Kesihatan

Mengkaji Rahsia Kecantikan Asli Wanita Asia

Jakarta - Memiliki kulit yang bersih dan sihat dapat menjadi petunjuk keindahan semula jadi yang dimiliki setiap wanita. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa setiap wanita dilahirkan dengan kecantikannya sendiri. Sebagai tambahan kepada faktor "bawaan", ternyata terdapat beberapa faktor lain yang menjadikan ciri cantik berbeza antara satu wanita dengan wanita lain.

Salah satu faktor yang dapat membezakan kecantikan wanita adalah negara, budaya, dan rahsia penjagaan wajah. Wanita yang tinggal di negara-negara Asia diketahui mempunyai kecantikan yang unik. Jadi, apakah rahsia sebenar kecantikan semula jadi wanita Asia?

1. Rahsia Kecantikan dari Jepun

Salah satu negara Asia yang terkenal dengan kecantikan wanita adalah Jepun. Rupa-rupanya, wanita dari tanah bunga sakura mempunyai ritual indah mereka sendiri, anda tahu! Rahsia kecantikan wanita Jepun sebenarnya bukan hanya terletak pada solekan dan bedak semata-mata.

Wanita di Jepun kerap minum teh hijau. Adat ini telah diamalkan selama berabad-abad. Pengambilan teh hijau dipercayai berkesan untuk mengatasi masalah kulit. Kandungan antioksidan yang tinggi menjadikan teh hijau sebagai penahan utama dalam mengatasi dan mengatasi masalah kulit.

2. Untuk menjadi cantik seperti wanita Korea

Korea Selatan juga terkenal sebagai syurga bagi wanita cantik. Rahsia kecantikan wanita Korea ada pada rawatan wajah yang mereka lakukan. Untuk mendapatkan wajah yang cantik dan sihat, wanita Korea dapat menghabiskan masa selama satu jam untuk melakukan perawatan kulit. Terdapat sekurang-kurangnya 10 hingga 15 peringkat penjagaan kulit yang mesti dilalui setiap hari dan malam.

Wanita Korea diketahui sering melakukannya pembersihan berganda semasa membersihkan wajah. Selain itu, ada juga bahan semula jadi yang sering digunakan untuk menjaga kecantikan, iaitu ginseng. Sebenarnya, ginseng berguna untuk mengurangkan keradangan pada kulit, menjaga keanjalan kulit, dan menjaga kelembapannya.

3. Rahsia Kecantikan Wanita India

Beralih sedikit, dari Jepun dan Korea yang mempunyai "kulit putih dan cerah" sebagai standard yang indah. Di India, definisi cantik cukup unik. Wanita India kebanyakannya mempunyai bentuk mata yang cantik dengan eyeliner hitam pekat. Siapa sangka, ternyata ia bermula dari kebiasaan melindungi mata.

Dahulu, wanita India menggunakan kajal atau kohl bulat sepenuhnya di sekitar mata. Tujuannya adalah untuk melindungi mata daripada terkena cahaya matahari. Seiring berjalannya waktu, pelindung mata tebal di bahagian malah menjadi ciri khas dan tarikan utama wanita India. Untuk mengekalkan kulit wajah yang halus dan sihat, wanita India sering menggunakan topeng muka semula jadi yang terbuat dari kunyit dan madu.

4. Bagaimana dengan Indonesia?

Salah satu ritual indah wanita Indonesia yang telah lama wujud adalah rawatan menggunakan rempah dan bahan semula jadi. Menjaga kecantikan kulit dengan rempah ratus sering dilakukan oleh puteri raja pada zamannya. Bermula dari scrub dan mandi dengan rempah yang mempunyai khasiat untuk menjadikan kulit lebih cerah.

Sejak zaman kuno, wanita Indonesia sering menggunakan beras yang dicampur dengan rempah sebagai lulur badan dan gosok semasa mandi. Bahan semula jadi ini dipercayai berkesan menjadikan kulit lebih halus dan sihat.

Selain melakukan perawatan kulit, kecantikan juga dapat disinari dengan badan yang sihat dan cergas. Untuk itu, sentiasa jaga kesihatan tubuh dengan gaya hidup sihat dan selesaikan pengambilan vitamin atau makanan tambahan. Lebih mudah membeli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, cepat muat turun di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Menggunakan Alat solek Terlalu Boleh Merosakkan Kulit Muka, Inilah Penjelasannya
  • Inginkan Wajah Lebih Lembut Tanpa Komedo? Inilah Rahsia!
  • Ketahui Rahsia Wanita Cantik dari 7 Negara Ini, Ayuh!