Kesihatan

Glaukoma Boleh Menyebabkan Buta, Mengatasi Dengan Segera

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, bersiaplah menghadapi kemungkinan terjadinya glaukoma. Penyakit ini harus didiagnosis dan dirawat seawal mungkin. Sekiranya glaukoma diabaikan, penyakit ini akan terus berkembang dan penghidapnya boleh mengalami kebutaan kekal. Glaukoma disebabkan oleh kerosakan pada saraf optik kerana tekanan tinggi pada bola mata.

Penting bagi anda untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin untuk mengelakkan masalah penglihatan menjadi semakin teruk. Sebabnya, kebutaan glaukoma adalah kekal, anda tahu. Lihat pelbagai pilihan rawatan glaukoma yang biasa digunakan:

1. Titisan Mata

Titisan mata untuk merawat glaukoma pastinya bukan titisan generik yang boleh anda dapatkan secara percuma di gerai atau farmasi. Tetes untuk glaukoma mesti diperoleh dengan membeli preskripsi, kerana jenis dan dosnya akan ditentukan oleh doktor berdasarkan tahap keparahan keadaan anda. Titisan mata untuk glaukoma yang paling kerap diresepkan oleh doktor adalah:

 • Analog Prostaglandin. Contohnya termasuk latanoprost, travoprost, tafluprost, dan bimatoprost. Cara menggunakannya menetes sekali sehari pada waktu malam. Keberkesanan ubat ini hanya dapat dirasakan dalam masa 4 minggu setelah memulakan rawatan glaukoma. Salah satu kesan sampingan yang paling biasa adalah warna iris (lingkaran hitam mata) berubah menjadi gelap.

 • Antagonis B-adrenergik. Contohnya ialah timolol dan betaxolol. Kelas tetes mata ini biasanya digunakan pada waktu pagi. Betaxolol akan menjadi pilihan doktor untuk anda sekiranya anda mengalami gangguan paru-paru.

 • Inhibitor karbonat anhidrase, seperti dorzolamide dan brinzolamide. Kelas ubat ini digunakan tiga kali sehari dan boleh terus digunakan sebagai terapi jangka panjang. Kesan sampingan yang paling biasa adalah rasa pahit di mulut yang berlaku selepas ubat itu ditanamkan.

 • Kumpulan parasympathomimetic. Contohnya, pilocarpine. Ubat ini biasanya digunakan sebagai tambahan dalam kes tekanan mata tinggi dalam jangka panjang yang telah menjalani prosedur laser, tetapi sasaran tekanan yang diinginkan belum tercapai.

2. Dadah Minum

Terdapat dua pilihan ubat oral untuk merawat glaukoma, iaitu:

 • Inhibitor karbonat anhidrase, misalnya asetazolamida. Ubat ini biasanya hanya digunakan untuk serangan singkat glaukoma akut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ubat ini dapat diberikan dalam jangka panjang kepada pesakit yang tidak dapat menjalani pembedahan tetapi tetes mata tidak lagi berkesan.

 • Kumpulan hiperosmotik, misalnya gliserol. Ubat ini berfungsi dengan menarik cecair dari bola mata ke saluran darah. Pentadbiran hanya dilakukan dalam kes-kes akut dan dalam jangka masa yang singkat (jam).

Walau bagaimanapun, risiko kesan sampingan ubat oral lebih tinggi daripada ubat tetes mata. Oleh itu, ubat oral tidak digalakkan sebagai rawatan glaukoma.

3. Laser

Terdapat dua jenis laser yang dapat digunakan untuk membantu mengalirkan lebihan cecair dari bola mata:

 • Trabekuloplasti. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk orang yang mempunyai glaukoma sudut terbuka. Laser membantu supaya sudut di mana saliran dapat berfungsi dengan lebih optimum.

 • Iridotomi. Prosedur ini dilakukan untuk kes glaukoma penutupan sudut. Iris anda akan ditebuk menggunakan sinar laser untuk membolehkan cecair tambahan mengalir dengan lebih baik.

4. Operasi

Pembedahan glaukoma secara amnya dilakukan dalam kes-kes yang tidak lagi dapat diperbaiki dengan ubat. Pembedahan biasanya berlangsung selama 45 hingga 75 minit. Prosedur pembedahan biasa untuk merawat glaukoma termasuk:

 • Trabekulektomi, dilakukan dengan membuat sayatan kecil di putih mata dan juga membuat kantung di kawasan konjunktiva (bleb). Dengan cara itu, lebihan cecair dapat mengalir melalui sayatan ke dalam kantung pelet dan kemudian diserap oleh badan.

 • Peranti saliran glaukoma. Prosedur ini melibatkan pemasangan implan seperti tiub untuk membantu mengalirkan cecair tambahan di bola mata.

Adalah sangat penting untuk segera melakukan soal jawab dengan doktor di , jika anda mengalami penurunan penglihatan yang mungkin disebabkan oleh glaukoma. Anda boleh meminta nasihat mengenai kaedah rawatan glaukoma yang paling sesuai untuk anda. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

baca juga:

 • Pemeriksaan Mata Awal, Bilakah Anda Perlu Memulakan?
 • Serangkaian penyebab kebutaan yang perlu diperhatikan
 • 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa