Kesihatan

Inilah sebabnya ensefalomalasia boleh berlaku akibat strok

, Jakarta - Otak adalah organ terpenting dalam sistem tubuh manusia. Suka pemproses dalam alat komputer, otak adalah bahagian yang berperanan mengatur dan mengawal semua prestasi organ dalam tubuh. Itulah sebabnya menjaga otak yang sihat sangat penting untuk memastikannya berfungsi dengan baik.

Tetapi sayangnya, organ penting ini juga sangat rentan terhadap kecederaan dan gangguan, sehingga berisiko tinggi untuk melembutkan atau juga dikenal sebagai encephalomalacia. Salah satu keadaan yang boleh menyebabkan pelembutan otak berlaku adalah strok. Bagaimana strok boleh menyebabkan ensefalomalasia? Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Baca juga: Boleh Mencetuskan Strok, Inilah Fakta Dyslipidemia

Mengenal Encephalomalacia

Encephalomalacia adalah pelembutan tisu otak yang berlaku kerana keradangan atau pendarahan. Itulah sebabnya keadaan ini juga dikenali sebagai pelembutan otak. Melembutkan otak dalam kes encephalomalacia boleh berlaku di satu bahagian otak tertentu atau meluas ke bahagian lain. Walaupun kerosakan otak atau degenerasi berlaku, ia boleh menyebabkan pelembutan berlebihan zat di otak. Walau bagaimanapun, keadaan ini sangat jarang berlaku.

Encephalomalacia juga boleh mempengaruhi bahagian otak yang berlainan dan merosakkan tisu di lobus frontal, lobus oksipital, lobus parietal, dan lobus temporal. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat dan tepat, penyakit ini boleh menyebabkan bahagian otak yang melembutkan berhenti berfungsi.

Encephalomalacia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari bayi yang masih dalam kandungan hingga orang tua. Walau bagaimanapun, pelembutan otak yang berlaku pada janin atau bayi biasanya mempunyai kesan yang lebih teruk daripada kanak-kanak atau orang dewasa.

Baca juga: Hati-hati, Anak Kecil Anda Rentan terhadap Encephalomalacia

Berdasarkan bahagian otak yang terkena, encephalomalacia dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu pelembutan yang berlaku pada jirim putih otak ( leukoencephalomalacia dan pelembutan yang berlaku pada masalah kelabu otak ( polioencephalomalacia ). Gangguan otak ini juga dapat dikelompokkan menjadi tiga kategori mengikut warna dan tahap kerosakan, iaitu pelembutan merah, pelembutan kuning, dan pelembutan putih.

Mengapa Strok Menyebabkan Encephalomalacia?

Terdapat pelbagai penyakit dan keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan masalah pelembutan otak yang satu ini. Walau bagaimanapun, penyebab ensefalomalasia yang paling biasa adalah strok atau kecederaan kepala yang serius, kerana kedua-dua keadaan berpotensi menyebabkan pendarahan (pendarahan) ke otak. Melembutkan otak biasanya berlaku di kawasan dengan pengumpulan darah yang tidak normal.

Strok juga menyebabkan gangguan aliran darah, sehingga otak tidak dapat memperoleh aliran darah yang cukup dan akhirnya melembutkan. Keadaan lain yang boleh menyebabkan aliran darah terganggu menyebabkan ensefalomalacia termasuk:

  • Pembengkakan teruk di otak yang mengganggu aliran darah ke otak.

  • Pembuangan tumor dari dalam otak yang menyebabkan tisu di sekitarnya musnah.

Bahagian otak tertentu mati akibat strok menyebabkan neuron digantikan oleh tisu parut yang mengandungi astrosit. Tisu parut ini menguncup dan membentuk encephalomalacia di otak.

Faktor Risiko Encephalomalacia

Selain strok, para pakar juga berpendapat bahawa pelembutan otak ini boleh terjadi kerana kecederaan otak traumatik. Trauma tumpul dan trauma tajam dari kemalangan atau serangan dapat meningkatkan risiko melembutkan tisu otak.

Trauma kepala tumpul dapat terjadi ketika kepala memukul objek keras, menyebabkan otak memukul tengkorak. Sementara trauma kepala yang tajam, dapat terjadi ketika ada luka yang disebabkan oleh senjata tajam.

Baca juga: Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala

Itulah sedikit penjelasan mengapa encephalomalacia boleh berlaku akibat strok. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai encephalomalacia, tanya doktor anda menggunakan aplikasinya . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.