Kesihatan

Wanita hamil makan jeroan, ada faedahnya

, Jakarta - Ketika hamil, pengambilan makanan oleh ibu bukan sahaja mempengaruhi kesihatan ibu tetapi juga janin dalam kandungan. Prof Felice Jacka dari Barwon Health University berkata, tingkah laku pengambilan ibu semasa mengandung akan mempengaruhi perkembangan anak-anak pada masa akan datang.

Wanita hamil yang mengambil makanan rendah nutrien dan makanan ringan akan melahirkan anak-anak yang agresif, hiperaktif dan mempunyai masalah tingkah laku. Pasti setelah mengetahui maklumat ini, ibu akan lebih berhati-hati dengan pengambilan makanan mereka.

Nah, mendengar kata jeroan yang terlintas di fikiran adalah makanan berlemak yang tidak baik untuk kesihatan. Pendapat ini tidak sepenuhnya benar, mari cuba cari lagi apa yang disebut jeroan. Terdapat hati, paru-paru, usus, lidah, jantung dan lain-lain.

Ternyata selain sedap, terdapat juga manfaat makan jeroan untuk wanita hamil, terutama hati. Ayuh, mari kita cuba mengetahui kelebihan jeroan untuk wanita hamil, okey? (Baca juga Walaupun Cemas, Bolehkah Wanita Hamil Membawa Balita?)

  1. Mengandungi Folate

Satu ons hati ayam mengandungi sekitar 70 peratus folat. Folat diperlukan untuk wanita hamil untuk mencegah kelainan pada janin. Kemudian jaga berat badan bayi yang ideal ketika dilahirkan kemudian, mencegah kelahiran pramatang dan keguguran. Selain itu, hati ayam juga mampu menurunkan kolesterol dan menjaga kesihatan jantung. Sudah tentu, selagi dimasak dengan betul dan tidak dimakan terlalu banyak, ya.

  1. Sumber Mineral untuk Tubuh

Manfaat makan jeroan untuk wanita hamil lain, terutama hati, adalah sumber pengambilan mineral untuk tubuh. Terdapat kandungan zat besi untuk pembentukan sel darah merah, zat besi yang berfungsi untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mengatur suhu badan, membantu pembentukan enzim dan lain-lain.

  1. Mengandungi Vitamin A

Yang bukan sahaja menjaga kesihatan mata tetapi juga rambut, melembapkan kulit termasuk menghilangkan tanda regangan , antioksidan semula jadi, mencegah barah, meningkatkan daya tahan dan menyuburkan ovari.

  1. Kurangkan Tekanan

Hati ayam mengandungi protein tinggi yang tidak hanya bermanfaat untuk wanita hamil dan perkembangan janin bayi, tetapi juga dapat mengurangkan tekanan dan kemurungan. Kekurangan protein boleh menjadi tekanan, makan hati ayam dapat memenuhi pengambilan dan pengawalan protein mood jadi itu gembira .

Ia baik untuk makan makanan, baik jeroan atau apa pun, ia mesti dimasak sehingga betul-betul bersih dan dimasak. Wanita hamil tidak digalakkan makan makanan yang tidak dimasak.

Dr. Weston Price, pakar pemakanan dan kesihatan, telah lama meneliti diet tradisional dan manfaat kesihatannya. Didapati bahawa organ dalaman haiwan, yang bagi orang Indonesia disebut sebagai jeroan, mengandung nutrien yang tidak dijangka. Ati adalah salah satu makanan berkhasiat dengan sumber semula jadi Vitamin A, zat besi, kolin, tembaga, asid folik, vitamin B, purin dan kolesterol.

Tetapi pastikan bahawa haiwan itu dibiakkan secara semula jadi, tidak diberi makanan buatan atau "dipaksa" besar yang pasti akan mempengaruhi pemakanan dalam tubuh haiwan.

Setelah mengetahui faedah makan jeroan untuk wanita hamil, juga penting untuk mengetahui jenis makanan lain yang perlu dimakan seperti salmon, telur, brokoli, air, kacang, ubi jalar, susu, buah-buahan, terutama alpukat.

Ada soalan mengenai kehamilan, pemakanan untuk wanita hamil dan perkara lain? Ibu boleh menghubungi . Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Ayuh, muat turun sekarang!