Kesihatan

Apa yang berlaku kepada lelaki jika anda mempunyai kromosom X yang berlebihan

, Jakarta - Dalam keadaan normal, lelaki dilahirkan dengan susunan kromosom XY, sementara wanita berusia XX. Namun, ada kalanya ada gangguan dalam susunan kromosom ini, sehingga membuat lelaki memiliki komposisi kromosom X yang melebihi batas normal. Apa yang akan berlaku, ya, sekiranya keadaan seperti ini timbul?

Secara perubatan, keadaan kromosom X yang berlebihan pada lelaki dikenali sebagai sindrom Klinefelter. Sindrom ini bukan gangguan yang diwarisi secara genetik, melainkan kecacatan kromosom yang berlaku secara rawak setelah persenyawaan berlaku. Walau bagaimanapun, sindrom ini boleh dicetuskan oleh faktor persekitaran dan usia ibu yang berumur lebih dari 35 tahun semasa kehamilan.

Ciri dan Gejala yang Muncul

Sindrom Klinefelter sebenarnya dapat dikenali awal, melalui gejala yang muncul. Walau bagaimanapun, tanda dan gejala sindrom ini berbeza-beza dari orang ke orang. Sebahagiannya mempunyai kesan besar pada pertumbuhan dan penampilan, dan ada yang hampir tidak mempunyai gejala fizikal. Bergantung pada berapa banyak komposisi kromosom X yang berlebihan.

Dalam kebanyakan kes, sindrom Klinefelter hanya dapat didiagnosis semasa akil baligh atau ketika anda telah dewasa. Tahap berikut gejala sindrom Klinefelter mengikut usia:

1. Bayi

Pada masa kelahiran, umumnya bayi dengan sindrom Klinefelter belum menunjukkan gejala yang ketara. Namun, apabila mereka semakin tua, mereka akan mula menunjukkan beberapa gejala fizikal seperti otot yang lemah, dan juga perkembangan motor yang perlahan. Bayi dengan sindrom Klinefelter juga biasanya memerlukan masa lebih lama untuk mencapai fasa duduk, merangkak, dan berjalan kaki, daripada anak lelaki lain.

2. Remaja

Memasuki usia remaja, orang dengan sindrom Klinefelter akan mempunyai postur yang lebih tinggi, dengan kaki yang lebih panjang daripada remaja lelaki yang lain. Walau bagaimanapun, baligh mereka biasanya akan datang kemudian, dengan perubahan fizikal yang agak berbeza dengan rata-rata remaja lelaki.

Ketika mencapai usia baligh, kanak-kanak lelaki dengan sindrom Klinefelter sebenarnya mempunyai badan yang ramping, testis lebih kecil dan lebih keras, dan tidak menumbuhkan rambut di badan dan wajah. Dalam beberapa kes, tahap testosteron yang rendah dalam tubuh orang dengan sindrom Klinefelter akan menyebabkan tisu payudara membesar (ginekomastia), dan tulang yang lebih rapuh.

3. Dewasa

Dari luar, orang dengan sindrom Klinefelter pada masa dewasa akan kelihatan seperti lelaki normal. Fungsi seksual lelaki dengan sindrom ini juga biasanya normal, tetapi berpotensi tidak subur, sehingga ketika berkahwin mereka akan mengalami kesukaran untuk memiliki anak. Sekiranya terapi testosteron tidak dilakukan, lelaki dengan sindrom Klinefelter juga berisiko terkena osteoporosis, kerana tulangnya cenderung rapuh.

Itulah sedikit penjelasan mengenai sindrom Klinefelter pada lelaki, yang disebabkan oleh kromosom X tambahan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai sindrom ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai aplikasi tersebut. , melalui ciri Hubungi Doktor .

Perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa 1 jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Sindrom Edward, Mengapa Boleh Berlaku Pada Bayi?
  • Apa itu Penyakit Trisomi?
  • Kromosom Mempengaruhi Kesamaan Anak dengan Ibu Bapa