Kesihatan

Dianggap remeh, Menahan Kemarahan Mempengaruhi Kesihatan Mental

, Jakarta - Rasa kecewa dan marah adalah perkara manusia yang berlaku. Walaupun begitu, ternyata perasaan marah yang terus anda pegang akan menimbulkan banyak gangguan. Salah satu perkara yang dipengaruhi semasa anda menahan kemarahan anda adalah gangguan terhadap kesihatan mental seseorang.

Kesihatan mental boleh terganggu kerana selalu mengalami kekecewaan, sakit hati, hingga kecewa. Sesungguhnya, kemarahan yang timbul boleh berubah menjadi sesuatu yang berbahaya atau bermanfaat. Bagaimana kemarahan boleh mengganggu kesihatan mental? Inilah ulasannya!

Baca juga: Emosi yang meletup, Tanda tidak stabil secara mental?

Terlalu Sering Menahan Kemarahan Mempengaruhi Kesihatan Mental

Kemarahan mencetuskan badan untuk memutuskan untuk mempertahankan atau melawan. Emosi ini mencetuskan tindak balas, seperti ketakutan, kegembiraan, terhadap kegelisahan. Tubuh akan dipenuhi dengan hormon yang menyebabkan tekanan, seperti adrenalin dan kortisol.

Otak yang menyalurkan darah dari usus dan ke otot, sehingga aktiviti fizikal siap dijalankan. Selain itu, denyut jantung, tekanan darah, dan pernafasan juga dapat meningkat. Bukan hanya itu, suhu badan anda akan meningkat dan kulit anda akan berpeluh kerana menahan emosi.

Terlalu banyak perubahan adrenalin dan kortisol dan metabolik berlaku semasa anda menahan kemarahan anda. Oleh itu, kerosakan pada sistem badan mungkin berlaku. Beberapa gangguan yang menyerang kesihatan mental, iaitu peningkatan kegelisahan dan kemurungan.

Juga, sebilangan orang akan menyatakan kemarahan dengan cara yang berbeza. Orang itu boleh mula mencederakan diri sendiri atau orang lain di sekitar mereka. Kemarahan juga dapat menjadi tanda bahawa seseorang mengalami kesedihan, kemurungan, dan gangguan kesihatan mental yang lain.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara mengurus kemarahan sehingga tidak menimbulkan masalah kesihatan mental, anda boleh meminta doktor pakar langsung dari aplikasi tersebut . Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga: Bukan hanya Fizikal, Puasa Bermanfaat untuk Kesihatan Mental

Perlu juga diperhatikan bahawa banyak orang meluahkan kemarahan mereka dengan cara yang tidak tepat yang boleh menyebabkan bahaya, seperti:

  • Emosi Letupan: Sebilangan orang yang sukar mengawal emosi mereka akan mengalami kemarahan yang meletup. Kemarahan menyebabkan anda mengalami penderaan fizikal atau keganasan. Anda harus mengelakkan terlalu banyak berinteraksi dengan orang lain agar tidak diprovokasi.

  • Penindasan Kemarahan: Sebilangan orang berpendapat bahawa kemarahan adalah emosi yang tidak pantas ditunjukkan sehingga mereka harus menahannya. Dengan menahan kemarahan anda, anda mengubah perasaan itu menjadi kemurungan dan kegelisahan.

Cara Menguruskan Kemarahan

Kemarahan yang timbul biasanya akan berlaku tanpa amaran. Oleh itu anda harus menyediakan cara untuk menanganinya sebelum ia berlaku. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kemarahan, iaitu:

  1. Apabila anda mula marah, cubalah menarik nafas dalam-dalam dan kemudian bercakap dengan diri anda sesuatu yang positif agar fikiran kemarahan dapat ditekan. Tarik nafas dalam-dalam sambil menenangkan diri.

  2. Elakkan mengambil alkohol atau ubat-ubatan haram yang boleh membuat anda lebih terdorong untuk bertindak.

  3. Menyatakan kemarahan yang anda rasakan lebih baik daripada menahannya. Kemarahan mesti dinyatakan dengan cara yang sesuai. Perasaan marah secara amnya menimbulkan masalah yang lebih besar dengan orang lain.

Baca juga: Pemikiran Negatif Mencetuskan Gangguan Mental, Bagaimana Anda?

Itulah yang dapat anda lakukan untuk mengatasi kemarahan di dalam diri anda. Terus berusaha menenangkan diri dan mengelakkan menahan kemarahan kerana kemudian hanya akan membahayakan kesihatan anda.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2019. Kesihatan Mental dan Pengurusan Kemarahan
Betterhealth.vic.gov.au. Diakses 2019. Kemarahan - bagaimana ia mempengaruhi orang