Kesihatan

Cara Menjaga Komunikasi yang Baik dalam Keluarga

, Jakarta - Tidak peduli seberapa sibuk anda, komunikasi antara ahli keluarga perlu dilakukan untuk menjaga kedekatan antara satu sama lain. Setiap ibu bapa ingin mengetahui semua aktiviti yang dilakukan anak-anak mereka sepanjang hari, termasuk perkara yang mereka pelajari. Namun, kebanyakan orang bingung menjaga komunikasi yang baik dalam keluarga. Nah, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjaga kedekatan dalam keluarga!

Kaedah untuk Menjaga Komunikasi dengan Keluarga

Komunikasi sangat penting dalam semua hubungan, baik dalam cinta dan keluarga. Tidak ada yang dapat membaca fikiran, jadi menyatakan segala yang difikirkan atau dirasakan sangat penting untuk dilakukan. Dengan begitu, segala yang perlu diluruskan dapat diselesaikan apabila komunikasi yang baik terjaga.

Baca juga: Kedekatan dengan Keluarga Meningkatkan Kualiti Kesihatan

Bagaimanapun, ini bukan perkara yang mudah. Kadang-kadang, beberapa kebiasaan atau kesibukan membuat banyak ahli keluarga, terutama ayah dan ibu, lupa untuk hanya bercakap dengan anak-anak mereka. Ini boleh menyebabkan kekecewaan terjebak dalam kebiasaan yang berkaitan dengan tingkah laku yang terus anda lakukan setiap hari.

Untuk menjaga komunikasi dengan keluarga, hal-hal berikut dapat diterapkan:

1. Jadualkan Waktu Keluarga

Sebilangan keluarga mungkin mempunyai semua ahli sibuk dengan aktiviti dengan ibu bapa yang menghabiskan masa di pejabat dan anak-anak yang sibuk dengan sekolah dan aktiviti ekstrakurikuler. Walaupun begitu, menetapkan jadual untuk berkumpul dengan keluarga sama pentingnya. Dengan melakukan ini, sangat mungkin kedekatan dan komunikasi dalam keluarga akan terjalin kembali.

Penolakan dari beberapa ahli keluarga mungkin berlaku, jadi lebih banyak usaha diperlukan untuk mewujudkannya. Pastikan untuk meluangkan masa untuk menghabiskan masa bersama untuk merakam detik-detik yang mungkin tidak berlaku dalam jangka masa yang lama. Selain itu, ibu bapa juga dapat mengetahui perasaan anak sambil memerhatikan perkembangannya dari hari ke hari.

Baca juga: Ikuti 6 Cara untuk Menjaga Kesihatan Mental Anggota Keluarga

2. Membentuk Rutin Keluarga

Cara lain untuk mengekalkan komunikasi keluarga adalah dengan membuat rutin yang mesti diikuti oleh semua anggota. Ini mungkin semudah membaca cerpen kepada anak-anak sebelum tidur atau mengatur malam untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama. Rutin yang menyeronokkan akan selalu dinanti-nantikan oleh kanak-kanak dan dapat membuat mereka santai. Dengan cara itu, ibu bapa dapat mewujudkan peluang untuk berinteraksi agar kedekatan dapat dijaga.

3. Makan Bersama

Cara lain untuk memastikan komunikasi keluarga dapat dijaga adalah makan bersama, sama ada sarapan atau makan malam. Dengan mewujudkan kebiasaan ini, kedekatan dan komunikasi emosi dapat dijalin semasa makan. Ibu bapa juga boleh bertanya aktiviti anak pada waktu siang dan apa yang dipelajarinya. Mungkin anak itu telah menyediakan berita baik atau hanya mengeluh tentang hari pada waktu itu.

Cuba gunakan beberapa cara ini untuk menjaga komunikasi yang baik antara ahli keluarga. Jangan biarkan semua kesibukan yang dilakukan untuk melupakan peranan sebagai ibu bapa juga tidak kurang pentingnya daripada mencari nafkah. Ini dapat menjadikan watak anak menjadi seseorang yang terbuka kepada orang tuanya mengenai apa sahaja.

Baca juga: Harus Tahu, Kepentingan Mempunyai Doktor Keluarga

Kemudian, jika anda mempunyai aduan yang berkaitan dengan kanak-kanak, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi dari untuk mendapatkan jawapan segera. Hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan kemudahan dalam memesan perkhidmatan kesihatan di hospital mengikut pilihan anda. Nikmati kemudahan sekarang!

Rujukan:
Froddo. Diakses pada tahun 2021. 8 Langkah untuk Komunikasi Keluarga yang Lebih Baik.
Merah dan Madu. Diakses pada tahun 2021. 5 Petua Mudah untuk Meningkatkan Komunikasi Keluarga.