Kesihatan

Anemia dan Darah Rendah, Sama atau Berbeza?

Jakarta - Mungkin anda sudah biasa dengan istilah anemia dan tekanan darah rendah. Anda juga mungkin berfikir bahawa kedua-dua penyakit ini sama. Walaupun gejala kedua penyakit ini serupa, mereka mempunyai makna yang berbeza. Apa perbezaannya?

Anemia atau kekurangan darah adalah salah satu masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita. Gejala anemia serupa dengan gejala tekanan darah rendah (hipotensi), iaitu merasa letih dan pening.

Itulah sebabnya, banyak orang berpendapat bahawa anemia dan tekanan darah rendah adalah penyakit yang sama. Sebenarnya, keadaan ini jauh berbeza. Supaya anda dapat melakukan rawatan yang betul, ketahui perbezaan antara anemia dan tekanan darah rendah.

Baca juga: Mengatasi Darah Rendah dengan Makanan

Perbezaan Antara Anemia dan Darah Rendah

Anemia berlaku apabila tahap hemoglobin (zat darah merah) dalam tubuh seseorang berada di bawah julat normal. Itulah sebabnya anemia sering disebut sebagai kekurangan darah. Tahap normal hemoglobin berbeza bagi setiap orang, kerana bergantung pada usia dan jantina. Pada wanita dewasa, tahap normal hemoglobin adalah 12-16 gram per desiliter (gr / dl), sementara pada lelaki dewasa adalah 13.5-18 gram per desiliter.

Seseorang boleh mengalami anemia kerana pelbagai perkara, seperti pengeluaran darah yang rendah kerana pendarahan, kekurangan zat besi, kekurangan vitamin B12, kekurangan asid folik, atau kerana penyakit kronik seperti barah.

Biasanya wanita, terutamanya wanita hamil dan menyusui adalah kumpulan orang yang berisiko tinggi mengalami anemia. Itulah sebabnya ibu hamil dan menyusui dianjurkan untuk mengambil lebih banyak makanan berkhasiat tinggi agar pertumbuhan bayi dalam kandungan dapat berlangsung dengan optimum.

Baca juga: Tidak Mudah Lelah, Inilah 14 Gejala Anemia Kekurangan Besi

Anemia mempunyai gejala yang hampir sama dengan hipotensi, kerana kekurangan darah memang boleh mempengaruhi tekanan darah seseorang menjadi rendah. Gejala anemia berbeza-beza, termasuk:

  • Keletihan;
  • Muka pucat;
  • Jantung berdegup pantas, tetapi tidak teratur;
  • Sukar bernafas;
  • Sakit dada;
  • Pening;
  • Kecacatan kognitif;
  • Tangan sejuk, begitu juga kaki;
  • Sakit kepala.

Gejala tidak hanya serupa, kedua-dua masalah kesihatan boleh berlaku secara serentak, walaupun mungkin atau tidak. Sementara masalah kesihatan lain, yang kadang-kadang juga terjadi pada wanita adalah hipotensi atau tekanan darah rendah. Orang biasa sering menyebutnya dengan istilah darah rendah.

Hipotensi berlaku apabila tekanan darah hanya 90 mmHg / 60 mmHg atau kurang. Keadaan ini boleh menyebabkan penderita merasa pening dan terhuyung-huyung, terutamanya ketika membuat perubahan kedudukan badan secara tiba-tiba. Contohnya, tiba-tiba berdiri dari posisi tidur. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipotensi ortostatik.

Baca juga: Sentiasa Rasa Penat? Berikut adalah 5 Sebab

Hipotensi lebih sering terjadi pada wanita daripada lelaki, kerana pendarahan yang tidak dapat dihindari oleh wanita, seperti haid atau melahirkan anak. Selain itu, hipotensi dapat disebabkan oleh kehilangan cairan akibat muntah yang teruk dan cirit-birit serta pendarahan, baik melalui saluran gastrointestinal atau saluran bawah yang terjadi secara tiba-tiba.

Ubat tertentu juga boleh menyebabkan tekanan darah rendah, termasuk ubat anti darah tinggi, ubat penenang atau ubat diuresis (yang biasanya digunakan untuk merangsang buang air kecil).

Nah, itulah perbezaan antara anemia dan tekanan darah rendah yang perlu anda fahami. Sekiranya anda mengalami sebarang gangguan darah di atas, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut mengenai rawatan yang boleh dilakukan di rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang, untuk sihat lebih mudah.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan darah rendah (hipotensi)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Anemia
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Anemia