Kesihatan

Ini adalah penjelasan Kebenaran Penggunaan Kecemasan untuk Vaksin Corona

, Jakarta - Vaksin Corona siap memasuki Indonesia pada November 2020. Pemerintah dikatakan telah menyelesaikan pembelian vaksin dari tiga syarikat vaksin COVID-19, yaitu Cansino, G42 / Sinopharm, dan Sinovac. Melancarkan Kompas.com, maklumat itu disampaikan oleh Kementerian Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan melalui siaran akhbar.

Ketiga-tiga vaksin telah memasuki tahap akhir pengujian klinikal, yaitu pengujian fasa 3. Pengujian dilakukan di beberapa negara, salah satunya adalah vaksin Sinovac di Indonesia. Selain itu, ketiga vaksin korona ini juga dikatakan telah diterima Kebenaran Penggunaan Kecemasan (EUA) dari Kerajaan China dan sedang dalam proses mendapatkan EUA dari negara lain.

Adakah itu bermaksud ketiga-tiganya sudah dapat digunakan? Apa maksudnya dengan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin korona?

Baca juga: Bio Farma Mengesahkan Julat Harga Vaksin Corona di Indonesia

Sebab-sebab pengeluaran Kebenaran Penggunaan Kecemasan

Kebenaran penggunaan kecemasan (EUA) atau kebenaran penggunaan kecemasan adalah izin yang dikeluarkan untuk penggunaan kaedah atau produk perubatan tertentu. Kebenaran ini digunakan untuk mengesan, mencegah, atau mengobati penyakit dalam keadaan darurat, dalam hal ini wabah virus korona. Istilah EUA mungkin terdengar asing, tetapi tidak bagi pekerja perubatan.

Ini bermaksud bahawa EUA adalah alat penting yang dapat digunakan oleh pegawai kesihatan awam dan doktor dalam menangani keadaan darurat kesihatan. Ketika datang ke vaksin korona, kebenaran penggunaan kecemasan boleh digunakan untuk memberi kebenaran untuk menggunakan vaksin pada golongan yang memerlukan dan rentan.

Dengan cara itu, diharapkan penyebaran virus dapat dibendung dan tidak menjadi lebih buruk. Seperti diketahui, sejumlah calon vaksin masih melakukan uji klinis untuk mendapatkan izin pemasaran. Walaupun begitu, EUA tidak diberikan secara sewenang-wenangnya. Terdapat sejumlah perkara yang mesti dipertimbangkan dan dipenuhi untuk mendapatkannya.

EUA yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA). Kebenaran penggunaan kecemasan dapat membantu memotong beberapa syarat pelabelan dan cabaran lain yang mungkin menghalangi. Kerana secara umum, keperluan kesihatan awam mesti dipenuhi dengan tindakan perubatan yang disokong oleh sains yang baik dan mengikuti peraturan yang diperlukan.

Baca juga: Jenis darah O berisiko rendah menjangkiti COVID-19, Inilah Penjelasannya

Dalam mengeluarkan EUA, pihak berkuasa mesti memperhatikan beberapa perkara, termasuk situasi yang menunjukkan keadaan darurat. Kecemasan boleh menjadi keadaan darurat kesihatan tentera, domestik, atau awam yang dikhuatiri akan memberi kesan yang besar terhadap keselamatan negara. Oleh itu, pengisytiharan keadaan darurat mesti melibatkan agen kimia, biologi, radiologi, atau nuklear.

Setelah keadaan darurat atau darurat diisytiharkan, misalnya dalam vaksin korona, ini bermaksud bahawa vaksin yang ditunjukkan dapat diberikan kepada kumpulan orang yang rentan dan benar-benar memerlukannya. Tempoh pemberian vaksin juga diatur di EUA. Satu perkara yang pasti, pertimbangan mesti berdasarkan pada keperluan, keselamatan, dan tahap keberkesanan ubat-ubatan yang terbukti secara saintifik.

Sebaik sahaja keadaan dinyatakan cukup kondusif, bukan lagi keadaan darurat, UAE juga akan dicabut secara automatik. Sehingga kini, COVID-19 masih menjadi masalah global dan telah meragut banyak nyawa. Namun, udara segar mulai terasa setelah banyak negara mulai meneliti dan mengembangkan vaksin untuk membantu mengatasi virus korona. Sebelum dibenarkan secara rasmi, vaksin mesti melalui beberapa peringkat ujian klinikal, iaitu pra-klinikal, fasa 1, fasa 2, dan fasa 3.

Baca juga: Ujian COVID-19 Sebelum Menaiki Pesawat, Pilih Antigen Swab atau PCR?

Kemas kini maklumat mengenai vaksin korona dengan membaca artikel dalam aplikasi . Anda juga boleh menggunakan untuk berbincang dengan doktor dan membangkitkan masalah kesihatan melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan. Diakses pada tahun 2020. Kebenaran Penggunaan Kecemasan.
Kompas.com. Diakses pada tahun 2020. 3 Vaksin Covid-19 Indonesia Dapatkan Kebenaran Penggunaan Kecemasan dari China, apa itu?
Lampu hijau. Diakses pada tahun 2020. EUA 101: APAKAH KEBENARAN MENGGUNAKAN DARURAT DAN BAGAIMANA PERANGKAT SAYA DAPAT DIBENARKAN?