Kesihatan

Kenali 3 Gangguan Hidung yang Boleh Diubati oleh Doktor THT

, Jakarta - Ada banyak cara untuk menjaga rasa bau yang sihat. Sekiranya hidung anda mempunyai masalah, tentu pernafasan juga terganggu. Dianjurkan agar anda kerap memeriksa hidung anda dengan doktor anda untuk mengelakkan semua jenis penyakit.

Baca juga: Kepentingan Mencuci Hidung untuk Kesihatan

Sudah tentu anda memerlukan pakar ENT untuk memeriksa keadaan hidung dengan betul. Pakar ENT adalah doktor yang mempunyai kepakaran khusus dalam merawat penyakit yang berkaitan dengan telinga, hidung dan tekak.

Ketahui Pelbagai Gangguan Hidung

Masalah hidung biasa adalah selesema. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya mengetahui jenis gangguan hidung yang boleh anda alami. Anda tidak perlu risau, anda boleh mengunjungi pakar ENT untuk melegakan simptom dan merawat gangguan hidung yang anda alami:

  • Sinusitis

Sinusitis adalah gangguan hidung yang disebabkan oleh keradangan dinding sinus. Sinus adalah rongga kecil yang saling terhubung melalui saluran udara di dalam tulang tengkorak. Bahagian ini berfungsi untuk menghasilkan lendir dan lendir yang berguna untuk menapis zarah atau benda asing yang memasuki hidung.

Biasanya, penyebab seseorang mengalami sinusitis kerana jangkitan pada mulut atau gigi, kecederaan hidung, dan tabiat merokok. Sekiranya tidak dirawat, sinusitis boleh menyebabkan komplikasi kesihatan seperti meningitis, kehilangan deria bau dan masalah penglihatan.

  • Trauma Hidung atau Kecederaan Hidung

Trauma hidung atau kecederaan hidung adalah keadaan yang boleh diperiksa oleh pakar ENT. Keadaan ini boleh berlaku kerana kesan yang agak keras pada hidung, menyebabkan beberapa gejala seperti pendarahan di hidung, bengkak dan lebam pada hidung, mengalami masalah pernafasan selepas terkena, kehilangan bau dan perubahan struktur pada hidung.

  • Tumor Hidung

Tumor hidung adalah penyakit yang disebabkan oleh munculnya benjolan di rongga hidung. Benjolan yang muncul boleh menjadi jinak atau ganas. Benjolan atau tumor jinak sangat tidak mungkin merebak ke bahagian lain badan.

Tidak seperti tumor malignan, tisu ini merebak ke bahagian lain badan. Tidak ada salahnya untuk segera berjumpa pakar ENT ketika mengalami beberapa gejala, seperti pendarahan dari hidung, pembengkakan wajah, gangguan penglihatan, mimisan, mati rasa di wajah dan mengalami sakit telinga yang tidak hilang.

Baca juga: Adakah Polip hidung Berbahaya untuk Pernafasan?

Cara Menjaga Kesihatan Hidung

Selain dapat menghindari beberapa penyakit ini, menjaga kesihatan hidung juga diperlukan. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan hidung yang sihat, iaitu:

  • Elakkan Bahan Pencemar dan Bahan Yang Boleh Merengsakan Hidung

Tidak ada yang salah dengan mengelakkan pencemaran dan bahan yang boleh merengsakan hidung seperti asap rokok, pencemaran dan habuk.

  • Penggunaan air

Hidung menghasilkan lendir untuk memerangkap kotoran dari udara yang disedut. Untuk memastikan pengeluaran lendir tetap normal, anda mesti minum air setiap hari secara berkala.

  • Jaga Kelembapan Udara

Udara yang terlalu kering boleh mencetuskan alahan dan mencetuskan mimisan. Tidak ada salahnya menggunakan pelembap.

  • Bersungguh-sungguh Bersihkan Hidung

Daripada memilih hidung anda, bersihkan hidung anda dengan semburan garam dan larutan garam kerana ia dapat mengelakkan kerengsaan yang berlaku di saluran hidung.

Jangan teragak-agak untuk melakukan pemeriksaan hidung sekiranya terdapat masalah. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: 7 Gangguan Hidung Yang Perlu Anda Ketahui