Kesihatan

Cara menggunakan kondom, berhati-hati untuk tidak merobeknya!

, Jakarta - Sebagai kaedah kontraseptif yang paling popular sekarang ini, kondom biasanya digunakan untuk mencegah kehamilan dan penyakit kelamin. Agar faedah menggunakan kondom ini berfungsi, anda tidak mahu salah. Ini adalah cara yang betul untuk menggunakan kondom, jangan robek!

  1. Buka Kondom

Sebaiknya buka kondom dengan tangan kosong. Elakkan membukanya dengan gigi, pisau cukur, gunting, atau benda tajam lain kerana berpotensi merosakkan kondom.

  1. Periksa Arah Kondom

Periksa arah kondom menggunakan jari telunjuk anda, masukkan jari anda ke dalam kondom dan tarik perlahan ke bawah. Sekiranya kondom memanjang, ini bermaksud arah kondom itu betul. Letakkan kondom seperti semula agar mudah digunakan.

  1. Pastikan Mr. P Sudah Berdiri

Sentiasa menggunakan kondom ketika Mr. P berada dalam keadaan ereksi penuh. Ini untuk mengelakkan kebocoran dan sperma keluar.

  1. Cubit Akhir Kondom

Cubit hujung kondom menggunakan telunjuk dan ibu jari anda. Tujuannya adalah agar tidak terlalu banyak udara terbentuk di dalam kondom, dan hujung kondom dapat berfungsi sebagai beg sperma ketika ejakulasi.

  1. Tarik Kondom menuju Pangkalan Mr. P

Tarik kondom ke arah pangkalan Mr. P perlahan. Contohnya, jika anda melakukan kesalahan semasa menggunakan kondom, buang kondom tersebut dan dapatkan yang baru. Kerana setelah ereksi, Mr. P sudah bocor cecair pra-merangkap yang mungkin mengandungi sperma.

  1. Pelincir akan sangat membantu

Sekiranya perlu, gunakan pelincir. Ini akan mengurangkan geseran kondom terhadap Miss. V. Untuk kondom berasaskan susu getah, elakkan pelincir berasaskan minyak kerana akan merosakkan kondom.

  1. Berhenti, Periksa Kondom Anda

Semasa melakukan hubungan seks, periksa semula adakah kedudukan kondom anda betul? Sekiranya kondom anda longgar, ganti dengan yang baru dengan segera. Tindakan sekejap ini dapat membantu anda dari kehamilan yang tidak diingini dan jangkitan dengan penyakit kelamin.

  1. Tanggalkan kondom

Tanggalkan kondom dengan menarik hujung kondom dan memegang bahagian bawah kondom supaya sperma tidak menetes keluar. Lepas kondom Mr. P mesti dilakukan dengan berhati-hati. Kerana jika anda cuai, cairan di dalam kondom dapat tumpah dan menyebabkan risiko kehamilan atau jangkitan.

Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai cara menggunakan kondom dalam aplikasi melalui panggilan suara / video dan berbual . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat / vitamin dan memeriksa makmal tanpa meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal, bukan? Ayuh, muat turun permohonan dalam Stor aplikasi atau Google Play sekarang!