Kesihatan

Bunga dan Tumbuhan yang manakah selamat untuk kucing?

"Bunga dan tanaman adalah salah satu perkara yang dapat digunakan untuk memperindah bilik dan rumah. Namun, bagi anda pencinta kucing, anda perlu berhati-hati dalam memilih bunga dan tanaman yang selamat agar tidak menimbulkan masalah kesihatan pada kucing. Anggrek, tanaman Labah-labah, pakis Boston dan perangkap lalat Venus adalah beberapa bunga dan tumbuhan yang selamat untuk kucing. "

, Jakarta - Menghias rumah dengan pelbagai jenis bunga dan tumbuh-tumbuhan kini sangat popular. Selain dapat menambahkan keindahan rumah, kebiasaan ini juga dapat dilakukan untuk melepaskan keadaan letih dan tertekan ketika berada di rumah.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memilih bunga dan tumbuh-tumbuhan dengan cuai jika anda seorang pencinta kucing. Adalah idea yang baik untuk mengetahui beberapa bunga dan tumbuhan yang selamat untuk kucing supaya anda dapat menikmati faedah berkebun di rumah.

Baca juga: Ini adalah Tumbuhan dan Bunga yang Selamat untuk Anjing

  1. Orkid

Siapa yang tidak suka tanaman orkid? Berita baiknya ialah anggrek adalah salah satu tanaman paling selamat untuk berdampingan dengan kucing kesayangan anda.

Jadi, mulai sekarang, jangan ragu untuk menjaga anggrek untuk memperindah persekitaran rumah anda, okey?

  1. Boston Fern

Pakis Boston adalah pakis. Nampaknya, tanaman ini telah menjadi salah satu jenis tanaman yang paling popular kerana pemeliharaannya yang mudah.

Selain mudah dirawat, pakis Boston juga memiliki bentuk daun yang cukup unik. Sudah tentu ini akan menambahkan susunan rumah yang indah dan membuat rasa ingin tahu kucing bertambah.

Tetapi jangan risau, pakis Boston adalah salah satu tanaman paling selamat untuk kucing, walaupun kucing peliharaan anda menggigit daun tanaman ini.

  1. Tanaman Labah-labah

Tanaman labah-labah atau tanaman labah-labah adalah salah satu tanaman hiasan yang terkenal. Biasanya, tanaman Spider diletakkan di dalam periuk yang tergantung di satu bahagian rumah. Ini memastikan tanaman selamat dari jangkauan kucing kesayangan anda.

Tetapi jangan risau, walaupun kucing itu menggigit daun Spider secara tidak sengaja, tanaman ini selamat dan tidak akan meracuni kucing kesayangan anda.

Baca juga: Berikut adalah Beberapa Jenis Tumbuhan Beracun Untuk Kucing

  1. Violet Afrika

Violet Afrika adalah sejenis bunga dan tumbuhan yang sangat indah untuk menjadi bahagian rumah. Bunga kecil dan ungu menjadikan rasa ingin tahu kucing tentang tanaman ini begitu tinggi.

Anda tidak perlu risau, tanaman ini tidak berbahaya dan tidak beracun untuk kucing kesayangan anda, walaupun digigit atau dimakan secara tidak sengaja. Anda juga boleh meletakkan tanaman ini di atas meja untuk mengelakkan menjadi sasaran kucing kesayangan anda.

  1. Sawit Areca

Ramai orang memilih untuk menjadikan tanaman sawit sebagai tanaman dalaman rumah. Bagi anda pemilik kucing, anda boleh memilih kelapa sawit sebagai jenis tanaman sawit yang boleh digunakan di rumah.

Tumbuhan ini adalah salah satu jenis tanaman yang selamat untuk kucing. Oleh itu, jangan ragu untuk menambahkan kelapa sawit dalam senarai tanaman kegemaran anda agar suasana di rumah seperti kawasan tropika yang menyenangkan.

  1. Perangkap Fly Venus

Tumbuhan ini agak unik dan sangat digemari oleh orang ramai. Namun, pergerakan yang dilakukan oleh perangkap lalat Venus kadang-kadang membuat kucing penasaran. Namun, jangan risau sekiranya kucing anda menggigit tanaman ini secara tidak sengaja. Nampaknya, tumbuhan ini selamat dan tidak beracun untuk kucing kesayangan anda.

Itulah beberapa bunga dan tumbuh-tumbuhan yang dianggap selamat untuk kucing. Tidak ada yang salah dengan mengetahui beberapa bunga dan tumbuhan yang harus dielakkan oleh kucing. Bunga dan tumbuh-tumbuhan, seperti Krisan, Azalea, Daffodil, Ivy, dan Lily adalah tumbuhan berbahaya kerana boleh menyebabkan keracunan pada kucing.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 2 Bahaya Anjing Makan Rumput Terlalu Banyak

Sekiranya kucing kesayangan anda menggigit atau menelan tanaman secara tidak sengaja, tidak ada salahnya menggunakannya segera dan meminta doktor haiwan secara langsung untuk rawatan pertama untuk menangani keracunan pada kucing. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. 9 Tumbuhan Rumah Selamat untuk Kucing.

Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Tumbuhan Kebun Yang Beracun bagi Kucing.

The Spruce. Diakses pada tahun 2021. Tumbuhan Rumah Selamat untuk Kucing dan Anjing.