Kesihatan

Ini adalah resipi kompot yang baik untuk penghidap diabetes

Jakarta - Kolak sama dengan menu iftar. Anda boleh mendapatkan makanan ringan ini dengan mudah. Tidak hairanlah, rasa manis mampu mengembalikan kadar gula dan tenaga yang hilang dalam badan ketika berpuasa. Namun, bagi penghidap diabetes, menu iftar ini jelas merupakan ancaman.

Sebenarnya, orang yang menghidap diabetes tidak boleh mengambil kompot. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Pertama ialah bahagian. Orang yang menghidap diabetes tidak boleh makan terlalu banyak makanan manis dan juga kompot. Kemudian, pilih juga kandungannya, baik ubi jalar, labu, pisang, atau terus. Jangan biarkan semuanya dimakan, kerana akan mencetuskan kesan negatif pada tubuh.

Makanan yang baik untuk pesakit kencing manis

Pisang, labu, dan kolang-kaling dianggap baik untuk penderita diabetes. Labu atau skuasy musim panas Mengandungi vitamin C, vitamin A, lutein, dan zeaxanthin. Kandungan nutrien ini adalah komponen diet yang sihat bagi penghidap diabetes untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Baca juga: Iftar dengan Banana Compote, Adakah Terdapat Manfaat?

Sementara itu, pisang disyorkan. Buah ini kaya dengan karbohidrat, nutrien yang harus dielakkan oleh pesakit diabetes. Bagaimana pisang dapat diproses menjadi kompot bagi penghidap diabetes? Ya, selagi anda boleh memilih pisang yang sesuai.

Pisang kuning atau masak mengandungi pati yang kurang tahan daripada pisang hijau. Ia mengandungi lebih banyak gula dan lebih mudah diserap daripada pati. Ini bermaksud pisang masak menjadikan gula darah naik lebih cepat daripada pisang hijau atau belum masak. Semakin besar pisang, semakin banyak karbohidrat yang masuk ke dalam badan.

Baca juga: Pesakit kencing manis, Elakkan 4 Makanan Ini Semasa Berpuasa

Kemudian, berulang-ulang kali. Sebilangan orang percaya bahawa fro lebih sihat kerana mempunyai tahap indeks glisemik yang lebih rendah. Sebabnya, makan makanan dengan indeks glisemik rendah tidak meningkatkan kadar gula darah serta makan makanan dengan kadar glisemik tinggi. Sebab-sebab ini termasuk gula atau karbohidrat yang mereka perlukan lebih lama untuk dicerna, dan kandungan serat yang membantu melambatkan penyerapan gula.

Resipi kompot labu, kompot untuk penghidap diabetes

Sekiranya anda ingin membuat kompot bagi penghidap diabetes, anda mungkin mempertimbangkan labu. Ini adalah resipi kompot labu yang boleh anda cuba:

 • Bahan:

 • 250 gram labu.

 • 100 gram fro sebagai pelengkap.

 • Bahan-bahan Sos Gula:

 • 800 ml santan.

 • 2 helai daun pandan.

 • garam secukup rasa.

 • gula secukupnya.

 • Bagaimana cara untuk membuat:

 • Masak santan bersama air, kacau sehingga santan tidak pecah.

 • Masukkan daun pandan, labu, dan terus. Terus kacau sehingga labu lembut.

 • Masukkan gula dan garam secukup rasa. Sebaiknya gunakan gula yang khusus untuk penghidap diabetes.

 • Kacau sehingga semuanya sebati. Kompot labu dan kolang-kaling siap dihidangkan.

Baca juga: Panduan Berpuasa untuk Diabetes

Walau bagaimanapun, agar anda lebih yakin, cuba tanya doktor anda terlebih dahulu, berapa banyak kompot yang boleh diambil oleh pesakit diabetes. Sudah tentu, langkah berjaga-jaga adalah penting, agar diabetes tidak bertambah buruk. Cuba muat turun permohonan kerana meminta doktor lebih mudah melalui permohonannya .