Kesihatan

Bagus untuk Otot, Inilah 7 Kebaikan Protein Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Bagi mereka yang tidak memperhatikan pengambilan protein setiap hari, rasanya mereka perlu cemas. Kerana nutrien ini mempunyai banyak fungsi penting dalam tubuh. Bermula dari membuat antibodi hingga pembentukan otot, sel, dan tisu badan.

Anda boleh bayangkan apa yang berlaku apabila badan kekurangan protein? Pasti akan ada serangkaian keluhan di badan. Persoalannya, selain otot, apa lagi protein yang ada untuk tubuh? Lalu, di mana sumber protein boleh diperoleh?

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis dan Fungsi Protein untuk Badan

Bukan Hanya Daging dan Telur

Terdapat beberapa makanan yang mengandungi banyak protein. Bermula dari daging, ikan, telur, badam, udang, hingga yogurt. Walau bagaimanapun, jangan lupa peranan susu. Susu adalah sumber protein yang baik. Sebagai contoh, bagaimana anda boleh mendapatkan protein dari Nestle-Boost Optimum.

Nestle-Boost Optimum mengandungi sumber protein yang lengkap. Susu ini mengandungi protein Whey, sumber serat makanan, tinggi Vitamin E, B6, dan B12. Lain daripada itu, Nestle-Boost Optimum juga dapat membantu kita memenuhi keperluan pemakanan harian untuk terus aktif sepanjang usia. Selain itu, Optimum Boost juga sesuai digunakan untuk mengembalikan produktiviti dalam tempoh pemulihan. Lalu, apa isi kandungannya? Nestle-Boost Optimum?

 • Whey Protein yang kaya dengan Leucin 50 peratus untuk mengekalkan kekuatan otot.
 • Vitamin D untuk mengekalkan ketumpatan tulang.
 • Probiotik (Bifidobacterium Longum dan Lactobacillus Paracasei) dan prebiotik serat makanan (Fructo Oligo Sacarida, Inulin, dan Acacia Gum) untuk membantu mengekalkan kesihatan pencernaan.
 • Vitamin E, B6, dan B12 untuk membantu meningkatkan daya tahan.
 • Lemak Sayuran yang kaya dengan MUFA (Asid Lemak tak jenuh Mono) untuk menjaga kesihatan jantung.
 • Laktosa rendah, tanpa gluten tambahan, dan bebas lemak trans.

Untuk maklumat yang lebih lengkap mengenai produk ini, anda boleh terus melihat laman web Nestle Health Science Indonesia atau di bungkusannya Nestle Boost Optimum, iya.

Baca juga: Pilihan Makanan Sumber Protein Tinggi

Dari Sistem Imun hingga Tisu Badan

Memasuki usia pertengahan (45-59 tahun), pengambilan protein harus diberi perhatian lebih. Kerana menurut penyelidikan di Harvard Medical School, pada usia ini orang mulai kehilangan jisim dan fungsi otot.

Terutama ketika anda memasuki usia pertengahan (45-59 tahun), tubuh mula kehilangan jisim dan fungsi otot. Awas, keadaan ini boleh menyebabkan kelemahan badan, kamu tahu.

Untuk memenuhi keperluan protein dalam badan, jangan ragu untuk mengambilnya Nestle-Boost Optimum. Susu pengganti makanan warga tua ini mengandungi protein whey dan bahan lain yang baik untuk tubuh. Lalu, apa faedah protein untuk badan?

 1. Menghasilkan antibodi untuk sistem ketahanan badan.
 2. Sumber tenaga badan.
 3. Membantu proses pembinaan otot, tulang, kulit, dan darah.
 4. Pembentukan beberapa jenis hormon dan enzim (insulin, secretin, dll.) Penting dalam tubuh.
 5. Membantu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, remaja, wanita hamil dan janin mereka.
 6. Mengangkut sel atau bahan penting, seperti hemoglobin yang membawa oksigen.
 7. Menguatkan, memperbaiki, dan menggantikan tisu badan.

Baca juga: 4 Faedah Minum Susu untuk Orang Dewasa

Siapa Yang Perlu Mengambilnya?

Seperti yang dijelaskan di atas, bukan sahaja kaya dengan protein, Nestle-Boost Optimum juga dapat memenuhi keperluan pemakanan harian untuk terus aktif sepanjang usia. Oleh itu, bila atau siapa yang mesti mengambil susu ini?

 • Warga emas, Nestle-Boost Optimum pilihan yang tepat sebagai susu untuk warga tua.
 • Tidak mendapat rehat yang cukup.
 • Pesakit pulih setelah sakit.
 • Hilang selera makan.
 • Menjalani diet atau kurang berat badan.
 • Mereka yang kekurangan zat makanan atau memerlukan suplemen pemakanan.
 • Dalam aktiviti atau pekerjaan yang sibuk dan kecenderungan untuk melangkau makanan.

Jangan ragu untuk memakannya Nestle Boost Optimum, untuk menjaga kesihatan dan kecergasan. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kebaikan protein? Atau ada aduan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!