Kesihatan

7 Kebaikan Senam Zumba untuk Kesihatan

, Jakarta - Salah satu perkara yang membuat orang malas bersenam adalah anggapan bahawa bersenam adalah kewajiban. Inilah yang menyebabkan kebosanan ketika bersenam. Sebenarnya, sukan yang disertai dengan muzik memberikan hasil yang maksimum untuk kesihatan badan, anda tahu! Salah satu sukan yang boleh dicuba adalah Zumba.

Kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Health Behavior terungkap, senaman zumba mampu membantu menurunkan berat badan antara 1.5 hingga 2 kilogram untuk wanita yang menghidap obesiti atau diabetes jenis 2.

Baca juga: 4 Faedah Menonton Filem Seram

Kebaikan Senam Zumba untuk Kesihatan

Zumba sebagai sukan yang menggunakan muzik tidak hanya mempunyai manfaat kesihatan, tetapi juga memberikan kesan santai yang membuat orang senang melakukannya berulang kali. Sebenarnya, apa faedah menjadikan Zumba sebagai senaman biasa untuk kesihatan?

1. Membakar Kalori dan Lemak

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Sukan & Perubatan didapati, melakukan zumba selama 39 minit dapat membakar kalori sebanyak 9.5 kalori seminit. Sekurang-kurangnya, terdapat kira-kira 369 kalori yang dibakar dalam satu kelas zumba selama 39 minit.

Majlis Sukan Amerika mengesyorkan membakar sekurang-kurangnya 300 kalori untuk menurunkan berat badan, dan zumba adalah pilihan yang tepat.

2. Penyelarasan Badan yang Lebih Baik

Manfaat kesihatan Zumba yang lain adalah peningkatan koordinasi badan dengan mengingati pergerakan yang mesti dilakukan ketika mendengar irama muzik tertentu. Latihan ini sangat penting, kerana seiring bertambahnya usia akan terjadi penurunan prestasi koordinasi badan.

3. Senaman Badan Maksimum

Zumba juga memberi latihan prestasi keseluruhan badan. Bermula dari kepala, bahu, merehatkan otot leher, mengencangkan bahagian atas badan, mengatur pergerakan pergelangan kaki dan tangan, dan mengetatkan otot dan sendi.

Baca juga: Inilah 5 Kebaikan dan Cara Melakukan Latihan Kegel

4. Membina Ketahanan

Muzik yang dimainkan untuk mengiringi gerakan Zumba mempunyai tempo yang cepat, jadi gerakan yang sesuai dengan irama dapat membangun daya tahan.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Sukan dan Kecergasan Fizikal mendapati bahawa terdapat penurunan kadar jantung dan tekanan darah sistolik setelah melakukan zumba selama 12 minggu, dan ini berkait rapat dengan peningkatan daya tahan.

5. Meningkatkan Keyakinan

Latihan Zumba dapat meningkatkan keyakinan diri melalui latihan biasa dan perkembangan postur tubuh yang lebih baik. Nanti, akan ada peningkatan keyakinan diri kerana anda mempunyai penampilan yang segar dan cergas.

6. Meringankan Tekanan

Sebagai sukan yang dilakukan dengan muzik, Zumba sangat berkesan untuk menghilangkan tekanan. Pergerakan pantas dapat menyokong pembebasan endorfin yang dapat meningkatkan mood, memberikan kesan gembira, dan merasa gembira.

Baca juga: 5 Petua Mengecilkan Senjata Secara Semulajadi

7. Faedah Sosial

Di kelas zumba anda boleh berinteraksi dengan orang-orang dari pelbagai latar belakang, sehingga dari perspektif sosial anda dapat mengembangkan keperibadian anda dan mengenali pelbagai jenis orang. Aktiviti Zumba bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan, anda juga akan lebih mudah memahami perbezaan antara satu orang dengan orang lain.

Namun, tetaplah disesuaikan dengan keadaan kesihatan badan anda. Lebih baik bertanya kepada doktor terlebih dahulu, gunakan aplikasinya jadi itu berbual dengan doktor boleh menjadi lebih mudah. Anda juga boleh pergi ke hospital terdekat menggunakan aplikasi , kamu tahu!

Rujukan:
American Journal of Health Behavior. Diakses pada tahun 2020. Tarian Zumba Meningkatkan Kesihatan pada Wanita Diabetes Berat Badan berlebihan / Kegemukan atau Jenis 2
Jurnal Sains Sukan & Perubatan . Diakses pada tahun 2020. Zumba: Adakah "Fitness-Party" adalah Latihan yang Baik?
Jurnal Perubatan Sukan dan Kecergasan Fizikal. Diakses pada tahun 2020. Kesan Kardiovaskular, Komposisi Tubuh, Kualiti Hidup dan Kesakitan setelah Program Kecergasan Zumba pada Wanita Berat Badan Itali