Kesihatan

Kanak-kanak dengan Campak, Bolehkah mereka tidur di bilik AC?

Jakarta - Seperti yang kita semua tahu, campak adalah jangkitan paramyxovirus terdedah untuk menyerang kanak-kanak. Virus itu sendiri dapat menular melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti, atau disedut melalui partikel air liur yang tersebar di udara. Sebelum vaksin campak diwajibkan untuk kanak-kanak, penyakit ini adalah penyebab 2.6 juta kematian kanak-kanak setiap tahun. Salah satu langkah untuk mengatasi campak pada kanak-kanak adalah dengan merehatkan anak supaya tidur di bilik yang selesa. Adakah bilik berhawa dingin dibenarkan? Lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: Berapa lamakah Penyakit Campak?

Tidur di Bilik AC Boleh Mengatasi Campak pada Kanak-kanak

Walaupun boleh menyerang orang dewasa, campak adalah salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh kanak-kanak. Terutama jika orang dewasa tidak pernah mengalami campak sebelumnya. Dalam intensiti ringan, campak biasanya akan hilang sendiri dalam masa 7-10 hari. Jadi, bolehkah orang dengan campak tidur di bilik AC? Ini bergantung pada tubuh setiap penghidap.

Salah satu langkah mengatasi demam campak pada anak adalah berehat di bilik yang selesa. Ini bertujuan untuk membantu sistem imun agar sentiasa berada dalam keadaan teratas. Sekiranya mereka berfikir bahawa menggunakan AC membuat mereka merasa selesa, tidak mengapa menggunakannya. Untuk mempercepat proses penyembuhan, jangan lupa menggunakan pelembap untuk mengurangkan batuk dan sakit tekak.

Sekiranya anda tidak memilikinya di rumah, anda boleh menggunakan semangkuk air suam yang dicampurkan dengan satu sudu teh jus lemon dan dua sudu madu. Letakkannya berhampiran anak kecil anda, tetapi jangan menyentuhnya. Langkah mengatasi campak pada anak tidak berhenti di situ, ibu boleh mengambil langkah berikut untuk mempercepat proses penyembuhan:

 • Minum air yang banyak. Minum 6-8 gelas sehari. Intinya adalah untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Beri vitamin A. Intinya adalah untuk mencegah komplikasi campak.
 • Bersihkan pelepasan mata dengan kain bersih yang bersih secara berkala.
 • Sekiranya bapa merokok, jangan lakukannya di hadapan anak.

Sekiranya terdapat sejumlah komplikasi, antibiotik diperlukan. Penting untuk diketahui bahawa jangkitan campak disebabkan oleh virus, jadi antibiotik tidak berguna untuk mengubatinya. Walaupun setakat ini jangkitan campak dapat hilang tanpa komplikasi, ibu disarankan untuk mengambil beberapa langkah ini, untuk mencegah penularan virus tersebut kepada anak-anak lain.

Baca juga: Bilakah Campak Perlu Diperiksa oleh Doktor?

Ibu, ini adalah gejala yang perlu diperhatikan

Apabila kanak-kanak dijangkiti virus campak, gejala biasanya muncul kira-kira 1-2 minggu selepas jangkitan. Berikut adalah beberapa gejala awal yang perlu diperhatikan:

 • Demam hingga 40 darjah celcius;
 • Mata merah dan berair;
 • Selsema;
 • bersin;
 • batuk kering;
 • sensitif terhadap cahaya;
 • Letih dengan mudah;
 • Selera makan berkurang.

Setelah gejala awal muncul selama 2-3 hari, gejala selanjutnya akan muncul, iaitu munculnya bintik-bintik putih kelabu di mulut dan tekak. Kemudian, ruam berwarna coklat kemerahan muncul pada mulanya di telinga, kepala, leher, dan merebak ke seluruh badan. Ruam kulit ini muncul 7-14 hari selepas anak terdedah. Ruam itu sendiri boleh bertahan selama 4-10 hari pada badan.

Baca juga: Kanak-kanak dengan Campak, apa yang perlu dilakukan?

Untuk mengelakkan keadaan ini, jangan lupa untuk sentiasa menyokong kesihatan anak anda dengan mengambil makanan tambahan dan multivitamin yang menyokong sistem imun. Sekiranya anak memerlukannya, ibu boleh mendapatkannya di aplikasi dengan menggunakan ciri "beli ubat" di dalamnya, ya.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Campak.
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2021. Melindungi Bayi Anda daripada Soalan Lazim Wabak Campak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Campak.