Kesihatan

Ini adalah Kaedah Kuat untuk Mengatasi Kulat Kuku

, Jakarta - Jangkitan kulat kuku atau onikomikosis atau tinea unguium di dunia perubatan adalah jangkitan kulat yang menyerang kuku. Keadaan ini boleh mempengaruhi kedua-dua kuku jari kaki dan kuku kaki. Jangkitan kulat ini agak membimbangkan daripada jangkitan kulit pada kulat. Keadaan ini dapat berkembang dengan perlahan dan menyebabkan kuku berubah warna, menebal, dan memutarbelitkan.

Seseorang yang menghidap penyakit ini dari masa ke masa mengalami gejala berikut:

 • Perubahan warna kuku seperti putih, hitam, kuning atau hijau.

 • Penebalan dan penyimpangan kuku, yang merupakan perubahan bentuk tidak seperti kuku yang sihat di sekitarnya, teksturnya menjadi kasar dan sukar dipotong kerana penebalan.

 • Kesakitan atau ketidakselesaan, terutamanya semasa menggunakan atau memberi tekanan pada kaki atau jari yang dijangkiti.

 • Kuku rapuh dan bersisik.

 • Kadang-kadang kulit yang berdekatan juga boleh dijangkiti dan gatal serta retak atau merah dan bengkak.

Baca Juga : Terlalu Sering Memakai Kuku Kuku Boleh Menyebabkan Kulat Kuku?

Cara Betul Mengatasi Kulat Kuku?

Pertama sekali, anda mesti berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai keadaan yang anda alami. Setelah diperiksa dengan doktor dan memang benar bahawa keadaan ini disebabkan oleh jamur, maka ada 3 jenis ubat yang dapat diberikan, termasuk:

 • Perubatan Topikal. Ubat ini boleh diresepkan dalam kes tertentu dan digunakan secara langsung di kawasan yang dijangkiti. Dalam kes ini, ubat yang biasa digunakan adalah krim dan losyen kulat kuku. Malangnya ubat ini hanya berfungsi dengan perlahan dan boleh memakan masa beberapa bulan. Hanya kes ringan yang boleh dirawat dengan ubat ini.

 • Ubat oral. Ubat ini sering digunakan untuk melawan jangkitan kulat dan termasuk dalam ubat oral. Terdapat pelbagai ubat yang tersedia tetapi perlu diingat bahawa ubat ini menyebabkan komplikasi kesihatan bagi mereka yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu. Oleh itu, semasa anda ingin menggunakan ubat ini, pastikan ia berada di bawah pengawasan doktor.

 • Pernis antijamur. Ubat ini juga dapat digunakan untuk memerangi jangkitan kuku jamur. Diletakkan di kuku seperti cat kuku, ubat jenis ini menjadi kaedah mudah untuk menghilangkan kulat pada kuku. Sama seperti ubat oral, ubat jenis ini juga memerlukan preskripsi.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Menyebabkan Kulat Kuku

Sementara itu, terdapat beberapa ubat alternatif yang boleh digunakan, termasuk:

 • Air dan Cuka. Anda boleh merendam kaki anda dalam larutan air dan cuka sekurang-kurangnya setengah jam sebelum tidur. Cuka menurunkan pH kuku kaki sehingga jamur tidak lagi dapat hidup. Lakukan secara berkala setiap malam selama tiga hingga enam bulan.

 • Bawang putih. Anda boleh mencampurkan bawang putih dan cuka putih dalam bahagian yang sama. Kedua-duanya dapat melambatkan aktiviti kulat. Anda boleh menggunakan campuran ini ke kawasan yang terkena dan menutupi kaki dengan pembalut elastik.

 • Serbuk penaik. Baking soda merosakkan struktur kulat dan menjadikannya sukar untuk dikembalikan. Anda boleh menambah 4-5 sudu besar baking soda dalam bekas air dan rendam kaki anda selama 15 minit. Ulangi proses ini beberapa kali sehari.

 • Minyak kelapa. Minyak kelapa juga dipercayai sebagai ubat kuat untuk kulat kaki. Namun, pastikan terlebih dahulu membersihkan kawasan yang terkena, sapukan minyak pada jari kaki dan urut ke kuku. Ulangi proses ini dua kali sehari.

 • Epal sider cuka. Cecair ini mempunyai pH rendah sehingga juga cocok untuk merawat jamur kuku. Potong dan bersihkan kuku kaki yang dijangkiti. Kemudian rendam jari kaki yang terkena atau masukkan cuka sari apel sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Baca juga: Berpeluh Mudah? Hati-hati dengan Jangkitan Kulat

Sekiranya gejala kulat kuku bertambah buruk, anda mesti berjumpa doktor dengan segera. Dengan melakukan rawatan yang betul di hospital, ini dapat mengurangkan risiko. Kini anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda . Praktikal, bukan? Anda juga boleh muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play, ya!