Kesihatan

Adakah Pembedahan Mata Lasik Selamat?

, Jakarta - Mungkin anda sudah biasa dengan pembedahan LASIK. Di Indonesia, pembedahan LASIK diperkenalkan pada tahun 1997 oleh Pusat Mata Jakarta . Sehingga kini, 30,000 prosedur LASIK telah dilakukan di Indonesia.

Maklumat lanjut, LASIK ( keratomileusis in situ yang dibantu laser adalah prosedur pembedahan pesakit luar yang digunakan untuk merawat rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme. Prosedur LASIK menggunakan laser yang digunakan untuk membentuk kornea. Tujuannya adalah untuk memperbaiki cara mata memfokuskan sinar cahaya ke retina di bahagian belakang mata.

Melalui pembedahan LASIK, pakar oftalmologi membuat penutup tipis (pembukaan lapisan) di kornea, menggunakan pisau atau laser. Pakar bedah kemudian membuka semula kepak, kemudian dengan tepat mengeluarkan sejumlah tisu kornea khas yang berada di bawah kepak menggunakan laser excimer. Kepak kemudian dikembalikan ke tempat asalnya.

Bagi orang yang rabun jauh, LASIK digunakan untuk meratakan kornea yang melengkung terlalu tajam. Namun, bagi orang yang rabun jauh, LASIK digunakan untuk membengkokkan kornea yang terlalu rata. LASIK juga dapat membetulkan kornea yang tidak normal menjadi normal bagi penghidap astigmatisme.

Prosedur Pembedahan Mata LASIK

LASIK dilakukan semasa pesakit berbaring di bawah alat pembedahan yang disebut a laser excimer di bilik operasi pesakit luar. Pertama, mata akan diberi beberapa tetes anestetik topikal untuk mematikannya. Pemegang kelopak mata diletakkan di antara kelopak mata untuk memastikan mata terbuka dan mengelakkan pesakit berkedip. Cincin sedutan diletakkan pada mata terbuka untuk meratakan kornea dan mencegah mata bergerak. Pesakit mungkin merasakan tekanan dari pemegang penutup dan cincin penghisap, ini serupa dengan jari yang ditekan dengan kuat ke atas kelopak mata.

Apabila cincin penghisap diletakkan di mata, penglihatan akan menjadi redup atau gelap. Setelah kornea diratakan, kepingan tisu kornea dibuat menggunakan alat pembedahan mikro , seperti laser atau pisau bedah. Kemudian, kepak kornea ini diangkat dan dilipat ke belakang. Kemudian, laser excimer akan mengukur mata sebelum pengaturcaraan.

Doktor akan memeriksa bahawa laser berada dalam kedudukan yang betul. Setelah laser memotong tisu kornea, doktor kemudian meletakkan kembali kepak dan melicinkan sisi. Flap akan melekat pada tisu kornea dalam 2-5 minit tanpa memerlukan jahitan. Selepas pembedahan, doktor akan memberikan titisan mata dan pelindung mata untuk melindungi mata daripada geseran. Pemulihan penglihatan akan berlangsung 3-6 bulan selepas pembedahan.

Fakta Pembedahan LASIK

Banyak isu atau mitos yang membingungkan mengenai keselamatan pembedahan LASIK. Namun, untuk mengetahui bahawa mitos ini tidak benar, pertimbangkan fakta LASIK berikut:

1. LASIK Tidak Menyebabkan Buta

Menurut laporan di Amerika Syarikat, hingga kini belum ada kes buta akibat komplikasi pembedahan LASIK. Risiko kebutaan dari pembedahan LASIK adalah sama dengan risiko kebutaan dari memakai kanta lekap, yang bermaksud risiko kebutaan sangat kecil.

2. Tidak semua kaedah LASIK selamat

Setiap prosedur LASIK melibatkan membuat kepak pada permukaan kornea. Prosedur IntraLase menggunakan laser untuk membuat kepak, sedangkan prosedur LASIK biasanya menggunakan pisau untuk membuat kepak. IntraLase mempunyai risiko tersendiri seperti kepekaan terhadap cahaya, walaupun ini jarang terjadi. Pakar bedah LASIK anda akan membantu menentukan prosedur yang betul untuk dilakukan.

3. Tidak Semua Orang Boleh Mengikuti Pembedahan LASIK

Dari sekian banyak orang yang telah melakukan pembedahan LASIK, ternyata ada juga banyak yang tidak dapat melakukannya. Kira-kira 30 peratus pesakit yang dinilai oleh pakar oftalmologi secara berkala, ditolak pembedahan LASIK kerana pelbagai alasan. Sebabnya bermula dari berumur di bawah 18 tahun, hamil atau menyusui, mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan tertentu, hingga keadaan mata yang tidak stabil.

4. Bebas dari Sakit

LASIK adalah prosedur berkesan yang paling popular pada masa ini, kerana kebanyakan orang menganggap prosedur ini mudah dilakukan. Titisan mata digunakan untuk membius mata dan menjadikannya selesa semasa operasi yang hanya memerlukan 15 minit untuk kedua-dua mata.

Anda akan merasakan tekanan untuk sementara waktu, tetapi proses laser pada mata tidak menyakitkan. Sekiranya anda merasa gugup sebelum prosedur bermula, pakar bedah akan memberi anda ubat penenang yang ringan untuk merehatkan anda.

Itulah beberapa maklumat yang perlu anda ketahui mengenai pembedahan LASIK. Sebelum anda memutuskan untuk menjalani pembedahan LASIK, ada baiknya anda berbincang dengan doktor anda di . Anda boleh melakukan perbincangan doktor secara praktikal melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Ketahui Kelebihan dan Risiko Lasik Mata
  • 5 Ciri-ciri Mata Silinder dan Cara Mengatasinya
  • 5 Ciri-ciri Mata Silinder dan Cara Menyembuhkan