Kesihatan

Adakah Terdapat Kesan Sampingan Pemeriksaan EEG dan Pemetaan Otak

, Jakarta - EEG, atau lebih dikenali sebagai elektroensefalografi adalah prosedur pemeriksaan yang menggunakan cakera logam kecil yang disebut elektrod yang diletakkan di kulit kepala untuk mengesan aktiviti elektrik di otak. Semasa EEG dilakukan, peranti memaparkan aktiviti sel otak dengan garis bergelombang di skrin.

Nah, apa yang dimaksudkan dengan pemetaan otak ? pemetaan otak adalah analisis pemetaan otak yang juga dikenali sebagai kuantitatif EEG atau qEEG. Kedua-dua EEG dan pemetaan otak dilakukan untuk menilai fungsi otak seseorang yang dilakukan oleh pakar.

Baca juga: Ini adalah prosedur untuk melakukan pemeriksaan elektroensefalografi

Adakah Terdapat Kesan Sampingan Pemeriksaan EEG dan Pemetaan Otak?

Pemeriksaan EEG dan pemetaan otak Ini adalah ujian yang sangat selamat untuk dilakukan. Kedua-dua pemeriksaan selesa dilakukan, kerana tidak menyebabkan kesakitan. Walaupun alat yang digunakan kelihatan menakutkan, kedua prosedur pemeriksaan tidak melibatkan elektrik yang disuntik ke otak.

Biasanya, orang baru mempunyai EEG dan pemetaan otak Anda akan merasakan keluhan ringan, seperti kesemutan di bibir, pening, atau kemerahan di kawasan alat ini dipasang. Namun, aduan yang dialami akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam kes yang sangat jarang berlaku, EEG boleh mencetuskan kejang.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh bertanya terus dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut . Tanyakan dengan jelas bagaimana prosedur dijalankan, serta apa yang boleh dan tidak dapat dilakukan sebelum dan sesudahnya untuk meminimumkan kejadian kesalahan dan komplikasi yang mungkin terjadi.

Perkara yang Perlu Diketahui Sebelum Melakukan EEG dan Pemetaan Otak

EEG dilakukan dengan menggunakan alat yang diletakkan di kulit kepala dan menyerupai penutup kepala yang akan mengambil impuls elektrik di otak. Pemeriksaan ini memakan masa sekitar 15 minit, dan akan menghasilkan corak gelombang otak dari pelbagai bahagian.

Pemeriksaan EEG akan menghasilkan data yang akan diubah menjadi pemetaan otak secara visual. Dengan cara itu, kawasan kepala yang terkena akan diketahui. Format hasil laporan akan memaparkan keterangan yang jelas dan ringkas, sehingga dapat difahami dengan mudah.

Baca juga: 8 Penyakit Yang Boleh Diagnosis Melalui Pemeriksaan EEG

Tujuan EEG dan Pemetaan Otak

pemetaan otak adalah pencitraan yang dilakukan pada saraf otak yang digunakan untuk memantau dan menilai kesihatan otak secara keseluruhan. Di samping itu, EEG dan pemetaan otak juga boleh dilakukan untuk menentukan potensi dan kerja otak.

Otak memang merupakan salah satu bahagian tubuh yang paling penting dan boleh mengalami kerosakan. Lebih-lebih lagi, jika seseorang menderita ketagihan dadah, otak adalah bahagian yang paling mudah mengalami kerosakan kerana itu. Sekiranya ini berlaku, prosedur EEG dapat dilakukan untuk mengukur kesan pada rangkaian saraf otak.

Bukan hanya orang yang ketagihan dadah, kedua ujian ini juga dapat dilakukan oleh orang yang berisiko tinggi mengalami masalah kesihatan di otak, seperti seseorang yang mempunyai sejarah penyakit yang dapat mempengaruhi otak, seperti demensia.

Baca juga: Ketahui Penjelasan Mengenai Electroencephalography (EEG)

Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Melakukan EEG dan Pemetaan Otak

Secara umum, semua peperiksaan memerlukan pelbagai persiapan yang mesti dilakukan sebelum prosedur dimulakan. Dalam kes ini, sebelum melaksanakan EEG dan pemetaan otak Peserta diminta mencuci rambut pada malam atau satu hari sebelum pemeriksaan, untuk mengelakkan makanan atau minuman yang mengandung kafein, dan untuk mengelakkan memakan makanan yang mengandung gula tambahan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Electroencephalogram.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Ujian EEG (Electroencephalogram): Tujuan, Prosedur, & Hasil.