Kesihatan

Ini adalah Perkembangan Ideal Kanak-kanak dari 1 - 3 Tahun

Jakarta - Kanak-kanak adalah tempoh terpenting untuk perkembangan bayi. Setelah dilahirkan ke dunia, dia akan mula mengenal dunia, belajar, dan menyesuaikan diri dengan segala yang ada di sekelilingnya. Dari tahun ke tahun, perkembangan motorik, kognitif, dan bahasa pada balita biasanya berlaku dengan sangat pantas. Ibu dapat mengetahui perkembangan umum si kecil dari tahun ke tahun. Ayuh, cari yang berikut:

Perkembangan pada Umur 1 Tahun

 • Pertumbuhan

Memasuki usia 20 tahun, berat badannya telah mencapai 3 kali ganda berat ketika dia dilahirkan. Ketinggiannya meningkat setengah panjang ketika dia dilahirkan. Untuk ukuran otak, kanak-kanak berumur satu tahun mempunyai 60 peratus besar otak orang dewasa. Anak kecil anda mengalami pertumbuhan pesat selama satu tahun tetapi pada usia berikutnya pertumbuhannya akan menjadi lebih perlahan tetapi perkembangannya akan semakin banyak.

 • Keupayaan Motor

Kanak-kanak berumur satu tahun secara amnya dapat berdiri tegak tanpa bantuan orang lain dan dapat berjalan dengan perlahan. Dia juga dapat bangun sendiri tanpa bantuan ibunya.

 • Kemahiran berbahasa

Biasanya pada usia ini dia dapat menjawab soalan yang diberikan oleh ibunya walaupun kosa kata masih terhad. Contohnya, dia boleh menganggukkan kepalanya atau menggelengkan tangan sebagai tindak balas kepada soalan. Dia juga telah berusaha mengikuti kata-kata seperti mengatakan "Mama" atau "Ibu".

 • Keupayaan Kognitif

Pada usia ini ibu mesti berhati-hati kerana si kecil pandai meniru pergerakan orang di sekelilingnya. Dia juga dapat memindahkan barang, minum dari gelas, dan menjalankan perintah sederhana yang diminta oleh ibunya.

Pembangunan pada Umur 2 Tahun

 • Pertumbuhan

Rata-rata, seorang kanak-kanak berusia 2 tahun lebih tinggi 38 sentimeter daripada dia ketika dia dilahirkan. Pada usia ini pertumbuhannya lebih perlahan, tidak seperti ketika dia berumur 1 tahun. Adapun berat sekitar 1.5 kilogram hingga 2.5 kilogram, dan julat ketinggiannya meningkat antara 13 hingga 2.5 sentimeter

 • Keupayaan Motor

Kini si kecil dapat menaiki tangga dengan perlahan, menendang bola, dan dapat berjoging. Sebilangan kanak-kanak bahkan boleh berdiri di jari kaki atau berjinjit.

 • Kemahiran berbahasa

Pada usia ini, dia sudah mempunyai 50 perbendaharaan kata dan sebutan yang cukup baik. Dia juga dapat mengatakan dua kata dalam 1 ayat sekaligus, mengenali dan mengetahui nama objek dan bahagian badan, dia juga sudah mulai dapat mengikuti kata-kata orang dewasa.

 • Keupayaan Kognitif

Kanak-kanak berusia dua tahun sudah mengetahui perbezaan masa seperti sekarang atau kemudian. Dia juga dapat melakukan perkara-perkara sederhana ketika diminta untuk membuang barang, mencuci tangan, dan sebagainya. Umumnya, kanak-kanak pada usia ini juga mula berkhayal atau bermain dengan mainan mereka sendiri.

Perkembangan kanak-kanak berumur 3 tahun

 • Pertumbuhan

Seorang kanak-kanak berusia 3 tahun mempunyai berat badan sekitar 2 kilogram dan tingginya sekitar 8 sentimeter berbanding ketika dia berusia 2 tahun. Ramai kanak-kanak pada usia ini juga kelihatan lebih kurus dan perut rata kerana tinggi badan mereka. Pada usia ini, gigi bayi sudah lengkap.

 • Keupayaan Motor

Anak-anak sudah boleh berlari, memanjat, menaiki tangga sendiri, menendang bola, menunggang basikal, dan bermain melompat. Mereka juga biasanya berpakaian, makan dengan sudu garpu, dan memegang pensil dan membalik halaman buku.

 • Kemahiran berbahasa

Dia belajar perkataan baru dengan lebih cepat dan sudah mengetahui semua perkara di sekelilingnya. Mereka juga mula bertanya dan ingin tahu banyak perkara. Umumnya, kanak-kanak pada zaman ini sudah memahami apa yang mereka dengar walaupun mereka tidak dapat menyatakannya dengan kata-kata. Mereka juga dapat menyatakan ayat yang terdiri daripada empat hingga lima perkataan.

 • Keupayaan Kognitif

Apabila diajar, mereka sudah memahami dan mengetahui nama dan jantina mereka. Mereka juga dapat mengingat nombor dan huruf. Di samping itu, mereka dapat membuat khayalan tentang mainan dan haiwan kesayangan. Sebenarnya, mereka sudah dapat memahami arahan yang diberikan secara serentak, seperti "Letakkan botol susu anda di atas meja."

Perkembangan anak adalah keutamaan ibu agar bayi tumbuh cerdas dan sihat. Sudah tentu, keadaan kesihatannya juga mesti dijaga dan selalu dipertimbangkan. Oleh itu, ketika anak anda sakit, ibu mesti segera menghubungi doktor agar dia dapat memberikan rawatan yang tepat.

Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual. Di samping itu, ibu juga boleh membeli produk kesihatan yang diperlukan oleh anak kecil mereka . Pesanan akan dihantar ke tempat tujuan dalam masa satu jam dan percuma. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.