Kesihatan

Langkah Rawatan Mengatasi Kanser Paru-Paru

Jakarta - Kanser menyebabkan mutasi tertentu pada sel yang sihat. Biasanya, tubuh memprogram sel-sel untuk mati pada tahap tertentu dalam kitaran hidupnya untuk mencegah pertumbuhan sel yang berlebihan. Namun, barah tidak memperhatikan program ini menyebabkan sel tumbuh dan membiak, sedangkan ini tidak seharusnya berlaku.

Dalam kes barah paru-paru, pola pertumbuhan sel yang berlebihan ini berlaku di paru-paru, yang merupakan organ penting untuk pernafasan dan pertukaran gas. Kanser paru-paru boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, muda atau tua, kepada kanak-kanak. Perokok aktif dan pasif mempunyai risiko tinggi yang sama. Oleh itu, sangat mustahak untuk melakukan pemeriksaan awal agar dapat dirawat dengan segera.

Rawatan untuk Kanser Paru-paru

Jenis rawatan untuk merawat barah paru-paru bergantung pada jenis barah yang anda miliki (sama ada sel bukan kecil atau barah sel kecil), ukuran dan kedudukan sel barah yang tumbuh di paru-paru, tahap barah paru-paru yang anda ada, dan sejarah perubatan keseluruhan anda.

Baca juga: Merokok Meningkatkan Risiko Kanser Paru-Paru

Jenis rawatan barah paru-paru adalah seperti berikut:

  • Kanser Paru-paru Bukan Sel Kecil (NSCLC)

Sekiranya jenis barah paru-paru bukan sel kecil dan kesihatan umum anda baik, pembedahan dilakukan untuk membuang sel barah. Biasanya, rawatan diikuti dengan kemoterapi untuk memusnahkan sel-sel barah yang mungkin tinggal di dalam badan. Sekiranya barah belum merebak tetapi pembedahan tidak dapat dilakukan, doktor mengesyorkan rawatan dengan radioterapi.

Sekiranya kanser telah merebak terlalu jauh dan tidak mungkin untuk pembedahan, kemoterapi disyorkan. Sekiranya sel-sel barah tumbuh semula setelah kemoterapi awal, rawatan lain mungkin disyorkan. Dalam beberapa kes, terapi biologi disarankan, dalam bentuk ubat yang mengawal atau menghentikan pertumbuhan sel barah.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

  • Kanser paru-paru sel kecil (SCLC)

Kanser paru-paru jenis ini dirawat dengan kemoterapi, baik secara bersendirian atau bersama dengan radioterapi. Keadaan ini membantu memanjangkan umur dan melegakan simptom. Pembedahan tidak digunakan untuk mengobati barah paru-paru jenis ini, kerana biasanya sel-sel barah dapat menyebar ke kawasan tubuh yang lain ketika diagnosis dibuat.

Tetapi, jika sel barah dijumpai lebih awal, pembedahan mungkin disarankan. Dalam kes ini, kemoterapi dan radioterapi diberikan selepas pembedahan untuk membantu mengurangkan risiko sel barah kembali.

Tindakan Pembedahan untuk Mengatasi Kanser Paru-Paru

Terdapat tiga jenis pembedahan yang bertujuan untuk merawat barah paru-paru, iaitu:

  • lobektomi, apabila satu atau lebih bahagian besar paru-paru yang disebut lobus harus dikeluarkan. Doktor mengesyorkan pembedahan ini jika barah hanya di satu bahagian paru-paru.

  • Pneumonektomi, apabila keseluruhan paru-paru mesti dikeluarkan. Ia digunakan ketika sel-sel barah telah menyebar ke seluruh paru-paru.

  • segmentektomi, apabila sebahagian kecil paru-paru dikeluarkan. Prosedur ini sesuai untuk sebilangan kecil pesakit, kerana sel barahnya masih kecil.

Baca juga: Ketahui Prosedur Diagnosis Kanser Paru-paru

Mungkin, anda bimbang sama ada anda dapat bernafas dengan betul ketika sebahagian atau seluruh paru-paru anda dikeluarkan. Jangan risau, pernafasan boleh dilakukan walaupun hanya satu paru-paru yang berfungsi atau hanya mempunyai satu paru-paru. Sekiranya anda mengalami masalah pernafasan sebelum pembedahan, seperti sesak nafas, gejala ini dapat berlanjutan walaupun paru-paru dikeluarkan.

Penerapan gaya hidup sihat adalah kunci terbaik untuk mencegah barah paru-paru dan penyakit lain. Termasuk dan terutama adalah mengelakkan merokok dan asapnya. Ingat, perokok aktif dan pasif mempunyai risiko yang sama untuk menghidap barah ganas ini. Sekiranya anda mengesyaki terdapat simptom barah di paru-paru, segera tanyakan kepada doktor melalui permohonan tersebut . Anda hanya perlukan muat turun permohonan pada telefon anda.