruritus, gunakan saja . Tanpa perlu meninggalkan rumah, anda boleh membeli ubat melalui aplikasi dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Praktikal kan? Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kulit gatal (pruritus).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kulit, Pruritus, dan Gatal.