Kesihatan

Sebelum Bersalin, Bolehkah Ibu Hamil Berpuasa?

Jakarta - Beberapa wanita hamil tetap berpuasa walaupun sudah memasuki trimester ketiga. Ini bermaksud bahawa waktu penghantaran semakin hampir. Oleh itu, bolehkah wanita hamil pada trimester ketiga berpuasa? Apakah peraturan selamat untuk berpuasa pada trimester ketiga kehamilan? Dapatkan jawapannya di sini.

Baca juga: Bolehkah Wanita Mengandung Masih Cepat?

Cadangan untuk Berpuasa untuk Wanita Hamil Trimester Ketiga

Selagi keadaan kehamilan baik, tidak ada larangan bagi wanita hamil untuk berpuasa. Walaupun bagi wanita hamil berusia 7-9 bulan (trimester ketiga), puasa dibenarkan selagi keperluan pemakanan mereka dipenuhi. Perlu diingat bahawa berpuasa pada trimester ketiga kehamilan cenderung berisiko. Jadi, jangan memaksa diri.

Puasa semasa hamil boleh dibatalkan sekiranya terdapat beberapa gejala fizikal yang mengganggu. Contohnya, menjadi lemah, kering, mudah letih, loya, muntah, dan sakit kepala.

Penurunan berat badan, pengurangan pergerakan janin di rahim, dan rasa sakit seperti kontraksi juga perlu diperhatikan oleh wanita hamil. Sekiranya keadaan ini berlaku, segera berbuka puasa dan berbincang dengan doktor.

Adalah lebih baik bagi wanita hamil untuk berbincang dengan doktor mereka sebelum berpuasa. Apabila doktor mengatakan kehamilannya baik dan dinyatakan pantas untuk berpuasa, sila lakukannya. Nah, bagi wanita hamil trimester ketiga yang sedang berpuasa, berikut adalah beberapa peraturan selamat yang perlu dipatuhi.

1. Jaga Kesihatan Badan

Setiap wanita hamil mempunyai keadaan fizikal yang berbeza. Tetapi secara amnya, wanita hamil pada trimester ini mengalami kegelisahan menunggu saat bersalin. Dalam kes tertentu, kegelisahan meningkat seiring dengan keadaan perut kosong semasa berpuasa. Sekiranya ini berlaku, dibenarkan berbuka puasa untuk kesihatan ibu dan janin.

2. Memenuhi Keperluan Pemakanan

Pemenuhan pemakanan penting bagi wanita hamil. Kerana kekurangan zat makanan semasa mengandung memberi kesan negatif terhadap kesihatan ibu dan perkembangan janin di dalam kandungan. Secara amnya, keperluan kalori wanita hamil adalah sekitar 285-300 kilo kalori (kcal) sehari. Pengambilan lain seperti protein, lemak sihat, serat, vitamin, dan mineral juga perlu dipenuhi semasa berpuasa. Tanyakan kepada doktor mengenai jenis makanan dan minuman yang boleh dimakan oleh ibu pada waktu suhoor dan iftar.

Baca juga: 6 Petua Berpuasa Untuk Wanita Hamil Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

3. Hadkan Pengambilan Gula

Kementerian Kesihatan Indonesia mengesyorkan agar pengambilan gula setiap hari tidak lebih dari 50 gram atau setara dengan 4-5 sudu besar. Peruntukan ini juga perlu dipatuhi oleh wanita hamil. Kerana pengambilan gula berlebihan meningkatkan risiko kenaikan berat badan, hati berlemak, diabetes, dan kesan negatif lain yang membahayakan keadaan wanita hamil dan janin.

Baca juga: Puasa Sihat untuk Ibu Mengandung dan Menyusui

Itulah peraturan berpuasa yang selamat untuk wanita hamil pada trimester ketiga. Perkara yang perlu digarisbawahi adalah, berbincang dengan doktor sebelum memutuskan untuk berpuasa dan membatalkannya jika gejala fizikal muncul kerana berpotensi membahayakan wanita hamil dan janin.

Sekiranya ibu mengalami aduan kehamilan ketika berpuasa, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Ibu hanya perlu membuka aplikasinya dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!