Kesihatan

4 Perkara Ini Berlaku pada Telinga yang dijangkiti bakteria

“Otitis media atau jangkitan telinga tengah boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria. Keadaan ini juga paling kerap dialami oleh kanak-kanak. Sekiranya tidak segera dirawat, maka dia dapat mengalami beberapa gejala yang sangat mengganggu, mulai dari rasa sakit, gatal, hingga kehilangan pendengaran. "

, jakarta - Telinga adalah salah satu bahagian badan yang sering diabaikan untuk dibersihkan. Bukan hanya dapat menyimpan banyak kotoran dan timbunan lilin, bahkan bahagian tubuh ini juga cukup rentan terhadap jangkitan bakteria atau jamur.

Dalam dunia perubatan, jangkitan telinga tengah yang disebabkan oleh bakteria juga dikenali sebagai otitis media. Mereka yang paling kerap mengalami keadaan ini adalah kanak-kanak. Namun, itu tidak bermaksud orang dewasa tidak dapat mengalaminya. Apabila seseorang mengalami jangkitan telinga tengah atau otitis media, ini boleh menyebabkan sakit telinga dan ketidakselesaan.

Baca juga: Gendang telinga pecah, Bahaya atau Tidak?

Apa itu Otitis Media?

Otitis media adalah jangkitan yang berlaku di telinga tengah, tepatnya di ruang di belakang gendang telinga. Di dalam ruang ini, terdapat tiga tulang kecil yang berfungsi untuk mengambil getaran dan menyebarkannya ke telinga dalam. Sekiranya telinga tengah dijangkiti bakteria atau virus, ia boleh mengganggu penghantaran suara ke telinga dalam. Itulah sebabnya orang dengan otitis media akan mengalami gejala dalam bentuk gangguan pendengaran.

Otitis media lebih kerap berlaku pada bayi berusia 6 hingga 15 bulan dan kanak-kanak di bawah 10 tahun, berbanding orang dewasa. Kira-kira 25 peratus kanak-kanak di bawah umur 10 tahun mempunyai otitis media.

Ini kerana kanak-kanak mempunyai tiub eustachian lebih sempit daripada orang dewasa. Tiub Eustachian adalah tiub yang membawa udara ke telinga tengah. Sementara itu, orang dewasa yang paling rentan terhadap keadaan ini adalah perokok aktif dan perokok pasif, dan orang yang mempunyai alahan.

Baca juga: Kenali 7 Tanda Jangkitan Telinga pada Kanak-kanak

Kesan Otitis Media pada Telinga

Jangkitan bakteria yang berlaku di telinga tengah boleh menyebabkan beberapa perkara, seperti:

Sakit telinga

Orang dengan otitis media biasanya akan merasa sakit di telinga yang pastinya membuat mereka tidak selesa semasa melakukan aktiviti. Keadaan ini berlaku kerana keradangan dan pengumpulan cecair di telinga tengah.

Telinga Rasa Penuh

Jangkitan bakteria menyebabkan pengumpulan lendir atau lendir di telinga tengah. Keadaan ini membuatkan penderita merasakan telinganya kenyang dan kadangkala tekanan dari cecair menyebabkan deringan di telinga.

Hilang pendengaran

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pengumpulan cecair lendir dapat menyekat penghantaran suara ke telinga dalam. Pada mulanya, penghidap akan mengalami masalah pendengaran. Namun, jika otitis media tidak dirawat, tidak mustahil penderita kehilangan pendengaran.

Pus keluar dari telinga

Salah satu gejala yang akan berlaku apabila keadaan otitis media teruk adalah keluarnya nanah atau cecair dari telinga. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala ini.

Baca juga: 5 Tanda Anda Perlu Mula Membuat Temujanji dengan Doktor THT

Cara Merawat Otitis Media

Otitis media sebenarnya dapat sembuh sendiri dalam beberapa hari tanpa memerlukan rawatan perubatan. Namun, jika keadaan otitis media teruk, pesakit disarankan untuk segera berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan rawatan. Untuk melegakan kesakitan dan demam yang dialami oleh penderita, doktor biasanya akan memberi parasetamol dan ibuprofen. Sementara itu, untuk merawat otitis media akibat bakteria, doktor akan memberi antibiotik.

Kini anda dapat menebus ubat preskripsi dengan mudah di . Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda dapat dihantar ke rumah anda dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari cepat muat turun sekarang!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Telinga.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Telinga.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Telinga.